Sanatla Yaşa

Yeditepe Dergi 

Kültür Sanat Ajandası

(Ağustos-Eylül-Ekim)

DİNLEYEN GÖZLER İÇİN (10 Eylül – 2 Ocak)

10 Eylül’de başlayıp 2 Ocak 2022 tarihinde sonlanması planlanan grup sergisi Dinleyen Gözler İçin, Arter Sanat Galerisi’ndeki yerini alıyor. Çoğu müzikle güçlü bir bağ kurmuş olan 23 yapıta yer verilen sergide ziyaretçiler, galeri alanına hâkim olan sessizliğin içinde eserlerden yükselen seslere odaklanıyor, her birini hayal ediyor.

Amerikalı bestekâr, düşünür ve yazar John Cage’in sanatında sık rastladığımız belirsizlik ve sessizliğin ve Fluxus sanatçılarının referans alındığı Dinleyen Gözler İçin sergisi, duyu sistemimize içkin yaratıcı ve imgesel güçleri keşfetmemize engel olan sis perdesini aralıyor. Her ziyaretçisinin dinleme ve görme biçimini farklılaştırıyor, onlara bambaşka bir perspektif kazandırıyor. Az sayıda olan ses içerikli eserlerin, tamamen sessiz yapıtlarla aynı noktada buluşturulması, gerçeklik ve hayal arasında kalmamıza vesile oluyor.

Arter tarafından “Sesli dizi” serisi kapsamında düzenlenen üçüncü sergi olan Dinleyen Gözler İçin, çevremizi kuşatan görsel dünyayı algılama şeklimizi çeşitli seslerle, gürültüyle ya da müzikle kimi zaman da salt sessizlikle yeniden keşfetmemize imkân sağlıyor.

MAZİYİ KORUMAK: SADBERK MÜZESİ’NDEN BİR SEÇKİ

Geçtiğimiz aralık ayından beri Meşher’de ziyaretçilerini bekleyen Mâziyi Korumak: Sadberk Müzesi’nden Bir Seçki sergisi ağustos ayı itibarıyla sona erecek. Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi’nin uzun geçmişinden yola çıkarak gelişen ve zenginleşen kültürel birikime tanıklık edebildiğimiz bu sergide, MÖ 6. bin yıldan 20. yüzyıla kadar uzanan geniş bir zaman dilimini görüyoruz. Bu uzun süreç, özenle kurgulanmış bir öykü gibi sunuluyor bizlere.

Özenle hazırladığı bu seçki Sadberk Hanım Müzesi’nin 40. yaşına bir armağan niteliğinde. Küratörlüğünü müze müdürü Hülya Bilgi’nin yaptığı sergi, arkeoloji ve Türk, İslam sanatı koleksiyonlarından derlenmiş 200’ü aşkın eserden oluşuyor. Sergi, 1 Ağustos 2021 tarihine kadar gezilebilecek.

TARİHİN MERKEZİNE SEYAHAT: FOTOĞRAF VE OSMANLI KÖKLERİNİN YENİDEN KEŞFİ (1886)

Bu yılın unutulmaz sergilerinden biri, Tarihin Merkezine Seyahat. Daha önce 10 Mayıs 2018-30 Eylül 2018 tarihleri arasında ANAMED Galeri’de ziyaretçisiyle buluşmuş olan sergi, yeni bir görünümle yeniden İstanbullu sanatseverlerin huzurunda.

Sergiye ilham veren eser oldukça ilginç: II. Abdülhamid’in özel bir keşif niyetiyle hazırlattığı ve Almanya şansölyesi Otto von Bismarck’a sunduğu üç ciltlik bir fotoğraf albümü. 19. yüzyıl sonunda Bismarck’a armağan edilen bu albümler, Bursa, İznik, Söğüt, Bozüyük gibi erken Osmanlı yerleşim birimlerini kapsamlı olarak belgelemek amacıyla oluşturulmuştu. Bu albümde dönemin önemli ressam ve fotoğrafçılarından Hoca Ali Rıza, Sururili Ahmed Emin, Ahmet Şekûr ve Mehmed Emin gibi isimlerin de eserleri mevcut.

Tarihin Merkezine Seyahat: Fotoğraf ve Osmanlı Köklerinin Yeniden Keşfi (1886) tarihe yakından tanıklık etmek isteyen sanatseverler için birebir.

İSTANBUL’DA SENFONİK YAZ

İstanbul Senfonik Orkestrası yaz boyunca sürecek konserlerine başladı. 17 Eylül’e kadar devam edecek olan konserler sayesinde İstanbullu sanatseverler uzun süren kapanma günlerinin ardından müzikle hemhâl oldukları unutulmaz bir yaz yaşayacak. İstanbul’un en güzel konser sahnesi olarak tarif edilen Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava nihayet yeni açılma dönemiyle birlikte klasik müziğin sevilen eserleriyle misafirlerini ağırlayacak.

Müzisyen ve dinleyici buluşmalarında icra edilecek konser programları şöyle: “Büyük Bir Gece Müziği”, “Bir Yaz Akşamı”, “Dansa Davet”, “Masallar”.

MAHŞER-İ CÜMBÜŞ – TİYATRO SPORU

2001 yılında Ankara Üniversitesi Tiyatro bölümü öğrencileri tarafından kurulan Mahşer-i Cümbüş topluluğu özgün tarzıyla tiyatro severlerin sevgisini kısa sürede kazanmayı başardı. Türkiye’de Modern Doğaçlama Tiyatro’nun öncüsü olarak bilinen topluluğun ünlenmesinde televizyon için hazırladıkları skeçlerin payı büyük. Topluluk aynı zamanda Türkiye’nin çeşitli kentlerinde sahne alıyor. Mahşer-i Cümbüş 31 Temmuz -27 Ağustos tarihleri arasında Trump Sahne’de izleyicileriyle buluşacak.

BİR YAZ GECESİ RÜYASI

William Shakespeare’in sevilen oyunlarından olan Bir Yaz Gecesi Rüyası, 18 Mart – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında tiyatro severlerle buluşuyor. Oyunda Selma Ergeç, Selin Şekerci, Ozan Dolunay gibi isimler rol alıyor. Absürt bir aşk hikâyesi olarak da tanımlanan oyun, Zorlu PSM YouTube kanalında da gösterime sunulacak.

İSTANBUL MODA VE MÜZİK FESTİVALİ

Bu sene, 21 Ağustos 2021 tarihinde başlaması planlanan İstanbul Moda ve Müzik Festivali’nin üçüncüsü Multiworks’ün organizatörlüğünde düzenleniyor. Festival müzikle modanın buluştuğu bir ortamda gerçekleşecek. Festivale damgasını vuracak atölye ve söyleşiler moda ve müzik camiasının önemli isimlerini bir araya getirecek.

DİASPORA ULUSLARARASI KISA FİLM FESTİVALİ

27 Ağustos 2021 tarihinde başlayacak olan Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali, ilk sezonuyla kültür sanat dünyasına merhaba diyor. Sinema ve sanatın toplumlar üstündeki birleştirici gücünü, diaspora toplumlarının hikâyeleri vasıtasıyla seyirciyle buluşturacak olan festival iki gün sürecek ve film gösterimleri Atlas Sineması’nda yapılacak.

Start typing and press Enter to search