Buluşma Noktamız: Fuarlar

BULUŞMA NOKTALARIMIZ: FUARLAR

Türkiye’de fuarcılık sektörünün ekonomik kalkınmaya destek verecek boyutta geliştiğini, yıl içinde düzenlenen fuar sayısından ve sektörel fuarların giderek genişlemesinden anlayabiliyoruz. Bu gelişime destek veren şehirlerin başında tabii ki İstanbul geliyor. Kültür sanat sezonu açılışı ile birlikte geçtiğimiz haftalarda sur içinde art arda birçok fuar organizasyonu gerçekleştirildi. Fuarlar aynı zamanda kurumlar için önemli bir tanıtım imkânı sağlıyor. Fatih Belediyesi de, bu fuarlar aracılığıyla bilimden kültüre, edebiyattan sanata birçok farklı alanda gerçekleştirdiği hizmetlerini ziyaretçilere daha yakından anlatma, tanıtma fırsatını yakaladı. İşte standlardan renkli kareler!

  1. YAPEX FUARI DOLU DOLU GEÇTİ

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) iş birliği ve Tarihî Kentler Birliği desteği ile YAPEX Restorasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı’nın 11’ncisi bu yıl “Kentsel ve Kırsal Miras” temasıyla 22-24 Eylül tarihlerinde İstanbul Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

Türkiye’de bu alanda düzenlenen tek fuar olma özelliğine sahip YAPEX Fuarı Tarihî Kentler Birliği Üyesi ve üye olmayı hedefleyen yerel yönetimlerin temsilcilerini, çeşitli sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri, yatırımcıları, üreticileri bir araya getirdi. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden stantların yer aldığı fuarda, katılımcıların kültürel ve doğal mirasın korunmasına yönelik yapılan proje, uygulama, yeniden işlevlendirme çalışmaları sergilendi.

Fatih Belediyesi, içinde bulundurduğu kadim tarihin emanetlerini, kültürel değerleri ve mirası “İstanbul’un Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyoruz” sloganıyla gerçekleştirdiği çalışmalarla fuarda yerini aldı. Ziyaretçiler ve katılımcılar tarafından büyük ilgi gören Fatih Belediyesi standında, Fatih ilçesindeki kültür varlıklarına yönelik yapılan koruma, restorasyon ve basit bakım onarım çalışmaları sergilendi. Yedikule Hisarı ve Kapalıçarşı restorasyonları, Kültür Envanteri çalışması, Sivil Mimarlık Örneklerini projelendirme ve basit bakım onarım çalışmaları, çeşme ve hazirelerin restorasyon ve basit bakım onarımları alanında uzman belediye personellerince, panolarla ve video anlatımlarıyla desteklenerek ziyaretçilere aktarıldı. Belediye bünyesinde kurulan Zeyrek Akademi, basımı gerçekleştirilen yayınlar hakkında da bilgiler verildi.  

FATİH BELEDİYESİ ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Tarihî Kentler Birliği tarafından 20’ncisi düzenlenen ve Metin Sözen Özel Ödülü, Jüri Özel Ödülü, Proje, Uygulama, Süreklilik ve Başarı olmak üzere 6 kategoride ödül verilen Tarihî ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’na 33 belediye, 61 proje ile başvuruda bulundu. Fatih Belediyesi “Metruk Durumdaki Sivil Mimarlık Örneği Yapıların Rölöve Projeleri” ve “3 Adet Açık Sarnıç (Aspar Sarnıcı, Makios Sarnıcı, Aeitus Sarnıcı) Duvarlarının Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri” ile proje kategorisinde ödüle layık görüldü.

CRAFTİSTANBUL 2. EL SANATLARI FUARI İLE SANATA DAHA YAKIN 

Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde ikincisi gerçekleştirilen Craftİstanbul El Sanatları Fuarı bünyesinde düzenlenen etkinlikler sanatseverlerin sanatla buluşmasına imkân sağladı. Kültürel ve estetik değerlerimizi yansıtan, yoğun emek isteyen, ekonomik anlamda da önemli getirileri olabilecek el sanatlarımıza yönelik farkındalığın oluşması için 14 ülkeden 130 katılımcı, 400’ün üzerinde el sanatçısı Craftİstanbul fuarına katıldı. Öncelikli olarak dünya ülkelerinin geleneksel ve çağdaş el sanatlarını tanıtmayı, üreticilerine yeni pazar kanalları kazandırmayı amaçlan fuarı yaklaşık 12 bin kişi ziyaret etti.

 

FATIH BELEDİYESİ BEŞ GELENEKSEL SANAT DALI İLE FUARDAYDI

Fatih Belediyesi standında görüşlerine başvurduğumuz çini ve seramik sanatçısı Tuğba Güven, çok farklı sanat dallarının kullanılan malzemelerinden aletlerine, şekillendirme ve tasarım aşamalarındaki ustalığa kadar bütün süreçlerin canlı olarak izlenebilmesinin en başta sanatçılara büyük katkı sağladığını söyledi. Ayrıca, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’ın kültür ve sanata ilgisinin fuardaki çalışmalara olan alaka ve desteklerinin özellikle genç sanatkârlarda memnuniyet oluşturduğunu sözlerine ekledi. 

TEKNOFEST

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen, TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, Türkiye’nin millî teknoloji geliştirmesi konusunda iddialı bir söylem ortaya koyarak ülkemizin geleceği adına kritik başarılara imza atıyor. Bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağımızı artırmayı hedefleyen festival bu yıl Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşti. Binlerce genç 35 farklı kategoride kıyasıya yarıştı. Hürkuş, Akıncı, Bayraktar TB2 ve Gökbey uçuşları sayesinde gökyüzünde görsel bir şölen yaşandı. 

BİLİM FATİH

Türkiye Teknoloji Takımı ve Fatih Belediyesi iş birliği ile kurulan Bilim Fatih, bu yıl ilk defa Teknofest’e katılmanın heyecanını yaşadı. Bilim Fatih öğrencileri yaratıcılık, inovasyon, eleştirel düşünme, problem çözme, iş birlikli öğrenme gibi atölyelere katılarak becerilerini geliştirdiler.

ULUSLARARASI DERGİ GÜNLERİ

Dünya Dergiler Birliği (DERGİBİR), Fatih Belediyesi, TİKA, YTB ve Albayrak Medya destekleri ile düzenlenen Uluslararası Dergi Günleri’nin 12’ncisi Sirkeci Garı’nda gerçekleşti. Bu yıl ki dergi günleri, gazeteci, eğitmen ve yazar Asım Gültekin anısına düzenlendi. Fuarda, edebiyat, gençlik, okul dergileri ve fanzinler ile yurt dışında yayımlanan dergiler okurların beğenisine sunuldu. Fuar vesilesiyle tarihî gar; şiir dinletileri, sergiler, konserler, atölye çalışmalarının yanı sıra genç ve usta yazarların söyleşilerine de ev sahipliği yaptı.

YEDİTEPE FATİH’İN İLK FUAR HEYECANI

Uluslararası Dergi Günleri’nde Fatih Belediyesi’nin süreli yayını Yeditepe Fatih Dergisi de ilk üç sayısıyla yerini aldı. İlk kez bir dergi fuarına katılan Yeditepe Fatih, standı ziyaret eden pek çok yazar, akademisyen, edebiyatçı, eğitimci, öğrenci ve dergi tutkununa hediye edildi. Ziyaretçiler aynı zamanda sesli dergi, dijital dergicilik ve dijital abonelik imkânları hakkında da bilgilendirildi. 

Start typing and press Enter to search