4 GÜNE 5000 ESER

4 GÜNE 5000 ESER

  • Pelin Avcı

1-4 Haziran tarihleri arasında binlerce çağdaş sanat eserini görme fırsatımız oldu. Her yıl yapılan Contemporary İstanbul’un yanı sıra bu yıl ilk defa kapılarını ziyaretçilere açan Art Contact fuarını da sizler için gezdik.

Çağdaş sanat fuarları; bir ülkenin tarihini, sosyal ve kültürel değerlerini yansıtması açısından büyük önem taşıyan sanat eserlerinin üretilmesi ve istikrarlı bir sanat piyasasının oluşması için önemli organizasyonlar arasında yer alıyor. Sanat eserlerinin devamlılığı için sanatçı, galerici ve koleksiyonerin birbirleriyle sürekli iş birliği hâlinde olması gerekir. Bu ilişkiyi canlı tutan ve ilk adımların atılmasına vesile olan esas organizasyonlar ise fuarlardır. 2000’li yıllardan beri ülkemizde peşi sıra açılan galeriler, düzenlenen fuar ve bienaller, sanat piyasasının gelişme grafiğini yukarı çekiyor.

Pandemi dolayısıyla uzak kaldığımız sanat fuarları bu yıl kısıtlamaların hafiflemesiyle sanatseverlere kapılarını açtı. Sanat eserlerini çevrimiçi gezmeye alıştığımız bir dönemden sonra binlerce eseri yakından seyretmek hepimize çok iyi geldi. Aynı tarihlere denk gelen iki büyük çağdaş sanat fuarı sanatseverlere yoğun ve koşturmalı dört gün yaşattı. Sadece birini bile sindirerek gezmek için birkaç güne ihtiyaç duyulurken iki büyük fuara ayrılan dört gün sanatseverler için hâliyle pek yeterli değildi. Bazı galeriler her iki fuarda da stant açarak sanatçılarının eserlerini daha geniş bir sanatsever kitlesine sergileyebildiler. Contemporary Istanbul’da eserlerini izlediğimiz bazı sanatçılara Art Contact’da da rastladık.

Bu iki büyük sanat fuarını dergimiz okurları ve sanatseverler için fotoğrafladık.

CONTEMPORARY İSTANBUL 15. EDİSYONU

İstanbul’u dünyada çağdaş sanatın kalbinin attığı önemli merkezlerden biri hâline getiren Contemporary Istanbul, 2005’ten beri Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Merkezi’nde düzenleniyor. Sürdürülebilir sanat ortamının sağlanması için sanat kurumları ve enstitüler ile birlikte hareket ediyor. Bu yıl 15. edisyonu düzenlenen fuara öncekilerden farklı olarak sadece Türkiye’den sanat galerileri katılabildi.

Salgının yarattığı olağanüstü koşullar nedeniyle sosyallikten uzak geçirdiğimiz sıkı bir pandemi sürecinin ardından nihayet sanatın, yaşamı zenginleştiren ve insanı iyileştiren gücü devreye girdi. 5 günde, 20 seansta 8.336 kişi tarafından ziyaret edilen fuarda yaklaşık 500 eser sergilendi.

Contemporary Istanbul’un 16. edisyonunu uluslararası sanat galerileri ve kurumları ile eylül ayında Haliç’teki Tershane İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Sanat retinal algının ötesine geçerek insan zihninde gerçek bir iz bırakacaktır.

Contemporary Istanbul’un bir uzantısı olan Plugin’in bu yılki konusu dijital sanat ve yeni medya sanatıydı. Plugin, ‘post-’ teması üzerinden insan-makine iletişimindeki akışa, yapay zekâya, insan-sonrası tartışmalarına, dijital karakterlere, birbiri içine geçen ve ayrılan yeni medyanın farklı yaklaşımlarına ve biyo sanat gibi üretim şekillerine yer verdi.

KAMUSAL ALANDA ART CONTACT

Önceki yıllarda Ankara’da ArtForum ve ArtAnkara sanat fuarlarını organize eden ATİS Fuarcılık tarafından düzenlenen Art Contact, İstanbul’lu sanatseverlerle ilk kez buluştu.

Fuar mekânı olarak seçilen Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi 10 bin m2’lik kapalı, 5 bin m2’lik açık alanıyla bu tip etkinlikler için oldukça elverişli. Bir sanat fuarı için burasının tercih edilmesinin bir başka sebebi mekânın kamusal alan oluşuyla ilgili. Kamusal alanda sanatın görünürlüğüne hizmet eden bir yaklaşım sunması açısından Art Contact etkili bir başlangıç yaptı diyebiliriz.

Art Contact’da 79 sergi standı kuruldu ve yerli ve yabancı yaklaşık 1000 sanatçıya ait 4500 eser ziyaretçilerle buluştu. Galerilerin bünyesinde fuara katılan sanatçılar yanında, sivil toplum kuruluşu, üniversite ve belediye çatısı altında faaliyet gösteren sanatçılar da fuardaki yerini aldı.  Resim, heykel, seramik, dijital art, enstalasyon eserler özellikle gençlerin büyük ilgisini çekti. Çağdaş sanat organizasyonlarına yeni bir soluk getiren Art Contact’ın her sene mayıs ayının sonunda sanatsever ile buluşması planlanıyor.

Pandemide renklere sarılan doktorlar…

Art Contact İstanbul’da yer alan sıra dışı projelerden biri Dışkapı Hastanesi Sanat Atölyesi’ydi.

Dışkapı Hastanesi Ankara’da faaliyet gösteriyor. Pandemi dolayısıyla yoğun günler geçiren hastanede çalışan bir grup doktor ve sağlık personeli sanatın iyileştirici işlevine odaklanarak eski bir ameliyathaneyi atölyeye çevirmişler.

“Zihinsel yorgunluğu giderecek tek şey olarak renklere sarıldık” diyen sanat atölyesi mensupları yaptıkları resimleri Art Contact sayesinde sanatseverlerle buluşturma imkânı yakaladılar.

Start typing and press Enter to search