Doğuyorum Sanat Grubu Sıfır Noktasında
Öykü Koç
Yolları güzel sanatlarda okurken kesişen, dostlukları İstanbul’daki sanat yolculuklarında pekişen ressamlar; İsmail Tetikçi, Musa Güney, Kadir Ablak, Engin Beyaz, Tolga Boztoprak, Mustafa Albayrak. Sanatlarında yetkinliklerini ispatlamış sanatçılar Kadırga Sanat Galerileri’nde Doğuyorum Sanat Grubu olarak yeniden bir araya geldiler. Kültür sanat sezonu açılış sergisi olan Sıfır Noktasında resim sergisi, doğadan, insanlardan ve mekânlardan beslenen 6 sanatçının farklı tarz ve üsluplarını gözler önüne seriyor. Sergiyi gezmeden önce onların bakış açıları hakkında ipuçları veren haberimizi okumanızı tavsiye ederiz.
Sanat hayatınız nasıl başladı?
Mustafa ALBAYRAK: Çocukluğum ve gençlik yıllarım, yani profesyonel eğitim almadan önceki sürecimde; doğaçlama, doğal bir köy hayatında usta-çırak ilişkisi içerisinde birçok şeyi yaparak ve direk toprağa ve doğaya dokunan, hayatı yerinde yaşayarak doğayla mücadelesini vermiş, bunu yaşanmış birisi olarak üniversiteye geçiş yaptım. Ve bunların çok faydasını gördüğümü düşünüyorum. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü, 1995 girişliyim. Okulun ikinci mezunlarındanım. Okulu bölüm birincisi olarak bitirerek sanat hayatına başlamış oldum.
Musa GÜNEY: Akademiden sonra teknik bilgilerimizin artmasıyla sanat hayatının tam içerisine girmiş oldum.
İsmail TETİKÇİ: Resim hep var oldu, bir yandan sürekli resim yaptım. Eğitim almadan yaptığım bir dönem de var. Sonrasında okulla birlikte profesyonelce başlayan, devam eden bir yaşam şekli var.
Kadir ABLAK: 6-7 yaşından beri resim yapıyordum. Biraz da babamın teşvikiyle oldu. O heyecanla devam ettim. Bir mecliste, bir ortamda Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuyan bir arkadaşla tanıştırdılar beni. Resim yaptığımdan bahsettiler, o da bunun akademisini oku diye tavsiyede bulundu. Şu an bile akademide okuyanlardan iyisin demesiyle ben o motivasyonu kazanmış oldum.
Favori Renginiz?
Musa G.ÜNEY: Tabi başta “”Mavi”” geliyor.
Mustafa A.LBAYRAK: Beni heyecanlandıran renk kırmızı. Resmimin heyecanını sağlayan şey kırmızı.
Kadir A.BLAK: Turkuaz malum Anadolu’’nun, Türklerin rengi. O nedenle turkuazı ben hep sevdim ve kullanmamı doğru buldum.
Tolga BOZTOPRAK: Tüm renkler çok etkiler ama sarıyı daha çok seviyorum diyebilirim.
Küçükken Hayaliniz Neydi?
İsmail TETİKÇİ: Bir sürü hayalim vardı, öğretmen olmak en sonuncusuydu. İyi ki öğretmen oldum.
Engin BEYAZ: Belirgin bir hayalim yoktu, hatırlamıyorum.
Mustafa ALBAYRAK: Benim için kolay bir soru. Ressam olmaktı tabi ki.
Kadir ABLAK: Benim iki hayalim vardı. Biri ressam olmaktı, biri avukat olmaktı.
Tolga BOZTOPRAK: Çocukken ressam olmak isterdim.
Hayatınızda önemli bir yeri olan eser var mıdır?
İsmail TETİKÇİ: Rembrandt. Sanatçı şu an kullandığımız boyalardan ya da fırçalardan çok farklı malzeme kullanmamasına rağmen inanılmaz eserler ortaya koymuş. Bir el çizmiş sanki kasaptan kesilmiş de oraya konulmuş gibi duruyor. Gerçekten varmış duygusu oluşturuyor.
Engin BEYAZ: Marcel Duchamp’’ın ‘Bekarlar Tarafından Çırılçıplak Soyulan Gelin’ adlı bir eseri var. O eser beni çok etkiler.
Mustafa ALBAYRAK: Sandro Botticelli’’nin St.Sebastian adlı bir eseri vardır. O eseri çok beğenirim.
Kadir ABLAK: Joseph Mallord William Turner. Bugünkü resimlerimle ilgili heyecanım büyük bir kısmını Turner’ın eseri oluşturur.
Tolga BOZTOPRAK: Van Gogh’’un tarlaları beni hep etkilemiştir. Yaşantımda da kendimden parçalar görüyorum.
Dünyanın 8. harikasını seçme hakkı size verilseydi ne derdiniz?
Kadir ABLAK: Saint Petersburg. Bütün şehri dünyanın 8. harikası olarak değerlendirebiliriz.
İsmail TETİKÇİ: İstanbul Boğazı derim.
Mustafa ALBAYRAK: Tabi ki Ayasofya.
Tolga BOZTOPRAK: Ani Harabeleri.
Hayatınız boyunca aldığınız en iyi tavsiye veya öğüt neydi?
Musa GÜNEY: Bir hocamın sözünü unutmuyorum. “Uşağım, ışık ve gölgeyi yakaladın mı iş tamamdır” derdi.
İsmail TETİKÇİ: Bir hocam “Popüler olacağım diye sanat yapma düşüncesi çok yanlış” demişti. Çok haklıymış.
Engin BEYAZ: Cemil Meriç’’in bir ifadesi var; “Kitaplar kadınlara, kadınlar şehirlere benzer onlar aslında boştur biz onları zamanla tanıdıkça ve yaşadıkça, okudukça doldururuz.”
Tolga BOZTOPRAK: “”Durursanız düşersiniz, durmadan koşmak gerekir.””
İlham kaynağınız nedir?
Musa GÜNEY: Birçok kişinin göremediği şeyler. Üzerine bastığımız şeyler, objeler, yeryüzü, çalı çırpı, herhangi bir pislik yığıntısı bile olabilir.
İsmail TETİKÇİ: En başta yaşadığım yer. Evim, çevrem, doğa.
Engin BEYAZ: Benim için “’Çevre”’.
Mustafa ALBAYRAK: Bir taraftan köyüm, köklerim, orada yaşadıklarım. Burada da figür resmi yapan birisi olarak; “İnsan.”
Kadir ABLAK: Bulunduğum ortamdan beslenip resim yapan bir ressamım.
Seçme şansınız olsa dünya tarihinden kiminle yemeğe çıkmak isterdiniz? Ve ilk sorunuz ne olurdu?
Musa GÜNEY: Dünyaya ilk ayak basan insanın duygularını merak ederim. Onun gözlerinden dünyayı görmek ve dinlemek isterim. Elimde böyle bir güç olsa, onunla beraber oturup sohbet etmek isterdim.
İsmail TETİKÇİ: Annem de babam da rahmetli oldu, onları çıkarırdım.
Engin BEYAZ: Duchamp ile satranç oynamak isterdim.
Mustafa ALBAYRAK: Picasso olabilirdi. Daha yakından tanımak isterdim.
Tolga BOZTOPRAK: Van Gogh olurdu. “Yaşadığınız süre boyunca bir tek “Arles’te Kırmızı Üzüm Bağı” eseriniz satıldı. Acaba bunu bilseydiniz resim hayatınıza devam eder miydiniz?” diye sorardım.
Doğuyorum grubunun uzun yıllardır bir arada kalabilmesini sağlayan şey nedir?
Musa GÜNEY: Birbirimizden besleneceğimiz ortamlarımız vardı. Aramızda; Felsefe, edebiyat ya da müzisyen arkadaşlarımız vardı. Sadece ressamlar değildik. Biz o grup olarak İstanbul’’a geldik. Birbirimiz çok şey kattık.
İsmail TETİKÇİ: Akılcı olmaya borçluyuz. Sadece kendi adıma söylemiyorum. Hem de çok eskiden beri tanışıyoruz. Bunun da etkisi büyük. Birbirimizin her şeyini biliyoruz.
Engin BEYAZ: Yaşadığımız topraklar bizi bir araya getiriyor diye düşünüyorum.
Tolga BOZTOPRAK: Bu ekip uzun süreli dostluklar üzerine kuruldu. Disiplinli şekilde üretime devam eden bir ekip.
Mustafa ALBAYRAK: Farklı noktalardan feyz alsak da bir şekilde aynı şeyden besleniyoruz diye düşünüyorum.
Kadırga Sanat Galerileri’nde yapılacak serginiz için ziyarete gelecek izleyicilere neler söylemek istersiniz?
Musa GÜNEY: Çok güzel ve tatlı bir sergi. İzlemesi çok zevkli bir sergi. Bütün vatandaşlarımızı, sanat severleri bekliyoruz.
İsmail TETİKÇİ: Kadırga Sanat Galerisi çok güzel bir galeri. Hakikaten çok beğendim. Burasının daha şenlikli, daha hareketli, sanatın daha fazla yaşandığı bir mekan haline gelmesi için ne yapılabilir diye düşünmeliler gelen izleyiciler.
Engin BEYAZ: Şu ana kadar sanat anlamında düşündükleri şeyler neyse, bu sergi sonrasında sanata farklı bakacaklarını düşünüyorum. Bu işleri gördükten sonra sanatın farklı kapılar açtığını da göreceklerini düşünüyorum. O yüzden bu sergiye gelsinler derim.
Mustafa ALBAYRAK: Çok kaliteli eserlerin ve hepimizin enerjisinin bir arada olduğu muhteşem bir sergi izleyeceksiniz.
Tolga BOZTOPRAK: Yeni dönem çalışmaları bunlar, birçok sergi de görmedikleri işlerle karşılaşacaklar. Bu galeriye has çalışmalar olacak, bence kaçırmasınlar. Sanatçılar birkaç gün boyunca hep orada olacak, bence gelip sanatçılarla tanışıp eserlerini görme şansını kaçırmasınlar.
Kadir ABLAK: Bir kere Kadırga çok güzel bir yer, harika bir yer. Tarihi dokusuyla muhteşem bir yer. Kesinlikle bu ekiple ve Fatih Belediyesi ile bu sergi çok güzel olacak. Tavsiye ediyorum, buyursun gelsinler.