EKRANLARDA YEDİKULE HİSARI

Yeditepe Dergi

FİLMLER

EKRANLARDA YEDİKULE HİSARI

Fatih’in yadigârı Yedikule Hisarı… Her köşesi tarihten silinmez izler taşıyor. Her adımda bizi mazinin derinliklerinde yolculuğa çıkarıyor.

Yedikule Hisarı aynı zamanda bir dünya mirası olarak değer görüyor. Yapılan son restorasyonla yeniden güçlendi, artık yeni çehresiyle ve içinde gerçekleştirilen kültür sanat etkinlikleriyle İstanbulluları ağırlıyor.

Yedikule Hisarı bu zamana kadar birçok film ve dizide de boy gösterdi. Gelin bu şaheserin sinema ve ekranlardaki yansımalarına bir göz atalım.

Malkoçoğlu

Türk sinemasının unutulmaz aktörü Cüneyt Arkın’ın canlandırdığı en önemli karakterlerden biriydi Malkoçoğlu. Atının sırtında düşmanlarına karşı zaferler elde eden bu Türk akıncısının maceraları beyaz perdeye yansıdığı ilk günden itibaren büyük ilgi gördü. Türk seyircisinin kahramana olan sevgisi devam filmleriyle pekiştirildi.

Serinin ilk filmi 1966 yılında çekildi. Film, Sırp kralının ölümünün ardından oğullarının arasında taht kavgası çıkması üzerine bu taht kavgasını durdurmak isteyen Fatih Sultan Mehmet’in Malkoçoğlu adında bir akıncı beyini görevlendirmesini konu alıyor. Filmde Malkoçoğlu ve yoldaşı Ejder’in heyecan dolu mücadelesine tanıklık ederken aynı zamanda 60’ların İstanbul’unu da izleriz.

İlk filmin hemen ardından ikinci film Malkoçoğlu Krallara Karşı vizyona girdi. Takip eden yıllarda serinin devam filmleri Kara Korsan, Akıncılar Geliyor, Cem Sultan, Ölüm Fedaileri ve Kurt Bey sinemaseverlerle buluştu. Sinema tarihimizin en ilgi gören filmlerinden oluşan bu serinin aksiyon dolu birçok sahnesi Yedikule Hisarı’nda çekildi.

Şahmaran: Bir İstanbul Masalı:

Yedikule Hisarı’nda geçen bir başka film de Şahmaran: Bir İstanbul Masalı’dır. 1994 yılında beyaz perdeyle buluşan filmin yönetmenliğini Zülfü Livaneli yaptı.

Şahmaran’ın hikâyesi, küçük Yusuf’un bir antika kaçakçısıyla yaşadığı maceralardan oluşuyor. Haliç’te kahvehane işleten dedesiyle birlikte yaşayan Yusuf kendi hayal âleminde yaşayan bir çocuktur. Dedesinin anlattığı define hikâyelerinin etkisinden çıkamayan Yusuf bir gün arkadaşıyla birlikte hazine bulmak umuduyla İstanbul’un tünellerine girer. Burada yolunu kaybeder ve bir süre sonra antika kaçakçıları tarafından bulunur. Kaçakçılık çetesine Sultan adında bir kadın liderlik etmektedir. Kaçakçılar aynı zamanda Sultan’ın son derece tehlikeli olan Kral lakaplı kocasından saklanmaktadırlar. Tüm bu olup bitenler kısa sürede yeraltı hayatına adapte olan Yusuf’un hayal dünyasını daha da zenginleştirir. Çetenin lideri olan Sultan’ı sık sık duyduğu hikâyelerdeki Şahmaran’a benzetir.

Şahmaran’da Yusuf’un gözünden izlediğimiz bu tehlikeli dünya masalsı bir dille aktarılır beyaz perdeye. Kullanılan renklerden, diyaloglara tüm detaylar bu masalsı anlatıyı pekiştirir. Anlatımı güçlendiren unsurlardan biri de hiç kuşkusuz tercih edilen mekândır. Filmin büyük bir bölümü Yedikule Hisarı’nda geçer.

Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray’ın başrolde olduğu Şahmaran: Bir İstanbul Masalı, çok kültürlü Anadolu’nun büyülü söylencelerinden şahmaran ile İstanbul’un esrarengiz yüzünü ustaca birleştiriyor.

Leyla ile Mecnun 

Yedikule Hisarı’nı “Metonya” ismiyle gördük Türk dizi tarihinin belki de en sevilen projelerinden biri olan Leyla ve Mecnun’da. Metonya tek kişilik nüfusuyla Mecnun’un hayal dünyasında eşsiz bir mekân, hüzünleriyle, sevinçleriyle sadece ona ait bir ülke âdeta.

Hepimiz Leyla ve Mecnun’un hikâyesini biliriz. Bu güçlü anlatı, ilahî metaforlarıyla birlikte aşkı anlatır. Edebiyatın en sevdiği konuların başında gelir aşk. Leyla ile Mecnun’un aşkı sanatın başka alanlarında da işlenmiştir, mesela sinemada. 1982 yılında, Halit Refiğ’in yönetmenliğinde beyaz perdeye taşınan Leyla ile Mecnun büyük beğeni toplamıştı. 2011 yılında bu defa Onur Ünlü yönetmenliğinde televizyon ekranlarında dizi film olarak yerini aldı. Sıra dışı, absürt anlatımıyla Türk izleyicisinin ilgisini kısa bir sürede üzerine çeken dizi Leyla ile Mecnun efsanesine bambaşka bir perspektif kazandırdı. Dizi seçilen mekânlarıyla da izleyicinin gönlünde taht kurdu. “Metonya”, yani Yedikule Hisarı da dizinin çekildiği mekânlardan biriydi.

Kurtlar Vadisi

2003’te Türk televizyonlarında gösterilmeye başlanan Kurtlar Vadisi büyük bir sükse yarattı. Aksiyon ve dram ağırlıklı dizi, Türk televizyon tarihinin en uzun soluklu projelerinden biriydi, 97 bölüm sürdü. Hikâyesiyle, karakterleriyle büyük ilgi gören Kurtlar Vadisi sinema filmi olarak da çekildi. Ancak bu dizi ve filmler konuları itibarıyla gençleri olumsuz yönde etkilediği düşünülerek çok defa negatif eleştirilere maruz kaldı.

Yedikule Hisarı, Kurtlar Vadisi’nin kimi bölümlerinde de bütün ihtişamıyla boy gösterdi.

Start typing and press Enter to search