GERİ DÖNÜŞÜMLE, YAŞAM ALANLARINIZDA FARKLILIK YARATIN

Fotoğraf ve Görsel Önerileri: Plastik/cam bir şişeden veya kavanozdan yapılmış vazo, Kintsugi Tekniğiyle yapılmış bir seramik, kutudan sepet-sepetten saksı yapımı görseli, geri dönüşüm atölyesinden fotoğraf

Fotoğraf ve Görsel Altı Metinler:

Plastik/cam bir şişeden veya kavanozdan yapılmış vazo için: Siz de küçük dokunuşlarla çiçekleriniz için ekonomik ve dekoratif vazolar yapabilirsiniz. 

Kintsugi tekniğiyle yapılmış bir seramik için: Kintsugi tekniğiyle yeniden hayat bulan seramiklerinizi önceki hâlinden daha çok sevebilirsiniz!

Kutudan sepet-sepetten saksı görseli için: Eskiyen kutularınızı sepet, gözünüze artık sıkıcı görünen sepetlerinizi ise saksı olarak değerlendirebilirsiniz.

Geri dönüşüm atölyesinden fotoğraf için: Çocuklar atölyelerde hem geri dönüşüm konusunda farkındalık kazanıyor hem de keyifli vakit geçiriyor.

 

GERİ DÖNÜŞÜMLE, YAŞAM ALANLARINIZDA FARKLILIK YARATIN!

 

  • Fatma Karaca Meşe

 

Spot: Kullanmadığınız veya eskiyen ürünlerle, evinizin dekorasyonunu değiştirmek ister misiniz? Üstelik bunu yaparken geri dönüşüme katkı sağlayarak sürdürülebilirlik akımına da destek vermiş olacaksınız! 

Giriş Yazısı: Kullanılmış veya bir daha kullanılmayacak durumda olan maddelerin yeniden işlenmesi anlamına gelen “geri dönüşüm” artık hepimiz için daha da önemli. Sürdürülebilirliğe katkı sunmak ve doğayı korumak için siz de geri dönüşüm konusunda bir şeyler yapabilirsiniz! Bunun için yaşam alanlarınızdan başlamaya ne dersiniz? Evinizin dekorasyonunda değişiklikler yapmak istiyor ancak bunun için bütçenizin kısıtlı olduğunu düşünüyorsanız doğru yerdesiniz!  İşte size, eskinin “çöplerini” değerlendirerek yapabileceğiniz geri dönüşüme uygun ve çevreci dekoratif öneriler…

Ara başlık: Plastik şişelerden ve cam kavanozlardan sıra dışı vazolar 

Her gün yüz binlerce pet şişe ve cam kavanoz çöpe gidiyor. Oysa plastik şişelerin doğada yok olma süresi bin yılı bulurken, camlarınki 4 bin yıla kadar çıkıyor. Hâl böyle olunca bunları çöpe atmak yerine değerlendirerek farklı bir kullanımla hayatımıza sokmak büyük önem taşıyor. Plastik şişelerin ağız kısımlarını kesip yapışkan kâğıtlarını çıkararak onları renkli sprey boyalarla boyayabilirsiniz. Böylece kalemlik veya vazo olarak kullanabilirsiniz. Özellikle metal renk boyalar hem dekoratif duruyor hem de uzun yıllar dayanıklılığını koruyor. Aynı şekilde cam kavanozları da boyayıp halat ipler ve renkli boncuklarla süsleyerek evinizin tarzına uygun sıra dışı vazolar yapabilirsiniz. İrili ufaklı farklı boyutlarda yapacağınız vazolarla evinizin bir köşesini çiçek bahçesine çevirmeniz mümkün.

Ara başlık: Kutudan sepete, sepetten saksıya dönüşüm hikâyesi

Karton kutularınız gün geçtikçe yırtılıp artık kullanılmayacak hâle geliyorsa hiç sorun yok! Kutularınızın yıpranan kısımlarını bantlayıp sağlamlaştırdıktan sonra bir yapıştırıcı yardımıyla çevresine halat ipi geçirin. Halat ipiyle sardığınız kutunuz, artık oldukça sağlam bir sepete dönüştü. İster depolama isterseniz de dekoratif amaçlı kullanabilirsiniz.

Eğer kullanmaktan sıkıldığınız sepetleriniz varsa ve evinizde saksıya ihtiyaç duyuyorsanız, bu sepetleri saksı olarak da değerlendirebilirsiniz. Son zamanlarda bohem stilin evlerimize yansıması olarak karşımıza çıkan sepet saksılarla siz de evinizde ekonomik tercihlerle natürel bir hava yaratabilirsiniz.

Ara başlık: Çocuk odalarında geri dönüştürülebilir oyun alanları 

Çocuklar kalem tutmaya başladıkları andan itibaren en sevdikleri şey resim çizmek. Boyalarını ellerine aldıklarında onları tutabilene aşk olsun! Duvarlarınızı ve mobilyalarınızı ilk günkü gibi korumak istiyorsanız çocuklara bir yazı ve boyama alanı oluşturmanız şart. Eski bir karton kâğıdı duvarınızın ölçüsüne göre keserek işe başlayın. Ardından kartonunuzun üzerini kara tahta boyasıyla boyayarak duvara asın. Şimdi hem silinebilir hem de çocuğunuzun keyifle resim yapacağı tahtası hazır!

Çocuğunuzun odasında oyuncaklar bir türlü düzenli durmuyorsa, bunun da pratik bir çözümü var. Eski ahşap bir kasayı renklendirip ayaklarına dört tekerlek takarak ona hareketli bir oyuncak kutusu yapabilirsiniz. Ayrıca üzerine çocuğunuzun adını yazarak kasasını kişiselleştirebilirsiniz. Tekerlekleri sayesinde oyuncaklarını bir odadan diğerine taşımak da oldukça kolay olacak.

Ara başlık: Kintsugi tekniği ile kırılan porselenler hayat buluyor

Bir Japon felsefesi olan kintsugi ile kırılan eşyanız artık çöp olmuyor, farklı bir görünümle yeniden hayat buluyor! Kintsugi, altın ile birleştirme ya da diğer bir adıyla kinstsukuroi altın ile onarma sanatı olarak da biliniyor. Yüzlerce yıldır süregelen bu Japon sanatının asıl amacı, toz altın, gümüş veya platinle kırılan parçaları bir araya getirip zarar gören seramiklerin onarılarak tekrar kullanılmasını sağlamak. Siz de çok sevdiğiniz bir tabak, kâse veya fincan kırıldığında onu kintsugi yapım kitiyle yeniden kullanabilirsiniz. Sizi uyarıyoruz, seramiklerinizin yeni görüntüsünü bir önceki hâlinden daha çok sevebilirsiniz!

Çocuklar Fatih Belediyesinin geri dönüşüm atölyelerinde buluşuyor! 

Geri dönüşümün önemini artık hepimiz biliyoruz. Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen Geri Dönüşüm Atölyeleri hem katılımcılara bu konuda farkındalık kazandırıyor hem de keyifli vakit geçirmelerini sağlıyor. İlköğretim düzeyindeki öğrencilerin katılabildiği atölyelerde ahşap, metal ve cam malzemeler değerlendirilerek tekrar kazandırılıyor.  Kullanılmış ahşaplardan kuş yuvaları, kedi ve köpek evleri yapılarak patili dostlarımızın barınma ihtiyacı karşılanıyor. Her hafta farklı bir aktivitenin yapıldığı etkinlik; çevre mühendisleri, sanatçılar ve belediye bünyesindeki uzman personeller eşliğinde hafta içi gerçekleşiyor ve 1.5 saat sürüyor. Siz de çocuğunuzun bu atölyelere katılmasını isterseniz, atölyenin gerçekleştiği Yenikapı 1. Sınıf Atık Getirme Merkezinden veya Fatih Gençlik ve Spor Müdürlüğünden başvuru yapabilirsiniz.

Start typing and press Enter to search