Saygıdeğer İstanbullular,

Üç ayın sonunda, nihayet üçüncü sayımızla yeniden birlikteyiz. Bu sayımızda İstanbul’un tarihî semtlerine, abidelerine, büyük şahsiyetlerine, her zamanki gibi şehrin kalbinden, Fatih’ten bakmayı sürdüreceğiz. İstanbul’u, içeriden, Fatih’ten okuma çabası, hayatımızı bütün cepheleriyle şekillendiren bir yapıyı hakkıyla anlamanın yolunu önümüze açacaktır. Kuşkusuz İstanbul gibi bir şehri mahalle mahalle, sokak sokak gezerek, çeşmelerinde dinlenip mezar taşlarına bir bir dokunarak idrak etmenin ruhumuza katacağı zenginliği hiçbir kelime tarif edemez. Dergimiz tarihî yarımadada çıkılmış seyahatlerin bilgi veren, keyifli izlenimlerini size yansıtmayı, İstanbul’un kendine mahsus güzelliğini, ahengini yüzyıllar içinde bulan bütün sesleri ve renkleriyle sunmayı hedefliyor. Dergimizin sayfaları arasında gezinirken şehirle ünsiyetinizi yeniden imar edecek detaylara rastlayacağınıza inanıyorum.

Bu sayı Fatih’in en müstesna semtlerinden Yedikule için hazırlanmış özel bir bölüm içeriyor. Temayı oluşturan her bir yazı; bu güzide semtin tarihi, mimarisi, yaşam kültürü ve sakinleriyle birlikte medeniyetimizin oluşumundaki rolüne ve kimliğine ışık tutmaya çalışıyor. Göreve geldiğimiz günden itibaren ilçemizdeki tarihî mirasın üstüne titriyoruz. Harap olanları yeniden inşa ederek ayağa kaldırıyor, atıl bekleyenleri restore ederek canlandırıyoruz. Elbette, Yedikule denilince aklımıza ilk olarak Fatih Sultan Mehmed’in yadigârı Yedikule Hisarı gelir. Fethin sembolü olarak yükselen Yedikule burçları şehrin savunma hattını tahkim ederken hisarın içinde de camisiyle, çeşmesiyle, ahşap evleriyle bir Osmanlı yerleşimi oluşmuştu. Burasının İstanbul’un bilinen en eski mahallelerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu iç alanda o günlerdeki yaşamdan günümüze birkaç kalıntı dışında ulaşan yok ne yazık ki. 

Uzun seneler ilgisizlik yüzünden kenarda mahzun bekleyen Yedikule Hisarı’nı kapsamlı bir restorasyona aldık, buradaki mescidi aslına uygun olarak yeniden inşa ediyor ve Osmanlı caddesini açığa çıkarıyoruz. Çalışmalar sürerken bir taraftan da hisarın kapılarını halkımızın, öğrencilerimizin ziyaretine açarak mekâna hareketlilik kazandırdık. Restorasyon en kısa sürede tamamlanacak ve bu sayede Yedikule semti sadece İstanbul’un değil, ülkemizin de en önemli kültür-sanat, turizm destinasyonları içinde hak ettiği yeri alacak.

Yine semtimizde faaliyet gösteren Yedikule Bahçe’de yaz boyunca birçok ailemizi misafir ettik. Çocuklarımız envaiçeşit meyve ağaçlarıyla, çiçeklerle donanmış bahçede gönüllerince eğlenirken düzenlediğimiz ziraat atölyelerine de iştirak ederek çok şey öğrendiler. Yedikule Bahçe, şehrin bu bölgesinde çok eskiden beri yaşayan bostancılığın bir uzantısı. Burada gerçekleştirilen hasat şenliklerinde çocuklarımızın heyecan ve sevinci de görülmeye değer doğrusu.  

Fatih, farklı sosyal katmanlardan ailelerin bir arada yaşadığı bir yer. Kozmopolit bir toplumsal dokuya sahip olması bakımından sosyal belediyecilik vizyonuyla yürütülen proje ve hizmetlere öncelik veriyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğine inanarak Fatihli gençlerimizin bilgiye kolay erişebilecekleri, güvenli, huzurlu bir ortamda ders çalışabilecekleri ferah kütüphaneleri, etüt salonlarını bir bir faaliyete geçiriyoruz. Belediye hizmet binamızın içinde atıl bir alanın değerlendirilmesiyle inşa edilen Merkez Kütüphanemiz özgün mimari tasarımı, havadar ortamı ve sunduğu imkânlarla gençlerimizin büyük beğenisini kazandı. Sıra dışı bir fikrin güzel bir projeyle nasıl kıymetlenebileceğini Merkez Kütüphanemiz sayesinde bir kez daha deneyimlemiş olduk. 

Dergimizin konuları burada zikrettiklerimle sınırlı değil tabii ki. Yeditepe Fatih İstanbul’un maddi manevi değerlerine, vefakâr kurumlarına, kültür sanat mahfillerine, şehri kuşatan zengin yaşam kültürüne değinen yazılarla, kıymetli isimlerle oldukça ilginç konular üzerine gerçekleştirilen söyleşilerle dolu. Keyifli okumalar diliyor, hepinizi muhabbetle selamlıyorum. 

M. Ergün Turan
Fatih Belediye Başkanı