Ayvansaray Spor Merkezi

Ayvansaray Kendi Sporcularını Yetiştiriyor

Ayşe Esra Gül

Ayvansaray İstanbul’un en eski semtlerinden.  Tarihî dokusuyla, geleneksel mahalle kültürüyle Fatih’in en özel muhitleri arasında. Yolunuz bu tarihî mahalleden geçtiğinde, hâlâ sokaklarda koşuşturan neşeli çocukları, pencereden pencereye birbiriyle konuşan komşu kadınları görebilirsiniz. Ayvansaray Spor Merkezi işte tam buraya, mahallenin en merkezî noktasına kuruldu. Burası aynı zamanda semtin tarihinde önemli yer tutan Altınay Spor Kulübü’nün doğduğu yer. 1.500 m2’lik alanda inşa edilen Merkez’in kapıları 7’den 70’e herkese açık. Sporseverler uzman antrenörler eşliğinde pilates, zumba, crossfit, boks, kick boks, spinning, kardiyo yapabiliyorlar. 

LİSANSLI SPORCULAR YETİŞECEK

Bu merkezin nasıl oluşturulduğunu, burada kimlere nasıl bir hizmet sağlandığını anlatan Fatih Belediyesi Plan Proje Müdürü Sümeyye Koç bize şunları söyledi: “Fatih Belediye Başkanımız Mehmet Ergün Turan Bey’in seçimden itibaren gençlere yönelik sosyal, kültürel ve fiziksel proje yatırımları ve uygulama hedefleri hep ön plandaydı. Bu proje ve yatırımlar özellikle spor, eğitim, kütüphane gibi alanlarda yoğunlaşıyordu. Başkanımızın büyük hedefleri içinde, Fatih’te yaşayan her çocuğun tüm sosyal, kültürel ve fiziksel aktivitelere erişebilmesinin sağlanması, gençlerin kötü alışkanlıklarla tanışmadan faydalı bilgiler öğrenmeye, araştırma yapmaya teşvik edilmesi bulunmaktadır. Bu doğrultuda ferah mekânlara sahip kütüphaneler tasarlayıp gençlerimizin bu kütüphanelerden özgürce faydalanmalarını sağladık. Bununla birlikte gençlerimizin sıhhatli koşullarda spor yapabilmeleri için spor merkezleri yaptık. Gençleri mutlaka bir spora, iyi alışkanlıklara yönlendirmemiz lazım. Bu arada bir çalışma disiplini kazanmaları da oldukça önemli.” 

Koç, Fatih’in birçok farklı noktasına spor merkezleri açmaya başladıklarını söylerken şu hususlara dikkat çekiyor: “Bunu yaparken özellikle, lisanslı bir sporcu nasıl yetiştirilir sorusunun yanıtını aradık. Spora yönlendirdiğimiz gençlere bir hedef göstermek de gerekirdi. Bu doğrultuda gerekli araştırmalarımızı yaptık ve spor merkezlerimizin altyapısını lisans sahibi olmaları için uygun hâle getirdik. Bu çalışmalar yapılırken güreşten haltere, jimnastikten boksa ilgili tüm spor dallarında uzman hocalara danışıldı ve onların yönlendirmeleriyle ilerledik yani. Lisanslı bir sporcuya lazım olan antrenman alanlarını oluşturduk. Minder boyutlarına varıncaya kadar her şey incelikle tasarlandı. Ayvansaray Spor Merkezi bu anlamda son derece özel bir yer oldu. Açılışın üzerinden kısa süre geçmesine rağmen gençlerin Merkezimize olan yoğun ilgisi görülmeye değer. Benzer bir çalışmayı Neslişah Mahallesi için de başlatmış bulunmaktayız.”

ONLARCA ÜYE VAR

Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Cengiz Usta ise kısa sürede oluşan yoğun ilgiden memnun: “Ayvansaray Spor Merkezi haftanın 7 günü sabah 9:00’dan akşam 22:00’a kadar açık. Şu an spor merkezimize 860 kişi kayıtlı. Altı aylık bir tesis için gerçekten iyi bir sayı. Bu bölgede eskiden Altınay Spor Kulübü vardı. İstanbul’un önemli takımlarından biriydi.”

GÜZEL BİR ÇALIŞMA ORTAYA ÇIKTI

Ayvansaray Spor Merkezi’nin oluşmasında emeği olan bir diğer isim de Fatih Belediyesi Fen İşleri Müdürü Serhat Yakar. Yakar, binanın çalışma öncesinde metruk bir hâlde olduğunu belirterek şunları anlatıyor: “Fatih Belediye Başkanımız Mehmet Ergün Turan Bey geldikten sonra hemen bu konuya el atarak projelendirdi. İlk başta binanın yıkımını yaptık. Çünkü statik açıdan problemliydi ve metruk hâlde beklemekten fonksiyonlarını tamamen kaybetmişti. Eğimli bir bölgede ve iki bitişik nizam yapının arasında, arkaya doğru genişleyen bir arazisi vardı. Kuyu temel yapıldı ve bitişik nizamdaki binalar güçlendirildi. Bu süreçler arazinin zorluğu nedeniyle üç – dört aylık bir zaman aldı. Sonrasında binanın statik kaba ve ince inşaatı tamamlandı. İç mekânda farklı alanlarda sporlar için antrenman alanları oluşturuldu. Bütün spor aletlerini önceden Spor Müdürlüğümüzün belirlediği standartlara uygun şekilde aldık ve montajlarını yaptık. Sonuç olarak ortaya güzel bir spor merkezi çıktı.”

ÇEVREYLE UYUM ÖNEMLİYDİ

Yapının mimarı Bora Diken. Fatih bölgesinde mimari projelerin yalnızca tasarım sürecinden ibaret sayılamayacağını söyleyen Diken, bölgenin tarihî dokusuna vurgu yapıyor: “Proje alanımız sokak arasında, bitişik nizam içindeki bir araziydi. Biz bölgenin dokusuna, hassasiyetlerine dikkat ederek bir projelendirme yaptık. Tarihî dokuyu hesap ederek göz dolduran ama tabiri caizse bağırmayan, aşırı iddialı olamayan bir yapı tasarladık. Yani aslında yeni ama görende ‘hep buradaymış” duygusu uyandıran bir yapı olmasını istedik. 

MAKSİMUM HİZMET

Binanın iç planı için de elimizde bir ihtiyaç listesi mevcuttu. Yani burada yaşayan insanların beklentisine göre spor alanlarını oluşturacaktık. Her katta geniş tekil hacimleri maksimum düzeyde tutmaya çalışarak ayrı spor alanları oluşturduk. Buna göre zemin katta kick boks, birinci katta pilates, ikinci katta da fitness alanlarımız var. Özetle sınırlı bir alanda halkımıza maksimum hizmeti sunacak bir bina oluşturduk.”

Start typing and press Enter to search