Dijital Dünyada Kişisel Eğitim Avantajları

Dijital dünyada kişisel eğitim avantajları 

Said Ercan

Teknoloji imkânlarının her geçen gün gelişmesi, uzaktan eğitimin ve e-learning (e-öğrenme) platformlarının çoğalmasıyla, dijital eğitim fırsatları ve kariyer yapma olanakları da arttı. Dijitalde vakit geçirilebilecek milyonlarca seçenek varken, doğru eğitimleri doğru yerden almak size bir adım öne geçme imkânı sağlıyor. 

Pandemi sürecinde dünyanın köklü üniversiteleri, dünyanın önemli kütüphaneleri data altyapısını herkese açmaya başladı. Öte yandan artık gelişen dünyada sadece akademik kariyer yetersiz hâle geldi, değişen sektörel bilgileri anında öğrenmek, çağdan kopmamak için sertifika programları olmazsa olmaz eğitimler arasına girdi. Hem CV’leri çeşitlendirmek ve zenginleştirmek hem mesleki gelişimi arttırmak için dijital eğitimlere olan rağbet arttı. Bugün başlı başına youtube gibi video platformları ve podcast platformları da insanlara ilgilendiği alanda çok şey katmaya başladı. 

Sizler için dünyada ve Türkiye’de en çok kullanılan en faydalı eğitim site/uygulama ve eğitim portallarını derledik. 

BTK Akademi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) bilimsel, teknolojik ve sürekli kendini yenileyen eğitim anlayışı ile Kurumumuza, sektöre ve Ülkemize katkı sağlayacak alanında öncü, tanınmış, güvenilir ve saygın bir eğitim merkezi oluşturmak amacıyla kurulmuştur.

BTK Akademi bünyesinde gerçekleştirilen programlar, konusunda uzman iç eğitmenlerimizin yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile ulusal ve uluslararası diğer tüm paydaşlarımızın iş birliği ve katkılarıyla hazırlanmaktadır.

Web sitesi: www.btkakademi.gov.tr/portal

Coursera

Stanford Üniversitesi’den Bilgisayar Bilimleri profesörü Andrew Ng ve Daphne Koller tarafından kurulmuş, çeşitli alanlarda ve konularda kitlesel çevrimiçi açık ders ya da herkes tarafından yararlanılabilecek, ücretsiz çevrimiçi eğitim veren bir sosyal girişimcilik kuruluşudur

Üniversiteler arası iş birliği ile eğitim konularını sürekli genişletmektedir. Mühendislik, beşerî bilimler, tıp, biyoloji, sosyal bilimler, matematik, fizik, işletme, hukuk ve daha birçok alanda hizmet vermektedir. Dünyanın dört bir yanından 60 milyonu aşkın kayıtlı kullanıcıya ve 4.300’den fazla ders içeriğine sahiptir. Dünyanın en iyi 200’den fazla üniversitesi ve endüstri eğitimcisi Coursera ile iş birliği içerisinde kurslar, uzmanlıklar, sertifikalar ve diploma programları sunmaktadır.

Web adresi: www.Coursera.org

Udemy

Kurucusu bir Türk olan Udemy çevrimiçi açık ders ve bir çevrimiçi öğrenme platformudur.

40 milyondan fazla öğrenciye ulaşan Udemy’de 50 bin öğretim görevlisi yaklaşık 65 dilde eğitimler vermektedir. Platforma 480 milyondan fazla kurs kaydı yapılmıştır. Udemy ayrıca 7 binden fazla işletme müşterisine sahiptir. İş gazetesi Fortune, şirketlerin (Udemy for Business) %80’inin çalışanlarını terfi ettirmek için Udemy kullandığını belirtmiştir. Öğrenciler, büyük ölçüde işle ilgili becerilerini geliştirme aracı olarak buradaki kurslara katılmaktadırlar. 

Udemy, eğitmenlerin seçtikleri konularda çevrimiçi kurslar oluşturmalarına izin veren bir platformdur. Eğitmenler Udemy’nin kurs geliştirme araçlarını kullanarak kurs oluşturmak için video, PowerPoint sunumları, PDF belgeleri, ses dosyaları, zip dosyaları ve canlı dersler yükleyebilmektedirler.

Udemy web sitesinde 155 binden fazla kurs bulunmaktadır.

Web adresi: udemy.com

Khan Academy

2006 yılında eğitimci Salman Khan tarafından “herkese, her yerde, dünya standartlarında, bedelsiz eğitim” sloganıyla kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir eğitim kuruluşudur. Platform, internet üzerinden birçok farklı alan ve seviye için hazırlanan ders videoları, interaktif alıştırmalar ve testler ile bireysel öğrenme için oyunlaştırma mekanizmalarıyla desteklenen bir kütüphane ve aynı zamanda öğrencinin seviyesini tespit ederek yönlendirebilen, öğrenme verisini öğretmen ya da velilere raporlayabilen kişiselleştirilmiş bir eğitim aracı sunmaktadır. Her yıl 100 milyon öğrenci ve 2 milyon öğretmen tarafından kullanılan Khan Academy’nin yayımladığı tüm içerik dünya çapında herkesin kullanımına bedelsiz olarak açıktır.

Web sitesi: www.khanacademy.org.tr/

edX

edX, Harvard ve MIT tarafından oluşturulan açık bir çevrimiçi kurs sağlayıcısıdır. Bu platformda bazı ücretsiz kurslar da dâhil olmak üzere, dünya genelinde öğrenci topluluklarına çeşitli disiplinlerde üniversite düzeyinde çevrimiçi kurslar verilmektedir. edX takipçilerine tanınmış birçok üniversitede çeşitli bölümlerden ders alabilme imkânı sunmaktadır. Ayrıca bu dersler sonunda sertifika verilmektedir. Bazı büyük ortaklarının arasında Harvard, Berkeley, Dartmouth, Georgetown ve Chicago Üniversitesi yer almaktadır 

web sitesi: www.edX.org

Skillshare

Skillshare, günde çok az süre ayırabilen öğrenciler için “bit boyutunda” sınıflar sağlar. Sitede film, yazı, teknoloji, yaşam tarzı ve birçok konuda 500’den fazla ücretsiz sınıf ve birkaç bin özel sınıf vardır. Derslerin çoğu etkileşim odaklıdır

Web sitesi: www.skillshare.com/

Pluralsight

Pluralsight, BT yöneticileri ve yaratıcı profesyoneller için çeşitli video eğitim kursları sunan özel bir çevrimiçi eğitim şirketidir. Platforma abone olunduktan sonra yazılım, 3D geliştirme, görsel efekt, tasarım, oyun tasarımı, web tasarımı ve CAD yazılımı dersleri takip edilebiliyor 

Web sitesi: www.pluralsight.com

ODTÜ Bilgeİş

17 Aralık 2015 tarihinde hayata geçirilen Bilgeİş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen bir projedir. Bilgeİş projesindeki amaç, herkese 100 adet online eğitim sağlamaktır. Siteye giriş yapıp kayıt olduktan sonra online sertifikalı eğitimlere başlayabilirsiniz. Sitedeki eğitimlerin tamamı ücretsiz olarak alınabilmektedir. Bu eğitimlerin bazıları şunlardır:

Tasarım Odaklı Düşünme’ye Giriş

Bilişimle Girişimci Kadın

InDesign ile Broşür Tasarımı

Adobe Illustrator CC 2015 Kullanarak İnfografik Tasarımı

Adobe Photoshop Temelleri

WordPress Kullanarak Web Sitesi Hazırlama

Ürün Fotoğrafçılığı

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

İşiniz İçin Sosyal Medya

Dijital Pazarlama Yöntemleri

Web adresi: www.bilgeis.net

Google Dijital Atölye

Google tarafından sunulan Dijital Atölye, ”Dijital Pazarlamanın Temelleri” isimli sertifikalı kursu ücretsiz bir şekilde sunmaktadır. 26 modülden oluşan başlangıç düzeyindeki bu eğitim, 40 saat kadar sürmektedir. Web sitesinde ortalama 25 kurs bulunuyor ve sadece ”Dijital Pazarlamanın Temelleri” isimli kursa sertifikasyon bulunuyor. Eğitimdeki bazı modüller şunlardan oluşuyor:

Dijital Pazarlama

Dijital fırsatı yakalayın

Online Varlığınızı Oluşturun,

Aramayla Keşfedilin,

Yerelde Fark Edilin,

Uzun vadeli bir sosyal medya planı oluşturun

Mobil Olanakları Kullanın,

Online Mağazanızı Kurun.

Web adresi: learndigital.withgoogle.com/dijitalatolye 

Turkcell Akademi

Turkcell tarafından 2014 yılında hayata geçen Turkcell Akademi, online eğitim sunan bir platformdur. Turkcell Akademi’de pazarlama, satış, mobil uygulama geliştirme, girişimcilik ve kişisel gelişim gibi farklı kategorilerde eğitimler sunulmaktadır. Site üzerinde az sayıda sertifikalı kurs da bulunmaktadır. Bu kurslardan bazıları şunlardır:

Pazarlama Sertifika Programı,

Turkcell Engelsiz Yaşam Eğitimleri

Kullanıcıdan Doğan Yenilikçilik,

Eğitime Giriş Rehberi,

Girişimcilik 101: Müşterinizi Tanıyın,

Girişimcilik 102: Müşteriniz İçin Ne Yapabilirsiniz?

Girişimciliğe Dair En Çok Merak Edilenler

Pazarlama Sertifika Programı

Web sitesi: www.turkcellakademi.com 

Start typing and press Enter to search