Kültür Sanat Ajandası

K. Beyza Kirenci

Festivallerle dolu yazın kavurucu sıcağını geride bıraktık ve sonbahara kavuştuk. Hepimiz için esintili rüzgârla, akşamları bir hırka alayım da çıkayım dedirttiği havasıyla, getirdiği değişimle birçok şeyi dönüştüren “mevsimiyle” beraber farklı bir sezonun da açılışını yaptı bu ay. Eylül beraberinde gelen şeylerden biri de kültür sanat sezonunun dinamik bir başlangıç yapması. İstanbul’un kendine has ve zengin kültür sanat faaliyetleri bu yıl da eylül ve ekim ayının başlangıcından itibaren festivaller, sergiler, filmler, tiyatrolar, konserler vs. derken sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Devrim Erbil Üsküdar’da
Kendine has üslubuyla doğayı, Anadolu’nun çehresini, İstanbul’un farklı renk ve dokusunu kendi kalemiyle resmeden usta ressam Devrim Erbil’in sergisi geçtiğimiz aylarda Üsküdar Nevmekân Sahil’de açıldı. Türkiye’de ve dünyanın çeşitli yerlerinde eserleri yer alan ressamın bu sergisinde altmış yıllık sanat yolculuğunun izleri yer alıyor. Açılışında “Benim için sanat, sadece resim yapmak değil, aynı zamanda topluma katkı sağlamak demektir. Bu yüzden eğitim, kültür, sosyal sorumluluk gibi pek çok alanda çalışmalar yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Sanatın, uygarlığın kriteri olduğuna inanıyorum. Büyük Atatürk’ün dediği gibi, sanata, bilime, sevgiye, dostluğa önem verelim ki, dünya daha güzel olsun. Çocuklarımız daha güzel bir dünyada yaşasın.” sözlerine yer veriyor.

Fatih’te Süleyman Saim Tekcan Rüzgârı
Süleyman Saim Tekcan’ın Kadırga Sanat Galerileri’nde ve Yedikule Hisarı’nda gerçekleştirilen At’Nağme sergisi, geçtiğimiz eylül ayında sanatseverlerle buluştu. Kadırga Sanat Galerileri’nde yağlıboya tabloları ve gravür baskı tekniğiyle yapılmış eserleri yer almasının yanında; at heykellerinden oluşan Yedikule Hisarı At’Nağme sergisinde ise mermer tozu, mermer el yontusu, küfeki taşı el yontusu ve bronz malzemeler kullanılarak yaptığı 10’u aşkın eseri bulunuyor. Sanatseverler sergiyi 24 Aralık’a kadar ziyaret edilebilecek.

AKM’nin Kültür-Sanat Sezonunun Açılması

Açıldığı günden bu yana bünyesinde binlerce sanatseveri ağırlayan Atatürk Kültür Merkezi, Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin de sanat belleğinde iz bırakmaya devam ediyor. Bu yılki Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 2023-2024 sezonunun açılışı, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun “Muhayyer” başlıklı konseriyle gerçekleştirildi. Büyük bir sezonun açılış programı olan konserde Şef Mehmet Güntekin’in yönettiği, Atakan Akdaş’ın gazelhanlığını yaptığı muhayyer makamından parçalar seslendirildi. Atakan Akdaş, klasik ve neoklasik dönemlerden seçtiği dört hicaz eserini sunarken, keman virtüözü Aziz Şükrü Özoğuz ve udu ustası Murat Bağdatlı, Nuri Halil Poyraz ve Hasan Özçivi’nin iki saz eserine de hayat verdiler. Bu yıl da AKM’nin içinde yer alan Kültür Sokağı’nda, her yaştan, her coğrafyadan sanatsevere hitap edebilecek kültür durakları bulmak mümkün. Çocuk, genç, yaşlı demeden her türlü yaştan insan hitap eden AKM, bu yıl da bünyesinde gerçekleştirdiği sergiler, konserler, tiyatrolar, film gösterimleri… ile birçok sanatsevere misafirlik yapmaya devam ediyor.

Contemporary İstanbul
Contemporary İstanbul eylül ayı itibarıyla canlanan 2023-2024 kültür sanat faaliyetleri arasında önemli bir yerde olup dünya genelinden sanatçıları, galerileri ve koleksiyoncuları bir araya getiren etkili bir platform olma özelliği taşıyor. 2006 yılında başlayan fuar, çağdaş sanatı sergilemeye ve projelere ev sahipliği yapmaya devam ediyor ve bu yıl da birbirinden değerli isimleri ve sergileri bir araya getiriyor. Akbank ana partnerliğinde, İstanbul’un dinamik kültürüne aktif olarak katkıda bulunan Contemporary İstanbul, yaratıcı platformları destekleyerek Türkiye’den ve uluslararası partnerlerle çoklu işbirlikleri yaparak bölgedeki sanatın geleceğine yön veriyor.

İstanbul’da çağdaş̧ sanat pazarının, sanatçıların, galerilerin, koleksiyonerlerin, sanat profesyonellerinin ve tüm paydaşların bir araya geldikleri bir platform ihtiyacından doğan Contemporary İstanbul, bu yıl 18. kez sanatseverlerle buluştu. Tersane İstanbul’da yeniliklerle ve güçlü̈ bir programla başlaması ile beraber global düzeyde ilgiyle takip edilen bir sanat etkinliğine dönüştü. Fuar, bu yıl uluslararası galeriler ve inisiyatiflerle sağlam ve yenilikçi bir duruş̧ sergiledi.

Yaşasın Cumhuriyet Sergisi
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilan edilmesi ve Millî Mücadele’nin zaferle sonuçlanması ile Anadolu insanı kendi kaderini tayin etti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet ilan edilmeden önce İzmir’de toplanan Türkiye İktisat Kongresi’nde yaptığı açılış konuşmasında “Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, iktisadi zaferle taçlanmazsa sonuç kalıcı olamaz” demişti.
Yaşasın Cumhuriyet adlı sergi, uzun yıllardır devam eden savaşın ardından vatanını sağlık, eğitim, tarım, ticaret ve sanayi alanlarının her birinde yükseltmek için canla başla çalışan bir toplumun hatırasını anıyor. Sergide Cumhuriyet’in iktisadi bağımsızlığı anlamında gösterilen çabalar; dönemi yansıtan belge, nesne ve filmlerle inceleniyor. Sergide, dönemi yansıtan nesne ve belgelerle birlikte yine, sağlık, eğitim, tarım, ulaşım, bankacılık, sanayi gibi konu başlıklarında da Cumhuriyetimizin kuruluş yılları ele alınıyor. İktisadi ve sosyal hayat terakkisinin ele alındığı İş Sanat’ın bu yeni sergisinde, Atatürk döneminin üretim ve sosyal yaşantısını gösteren fotoğraflar, belge ve nesneler, anı objeleri ve ülkemizde o dönemde üretilen yerli mallarından örnekler yer alıyor.
Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük
Yapı Kredi Müzesi, Alaca Höyük kazılarında çıkarılan arkeolojik eserlerin önemli bir bölümünü geçici süreyle Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük sergisi adı altında müzesine taşıyor.
Atatürk, 1 Kasım 1936’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı açılış konuşmasında Türk arkeologların Alaca Höyük’teki başarısına dikkat çekmişti. Sergi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM’de yaptığı bu konuşmayla başlıyor: “Türk Tarih Kurumu’nun Alaca Höyük’te yaptığı kazılar sonucunda ortaya çıkardığı 5500 yıllık maddi Türk tarih belgeleri, cihan kültür tarihinin yeni baştan incelenmesini ve derinleştirilmesini gerektirecek niteliktedir.” (1 Kasım 1936, Atatürk)
1935 yılında başlatılan Alaca Höyük kazılarında açığa çıkarılan ve Türkiye’nin farklı müzelerinde korunan arkeolojik eserlerin önemli bir bölümünün ilk defa bir arada bulunmasının yanında sergi kapsamında; Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Alaca Höyük Müzesi, Çorum Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden 235 arkeolojik ve etnografik orijinal eser, İstanbul Yapı Kredi Müzesi’ne getirilerek kronolojik ve tematik bölümler altında sunuluyor. Bunların yanında Türk Tarih Kurumu Arşivi’nden seçilen fotoğraflar ve Mahmut Akok tarafından yapılan orijinal çizimlerin bir kısmı da sergide yer alıyor.
Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınevi işbirliğiyle hazırlanan, küratörlüğünü Nihat Tekdemir’in, bilimsel danışmanlığını ise Tayfun Yıldırım’ın yaptığı Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük sergisi 3 Ekim 2023- 10 Mart 2024 tarihleri ​​arasında Yapı Kredi Müzesi’nde ücretsiz bir şekilde gezilebilecek.

Start typing and press Enter to search