AMATÖRLERİN BAŞKENTİ

Dünya üzerinde birçok yerde, kent kültürünü oluşturan unsurlar arasında tarih ve sanatın yanı sıra spor da önemli ve geniş bir yer tutuyor.  İncelendiği zaman, bazı ülkelerin belirli spor dallarında ne kadar öne çıktığı rahatlıkla görülebiliyor. Mesela Maradona, Pele ve Ronaldo gibi üst düzey oyuncular, dünya futbol tarihinde, dikkatleri kendilerinin yanı sıra ülkelerine de çekmeyi başardı. Öte yandan 3 milyon nüfusu olan Jamaika, Usain Bolt’un başarısıyla atletizm tarihine isminin altın harflerle yazdırdı. Halterde kırılamayan rekorların sahibi Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Naim Süleymanoğlu da Türkiye’yi en güzel şekilde temsil etti. Yüzmeden buz patenine, jimnastikten boksa sayısız dünya şampiyonu çıkaran Almanya, Rusya ve ABD’de onlarca sporcusuyla dünyaya adını duyurdu.

Özellikle futbolla endüstrileşen dünya sporunda, ülkeler ve kulüpler yetenekli genç isimleri spora kazandırabilmek için alt yapılarına ciddi yatırımlar yapıyor. Ülkemizde de son yıllarda sportif altyapının önemi daha iyi anlaşıldı. Sporu şehir kültürünün bir parçası olarak yaşatan Fatih, ülkenin amatör sporlarının başkenti olarak genç sporcuları yetiştirmeye devam ediyor. Bugün 57 mahallesiyle İstanbul’un en büyük ilçelerinden biri olan ilçede,  tam 70 spor kulübü, amatörleri farklı dallarda sporla buluşturuyor.

Halime Kirazlı

Amatör spor kulüpleri denilince akla büyük spor kulüplerinin belirli alanlardaki altyapı çalışmaları gelir. Oysa altyapı sadece köklü kulüplerin, bir alanda yaptığı çalışmaları kapsamasıyla ölçülemeyecek kadar önemli. Belirli sayıda ve belirli yetenekte sporcu adayına şans verebilen spor kulüpleri, kimi yetenekleri gözden kaçırabiliyor. İşte bu noktada amatör spor kulüpleri devreye giriyor. Özellikle Fatih, tarihi ve kadim kültürüyle ne kadar köklü bir geçmişe sahip olduğunu her fırsatta bizlere gösterse de spor kültürünün de bir o kadar köklü olduğunu söylemek mümkün

Amatör kulüp sayısı, mahalle sayısından fazla olan Fatih’in 57 mahallesinde 70 amatör kulüp bulunuyor. Bunlara yeni katılmaya hazırlanan iki branşla birlikte her mahalleye yaklaşık iki kulüp düşüyor olacak. Bu kulüpler arasında sayıca başı çekenlerse futbol kulüpleri. Futbol kulüplerinden en köklüsü olan Vefaspor ve Fatih Karagümrük’ü, Topkapıspor, Davutpaşa, Mimarsinan gibi kulüpler izliyor. Futbolu sırasıyla basketbol, karate, kick boks, güreş, judo ve atletizm kulüpleri takip ediyor. Tüm bu kulüplerin arasına katılan yeni üyeler ise kano ve yelken…

HEPSİ KOMŞUMUZ

İlçe kulüplerinde amatör olarak spora başlamış birçok isim, profesyonelliğe yine buradaki çalışmalarıyla ulaşmış. Avrupa ve Dünya şampiyonluğu yaşamış pek çok isim, birçoğumuzun kapı komşusu… Amatörde uzun yıllar ter döküp profesyonelliğe geçen ve yöneticilik yapanlar arasında Abdülkerim Durmaz, Sadettin Tantan, Osman Şansal gibi birçok kişinin yakından tanıdığı isimler bulunuyor.

AMATÖRE DESTEK
Amatör spor deyince elbette ilk akla gelen kulübün kendine ait bir tesisi var mı sorusu oluyor. Bu alanda sıkıntı yaşansa da son dönemlerde yapılan bir takım imar düzenlemeleriyle spor kulüplerinin tesislerinde büyük çaplı değişiklikler gerçekleşiyor. Özellikle Anadolu’dan gelen yetenekli, yatılı öğrencilere ev sahipliği yapan kulüpler, pansiyon vb. giderleri için desteğe ihtiyaç duyuyor. Yerel yönetimlerin ihtiyaçların giderilmesine dönük desteği hem amatör sporun hem de Türk sporunun gelişmesine katkı sağlıyor. Tesisi bulunan kulüplerin malzeme, ulaşım gibi farklı konularda desteklenmesi de kulüplerin daha çok sporcu ve gence ulaşmasına olanak sağlıyor.

Amatör kulüplerin kendi içlerinde bir federasyonu var ve kendi aralarında farklı dallarda birçok turnuva düzenliyorlar. Turnuvalar özellikle bireysel sporlarda oldukça maliyetli olabiliyor. Her sporcu için ayrı antrenman, ayrı yarış, ayrı çalışma zamanı ihtiyacı ve ekipman derken ihtiyaçların listesi uzayıp gidiyor.

Profesyonel kulüplere göre daha az devlet desteği alan amatör kulüpler, ya kendi ya ailelerinin yardımı ya da yerel yönetimlerin desteğiyle ayakta kalmaya çalışıyor. Kendi imkanıyla faaliyet göstermeye çalışan amatör kulüpler sınırlı sayıda öğrenciye hizmet verirken, aldıkları destekle hem eğitim kaliteleri hem de ulaştıkları genç sayısı artıyor.

HEDEF AY-YILDIZLI FORMA

Kulüplerin faaliyet alanına göre yaptığı sporlar, bireysel ve takım sporu olarak ikiye ayrılıyor. Fatih’te takım sporu olan futbol ve basketbolda kulüp sayısı çoğunlukta. Hatta ilçede birden fazla kadın futbol takımı bile var. Takım sporlarının yanı sıra bireysel sporlara olan ilgi de bir hayli fazla. Özellikle güreş, kick boks, karate gibi spor dallarında kadın ve erkek sporcuların sayısı neredeyse eşit.

Bir kulüpte ortalama 70 amatör sporcu bulunuyor. Farklı yaş gruplarına göre kategorize edilen gruplarda eğitim sürdürülüyor. 5 yaşından itibaren kulüplere kabul edilen sporcular, müsabakalara çıkıp derece kazandıkça daha büyük kulüplere giderek profesyonelliğe adım atıyor.

Başarılı olan sporcular, emeklerinin karşılığını hayatlarının her alanında alıyor. Başarı ve özverisiyle üniversiteye yerleşen sporcular, farklı burslarla yaptığı sporu daha ileri bir seviyeye taşıma şansı da elde ediyor. Ayrıca milli takıma çağrılacak başarıyı elde edenler, Ay- Yıldızlı formayı taşıma onuruna da erişiyor.

HEM SPOR HEM YAŞAM ALANI

Fatih’in yıllar içinde amatör spor dallarında gösterdiği gelişimde, kişisel girişim ve başarıların yanı sıra yerel yönetimlerin sağladığı destek de önem taşıyor. Mahallelerde bulunan sahalar ve spor merkezleriyle çocuklar ilgi duydukları spor dallarında kendilerini deneme imkânı buluyor.

İlçede amatör sporlara sağlanan destek, malzeme sağlama ve sporcuya katkı sunmanın ötesinde yeni ve yenilenen tesislerle artıyor. Belediye tarafından açılan spor merkezleri, yüzme havuzu ve su sporu tesisleriyle Fatihli çocuk ve gençlere amatörlükten profesyonelliğe uzanan önemli bir fırsat sunuluyor. Ayrıca spor tesisleri, okullar arası, ulusal ve uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapabilecek şekilde tasarlanarak, ilçenin spordaki hedefleri genişletiliyor.

Kadınların, özellikle de annelerin çocuklarıyla, hem spor yapıp hem de sosyalleşebileceği alanlar olarak kurgulanan tesisler, bölge ve mahallenin sosyolojisi ve eğilimleri gözetilerek inşa ediliyor. Haliyle bu yapılar, bir spor alanı olmanın ötesinde bir yaşam merkezine dönüşüyor.

SPOR SALONLARI YENİLENİYOR

Geçmişte önemli başarılara imza atan fakat şu an aktif olarak hizmet vermeyen önemli isimlerin çıktığı spor tesisleri, eski başarılarına ulaşmaları hedefiyle yenileniyor. Bunlardan biri olan Ayvansaray’daki halter ve minder sporlarının yapıldığı kompleks, yakın zamanda yeniden sporcularıyla buluşacak.

Yedikule, Kadırga, Ayvansaray, Draman ve Sulukule’de inşa süreçleri devam eden diğer kompleksler, sporseverlerin yeni durakları arasına girmek için gün sayıyor. Yarımada özelliğiyle deniz kıyısına sahip olma avantajını da kullanan Fatih, Balat ve Cankurtaran’da başlayacak deniz sporlarıyla, sporun her alanında varlığını hissettiriyor. Deniz sporu meraklıları, yelken, kano ve kürek için kısa süre sonra Fatih’te buluşabilecek.

FEDERASYON KRİTERİNE UYGUN

İlçede amatör spor kulüplerine malzeme, tesis vb. ihtiyaçlara dönük destekler verilerek gençlerin yanı sıra kulüpler de profesyonelliğe teşvik ediliyor.Amatör kulüp sporcularının lisans alabilmesi için federasyonca belirlenen alet, ekipman, minder ve alanlarda antrenman yapma standartları, spor yapılarında göz ardı edilmemiş. Belediye tesislerin tasarımında, profesyonel sporcu yetiştirilmesine destek vermek amacıyla bu kritere öncelik veriyor. Ulusal ve uluslararası turnuva ortamlar birebir örneklenerek hazırlanan spor salonları, eğitmenlerle iş birliği içerisinde düzenlenerek gençlerin profesyonelliğe geçişi için gerekli imkânları sunuyor.

SAĞLIKLI GELİŞİME KATKI

Fatih’te amatör kulüplere artan destekle önemli kazanımlar hedefleniyor. Özellikle küçük yaşlarda sporla ilgilenen, kulüplerde eğitim alan çocuk ve gençler zararlı alışkanlıklardan uzak dururken, bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı bir gelişim imkanına kavuşuyor. Boş zamanı verimli değerlendirmenin yanı sıra sporla bir disiplin oluşturma refleksi kazanan amatör sporcular, sosyalleşme becerisi, arkadaş edinme ve akademik başarıda da önemli kazanımlar sağlıyor. Bu sayede karakter gelişimleri daha sağlıklı ve güçlü oluyor.

Yenilenen tesisleri, yeni spor kompleksleri, gelişen amatör kulüpleriyle Fatih, Türk sporuna yeni profesyoneller kazandırmak için çalışıyor. Fatih, her gün her saat hazır bekleyen tesisleriyle, sporun her alanında iddialı olduğunu bir kez daha vurguluyor.

Start typing and press Enter to search