Sanatla Yaşa

DÜN BUGÜN İSTANBUL (3 EYLÜL – 28 KASIM)

3 Eylül’de Sakıp Sabancı Müzesi’nde sanatseverlere kapılarını açan Dün Bugün İstanbul sergisi 28 Kasım’a kadar sürecek.  Sergi, fotoğraf sanatçısı Murat Germen’in çağrısıyla bir araya gelen 22 sanatçının eserlerinden oluşuyor. İstanbul’a dair bir durum tespit raporu niteliğinde çalışmalar bunlar. Sergiye katkıda bulunan isimlerin ortak özelliği, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı programından geçmiş olmaları. Murat Germen aynı zamanda bu bölümde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. 

Yağlıboya resim, çizim, enstalasyon, fotoğraf, video ve serigrafi baskı eserlerden oluşan serçi seçkisi; çevre, hayvan popülasyonu, kentsel dönüşüm, toplumsal yaşam, tarihî yerler, su kaynakları, ulaşım ve ütopya / distopya gibi kavramların çerçevesinde, kent dinamiklerini, farklı bakış açılarıyla sorgulatarak yorumlatmayı amaçlıyor.  

Sergide şu sanatçıların eserleri yer alıyor: Ahu Akgün, Aslı Narin, Begüm Yamanlar, Beril Ece Güler, Burak Dikilitaş, Canan Erbil, Cemre Yeşil Gönenli, Deniz Ezgi Sürek, Didem Erbaş, Ege Kanar, Eren Sulamacı, Eser Epözdemir, Korhan Karaoysal, Mekânda Adalet Derneği, Neslihan Koyuncu Bali, Nora Bryne, Onur Özen, Örsan Karakuş, Serkan Taycan, Sıla Ünlü İntepe, Sinan Tuncay, Zeynep Kaynar.

CANDEĞER FURTUN (16 EYLÜL 2021 – 17 NİSAN 2022)

1960’lardan bu yana forma ve malzemeye dair özgün bir yaklaşımla, yaşamsal, felsefi, tarihsel, toplumsal ve siyasi sorunsallardan beslenerek seramik eserler üretiyor Candeğer Furtun. Üç yıllık bir hazırlık sürecinin ardından sanatçının ilk retrospektif sergisi, 17 Nisan 2022’ye kadar Arter’de sanatseverlerle olacak. Selen Ansen küratörlüğünde açılan sergi, Candeğer Furtun’un zengin form ve doku dünyasını yansıtan yüzden fazla yapıtını bir araya getiriyor. Araştırma ve üretim süreçlerine yakından tanıklık eden arşiv malzemeleri de sergideki yerini alıyor. Usta sanatçının üretiminde sıklıkla referans verdiği kavramlardan olan “kabuk” teması etrafında kurgulanan sergi, Furtun’un biçimsel ve düşünsel bir önem atfettiği doğa ve beden ilişkisini odağına alıyor.

Sergi, Arter’in giriş ve -1. kat galerilerinde kronolojik bir akışla düzenlenmiş. İzleyiciyi sanatçının altmış yıla yayılan üretimini formların uğradığı evrim ve renk merceğinden deneyimlemeye çağıran sergi, ekolojik ve toplumsal felaketler hakkında bir farkındalık yaratmayı da amaçlıyor. 

GÜLSİN ONAY – RESİTAL 

UNESCO İyi Niyet Elçisi, dünya sanatçılarının eserler ithaf ettiği, müzik otoritelerinin olağanüstü, harika olarak nitelendirdiği devlet sanatçımız Gülsin Onay, 15 Kasım saat 20:30’da ENKA Oditoryumu’nda sahne aldı. 

Usta sanatçı bu resitalinde, dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanındığı, Türk klasik müziğinin öncü bestecilerinden aynı zamanda öğretmeni olan Ahmed Adnan Saygun eserlerini dinleyicileriyle buluştururken yorumları sayesinde Polonya Hükümeti tarafından Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırıldığı Frédéric Chopin’den de eserler seslendirecek. Onay’ın harika parmaklarıyla müzik ziyafeti sunduğu gecede Joseph Haydn ve Felix Mendelssohn-Bartholdy eserleri de yer alacak. 

İŞİTİN EY YÂRENLER – Yunus Emre

Cemal Reşit Rey Konser Salonu 21 Aralık saat 20:00’da ‘’İŞİTİN EY YÂRENLER Yunus Emre’’ konserine ev sahipliği yapıyor. Türk tasavvuf düşüncesinin öncülerinden, Anadolu irfanının sembol şahsiyetlerinden Yunus Emre’nin hakka yürüyüşünün 700. yılı vesilesiyle Yunus’un sözlerinden bestelenmiş olan bir repertuvar dinleyicilerle buluşuyor

Koro ve Türk müziği çalgılarından oluşan bir topluluğun geleneksel icrasıyla başlayan konser, senfonik orkestra ve karma koronun katılımıyla devam edecek. Tek bölümlü konserin ilk yarısında Dede Efendi, Şeyh Mesud Efendi, Amir Ateş, Kutbi Dede, Hüseyin Sebilci, Cüneyt Kosal gibi bestecilerin tasavvuf ve tekke kültürü anlayışında besteledikleri eserler seslendirilirken, ikinci yarısında ise Yalçın Tura, Ruhi Ayangil ve İhsan Özer’in orkestra ve karma koro için yazdığı eserler sunulacak.

MARK ELİYAHU

Müziğin simyacısı, yetenekli besteci ve kamança ustası Mark Eliyahu, 19 Kasım’da Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde Türkiye’deki müzikseverlerle buluşacak.  

150 yıllık kamançasıyla sergileyeceği bu özel performansında Mark Eliyahu’ya, seçkin müzisyen, besteci, müzikolog ve tar üstadı Piris Eliyahu, perküsyonda Rony Iwryn, klavyede Haim Weiss, gitar ve klavyede ise Adi Rotem eşlik edecek. Müziğe dört yaşında kemanla başlayan Mark Eliyahu, lise yıllarında eğitim için gittiği Yunanistan’da kamança ile tanışıp hayran kalmış ve Azerbaycan’a giderek Adalet Vezirov’dan dersler almış. Müzisyen olan babası Piris Eliyahu’nun izinden giden ve ona birçok çalışmasında eşlik eden sanatçı, dünyanın en seçkin sahnelerinde verdiği konserler sayes,nde büyük bir izleyici kitlesine sahip.

  1. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ

İKSV tarafından düzenlenen, 22 Ekim’de başlayan 25. İstanbul Tiyatro Festivali, 20 Kasım’a kadar yurt dışından ve Türkiye’den toplam 25 tiyatro, performans ve dans gösterisini izleyicilerle buluşturacak. 

‘’Bu Zamanda Tiyatro” sloganıyla gerçekleşen festival, fiziki yapımlardan çevrimiçi gösterimlere, kukla tiyatrosundan çocuk oyunlarına, beyazperde gösteriminden ücretsiz takip edilebilecek panel, söyleşi ve okuma tiyatrolarına zengin bir içerikte hazırlandı. Yapımların bir kısmı çevrimiçi gösterimlerle tüm Türkiye’den izlenebilirken, bir bölümüyse Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Profilo Kültür Merkezi Batı Ana Sahne, Duru Ataşehir, Moda Sahnesi, Caddebostan Kültür Merkezi, Müze Gazhane, Yapı Kredi Bomontiada ve Zorlu PSM sahnelerinde Kovid-19 önlemleri altında izleyicileriyle buluşacak. Çevrimiçi gösterimlere festival boyunca passostudio.com adresinden ulaşılabilir. 

Festival boyunca birçok yerli oyun da prömiyerlerini yapacak. 

İSTANBUL ULUSLARARASI DENEYSEL FİLM FESTİVALİ (12 KASIM – 16 KASIM)

İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali, 12-21 Kasım tarihleri arasında bir kez daha günümüz deneysel sinemasının özgün eserlerini İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak. 

2018 yılından beri düzenlenen festival, her seferinde çok sesli İstanbul’u yansıtma heyecanıyla, alışılmış etkinlik kalıplarının ötesine geçmeyi amaçlıyor. Bu yıl Beyoğlu’nun yanı sıra Kadıköy de festivale ev sahipliği yapıyor. Festival kapsamında 18 ayrı başlık altında 30 ülkeden 128 kısa ve uzun metraj film gösterilecek, ayrıca paneller, söyleşiler, performanslar da olacak. Gösterimler SALT Beyoğlu, Vault34 Yeşilçam Sineması, İtalyan Kültür Merkezi ve Soho House Istanbul, Kadıköy Sineması’nda yapılacak. 

Start typing and press Enter to search