YAZ AYLARINDA İÇİMİZİ AÇACAK RENKLİ BALKONLAR

Dekore edilmiş bir balkon örneği; Dekorasyonda ahşap ürünler, ufak bir kilim ve led ışıklandırma yaz akşamlarında daha sıcak ve keyifli bir ortam yaratmamıza imkân sağlıyor.

Yedikule süs bitkisi eğitiminden bir görsel; Yedikule’de Fatihli kadınlara balkonda yetiştirilen süs bitkileri ve bakımıyla ilgili eğitimler veriliyor.

 

YAZ AYLARINDA İÇİMİZİ AÇACAK RENKLİ BALKONLAR!

  • Dilara Obenik

İletişim Uzmanı

Spot: Yaz sıcaklarının kendini iyice hissettirdiği günler evlerimizde vakit geçirmeyi sevdiğimiz ve biraz nefes almak için tercih ettiğimiz bir alan olan balkonlarımızı uygun çiçeklerle ve objelerle dekore etmemiz için en uygun zamanlardır. Özellikle yaz akşamlarında zamanımızın büyük kısmını geçirdiğimiz balkonlarımızı çiçek bahçesine dönüştürüp daha keyif verici bir hâle getirmek bizim elimizde. Hayallerimizde yer alan bahçeli ev konseptini balkonlarımıza taşımak hiç de zor değil! 

Fatih’i gezerken cam önlerinde ya da balkonlarında renkli dünyalar yaratmayı başarmış evler görebilirsiniz. Bu evler, tabiata duyulan sevginin, çevreye gösterilen saygının bir nişanesidirler. Yıllara yayılmış bir emekle büyütülen bitkilerin, taç yapraklarıyla ışıl ışıl parlayan çiçeklerin şenlendirdiği balkonlar toprakla hemhal ve çiçeklere sevgisinde cömert oldukları aşikâr insanların varlığını müjdeler.

Komşular arasında alışverişi sık yapılan şeylerden biri de çiçeklerdir. Renginden, kokusundan dolayı veya bir faydası nedeniyle komşular birbirlerine çiçek hediye etmeyi severler. Bir bitkiden alınan dallar ayrı cam ve balkonlarda aynı heyecanla yeşermeye devam eder.

Balkon ve teraslar aslında yaşam alanlarımızın bir uzantısıdırlar. Ancak iç mekânlarımıza verdiğimiz önemi çoğu zaman balkonlarımızdan esirgeriz. Oysa iç mekâna yaptığımız dokunuşları dış mekânlarımıza taşımamız hâlinde dekorasyonda bir bütünlük sağlamış oluruz.

Evimizin enerjisini balkonlarımıza da yansıtabilmek mümkün. Metrekaresi ne olursa olsun balkonlarımızı keyifli mekânlara dönüştürebiliriz. Bunun için uygun bitki ve çiçekleri seçmek yeterli. Bitkilerle birlikte dinlendirici bir alan olmasını da sağlayacak ahşap ürünler, ufak bir kilim ve led ışıklandırma yaz akşamlarında daha sıcak ve keyifli bir ortam yaratmamıza imkân sağlar.

 

Ara Başlık: Ufak Bir Balkona Sahipseniz Bakımı Kolay Bitkiler

Balkonunuz küçükse veya Fransız bir balkona sahipseniz dışa doğru asabileceğiniz saksılarda sardunya, petunya ve camgüzeli yetiştirebilirsiniz.

Sardunya

Balkonlarımızı süsleyen renkli çiçeklerden. Güneşi ve açık havayı çok sever, aynı zamanda çok sulama gerektirmez. Günün erken saatlerinde sulamanız yeterlidir, ancak çok fazla gölgeye maruz kalmaması gerekir. Kış aylarında haftada bir su ister, yaz aylarında hava sıcaklığına göre daha fazla su vermeniz gerekir.

Sardunya yetiştireceğiniz saksının çok büyük olmamasına özen gösterin. Toprağın gübre ve kil oranı yüksek olmalı. Sardunya değişimi pek sevmeyen bir bitki, bu nedenle saksı ve toprağın yılda bir kez değiştirilmesi yeterli. Ancak bunu yaparken köklere yaklaşmamaya ve zarar vermemeye özen gösterin.

Petunya

İlkbahardan dondurucu soğuklar gelene kadar devamlı çiçek açar. Rengarenk yapraklarıyla balkonunuzda renkli bir görüntü yaratır ve sıcağı çok sever. Bu nedenle haftada bir sulamanız yeterlidir. Saksılarda yetiştirilebileceği gibi balkonunuzda bulunan köşeleri doldurmak için de mükemmel bir seçimdir.

Petunya günde en az 6 saat güneş ışığı görmelidir. Güneş ışığını yeterli süre aldıktan sonra ortamın kuru olması çok önemlidir, çünkü tuzu çok sever. Tuz ihtiyacını karşılayabilmek için gübre kullanabilirsiniz. Petunya ekimi için en uygun zamanın bahar ayları olduğunu unutmayın!

Camgüzeli

İsminden de anlaşılacağı üzere cam önlerini ve balkonları çok sever. İlkbahar ve sonbahar arasında devamlı çiçek açar ve iyi bakıldığında bütün bir yıl çiçeklerini koruyabilir. Toprağı kurudukça sulanmalı, sulama yaparken aynı gün ve aynı ölçüde yapılması gerekir.

Doğrudan güneş ışığını çok sever. Bu nedenle güneş ışığını alan bir yerde durmalıdır. Çok sıcak havalarda çok su verilip soğuk havalarda ise suyunu azaltmak gerekir. Saksı değişimi bahar ayının başlangıcı olan nisan ayında yapılmalıdır. Yılda bir vitamin ve mineral desteği sağlanması tavsiye edilir. Hava akımlarından da korunduğu takdirde yetiştirilmesi zahmetsiz bir çiçektir.

Ara Başlık: Büyük Bir Balkonunuz Varsa 

Özellikle teras gibi açık, daha büyük ve geniş alanlarda görmeye alışık olduğumuz sarmaşıkların birçok çeşidi bulunur.

Sarmaşık

Balkonlarımıza daha yeşil bir görünüm kazandırmak için tercih edilebilir. Birçok çeşidi olmasına rağmen duvar sarmaşığı ve saksı sarmaşıkları çok tercih edilir. Sarmaşık her ortama uyum sağlayabilir, bakımı kolay bir bitkidir. Saksı sarmaşıklarını balkonlarımızda konumlandırırken gölgede kalan kısımları düzenli olarak güneşe doğru çevrilirse yapraklarındaki çürüme ve sararmalar engellenebilir. Kış aylarında haftada bir yaz aylarında ise haftada iki kez sulanmalıdır.

Sarmaşıkların yeri sabit olmalı, bunun için de hava akımına maruz kalmayacakları bir alan seçilmelidir. Kapı ağzına veya cam kenarına konumlandırılan sarmaşıklar hava akımı yüzünden zor büyür ve gelişirler. Sarmaşıkların solan yaprakları budanmalı ve temizlenmelidir. Toprak değişimini ise üç yılda bir, yine en uygun ay olan nisanda yapabilirsiniz. Humuslu ve lifli toprak kullanımı bitkinin büyümesini kolaylaştırır.

Yasemin

Kokusuyla hayranlık uyandıran yasemin çiçeği zarif görüntüsüyle de balkonlarınıza ayrı bir hava katar. Yasemin yalnızca geceleri açar. Yaz mevsimi yaseminin iyice çiçeklendiği bir dönemdir. Çoğu yasemin bitkisi asma ve kafes etrafında büyür. Eğer saksıda yetiştirecekseniz boy attıkça uzun çubuklarla yaprak ve çiçeklerini sabitlemek gerekebilir.

Yaseminin toprağı hafif kumlu ve humuslu olmalı, toprağını sürekli nemli tutmak çok önemlidir. Bu çiçek güneşi çok sever, dolayısıyla günde en az 4 saat güneş alabileceği bir yerde durması güzel olur. Yasemini haftada bir sulamak yeterli. Saksı değişimini ilkbaharda yapmanız ise idealdir. 

Bodrum papatyası

Papatyagiller familyasından olan bu süs bitkisi farklı renkleriyle sizi kendine âşık edecek! Çiçeklenme dönemi ilkbahar başı olan bu çiçek güneşi çok sever ve çeşitli renklerde açabilir. Kış günlerine çok dayanıklı olmamakla birlikte, ilkbahar ve yaz dönemlerinde bakımı daha kolaydır.

Toprak bakımından seçici bir bitki değildir, ancak toprağının sürekli nemli olduğundan emin olunmalıdır. Çiçek açtıktan sonra verdiğiniz su miktarını azaltmanızda fayda var. Ayrıca toprağının fazla gübrelenmemesi gerek, çünkü fazla gübre çiçek gelişimine katkı sağlamaz, sadece yapraklarının çoğalmasına sebep olur.

Balkonlarınızı Renklendirecek Süs Bitkileri için Yedikule Bahçe’de Buluşalım!

Fatih Belediyesi “Yedikule Bahçe” projesiyle birlikte Fatihli kadınların kendi ekim dikim işlerini yapabilmeleri için onlara harika bir eğitim programı düzenliyor.  “Yedikule Süs Bitkileri” atölyesi sayesinde kadınlarımız toprakla daha fazla haşır neşir olma imkânı bularak, balkon bitkileriyle ilgili merak ettikleri her şeyi öğrenebiliyorlar.

“Yedikule Bahçe” kursları süresince bitkilerin yapısı, çoğaltılması, bakımı, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konular ele alınıyor. Hafta içi her gün 9:40 – 15:50 saatleri arasında gerçekleşen eğitimlere siz de katılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken çok basit: bulunduğunuz yerdeki semt konağına giderek kayıt için form doldurabilirsiniz.

Start typing and press Enter to search