Kütüphanelerde Bahar Havası

Baharın gelmesiyle birlikte evlerin en kıymetli köşelerinden biri olan kütüphanelerde biraz değişiklik yapmak, tekrar düzenleyip kitaplara nefes aldırmak hepimize iyi gelir. Birkaç ipucu, kütüphane düzenlemesi işini sizin için çok daha keyifli hale getirecektir.  

Fatma Karaca Meşe

Dijitalleşen dünyaya rağmen kitap okumayı, kitaba dokunmayı ve almayı seviyorsanız sizin için evinizin belki de en değerli köşesi, küçük ya da büyük olması fark etmeksizin bilgi hazinesi kütüphaneniz… Ancak evlerde en az değişiklik yapılan veya dekorasyonda unutulan yer de genelde kütüphaneler oluyor. Oysa zorunlu olmadıkça evden çıkmadığımız bugünleri fırsata çevirerek, küçük dokunuşlarla bu değerli alanı yeniden düzenlemek ve evde bambaşka bir hava yaratmak veya düşük bütçelerle işlevsel bir kütüphane oluşturmak mümkün.

KÜTÜPHANE SEÇİMİ

Eğer hali hazırdaki kütüphanenizi değiştirmek istiyor veya ilk defa bir kütüphane oluşturmak istiyorsanız, işe ilk olarak kütüphane seçiminden başlamanız gerekiyor. Bu konuda seçenekleri değerlendirirken, evinizde kütüphane için düşündüğünüz alan ve temizliğe ne kadar vakit ayırmak istediğiniz belirleyici oluyor.

CAM KAPAKLI KİTAPLIKLAR

“Kitaplarımı göreyim ama temizliğe de çok vakit ayırmayayım” diyorsanız camlı kitaplıklar tam size göre. Cam kapaklar sayesinde kitaplarınızı rahatlıkla görebilir, aynı zamanda tozlanmasını engelleyebilirsiniz. Cam kapaklı kitaplıkları yerleştirirken, evinizde pencere karşısı gibi mümkün olduğunca ışık alan bir noktayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede ferah ve dekoratif bir görünüm elde edebilirsiniz. Aynı zamanda kütüphanenizi yemek masasının olduğu bölüme yerleştirerek yemek alanına derinlik kazandırmanız mümkün.

AÇIK RAF SİSTEMLERİ

Açık raf sistemleri, kütüphanelerde en çok tercih edilen düzenleme yöntemlerinden biri. Bunun en önemli sebebi ise kitapların daha rahat görünür ve ulaşılabilir olması. Sık tozlandığı için temizliğe biraz vakit ayırmak gerekse de açık raflar evin hemen her köşesinde rahatlıkla uygulanabiliyor. Örneğin; dar alanlarda televizyon ünitesinin ve çalışma masasının üstünde veya salonda mekân kullanımını kısıtlayan iki kolonun arasında rafları konumlamak mümkün. Bu sayede hem yerden tasarruf sağlanıp hem de boş duvarlar kullanışlı hale getirilebilir. Açık raf sistemlerini tercih ederken, kullanılacak materyalin evin dekorasyonuna uygun olmasına ve en ufak tozu dahi gösteren siyah raflar yerine dokulu malzemelerin tercih edilmesi avantaj sağlayacaktır.

OKUMA KÖŞESİ YARATIN

Şehir yaşamının dezavantajlarından biri de evlerin metrekarelerinin çok daha küçük planlanıyor olmasıdır. Bu yüzden evde hayal ettiğiniz bir kütüphaneyi oluşturmak için yeterli alana sahip olamayabilirsiniz. Ancak düşük bütçeli ve sıra dışı çözümlerle okuma köşenizi oluşturarak kendinize dinlenme alanı yaratabilirsiniz. Örneğin; bir servis arabasının üzerine kitaplarınızı üst üste dizerek berjerinizin yanına koyabilirsiniz. Eski kasaları evinizin dekorasyon renklerine uygun şekilde boyayarak televizyon ünitesinin yanında konumlayabilirsiniz. Hasır sepetlerden mini bir kitaplık olur mu dersiniz? Bizce harika olur! Farklı boylarda hasır sepetlerin içine kitaplarınızı koyarak koltuğunuzun yanına koyabilirsiniz. Hem dekoratif hem de işlevsel görünecektir.

KİTAPLARINIZI DÜZENLEYİN

Kitapseverlerin fikir ayrılığı yaşadığı konuların başında şüphesiz ki “Kitaplık nasıl düzenlenmeli?” sorusu geliyor. Aslında bunun cevabı tamamen kişinin ihtiyacına ve ilgisine göre değişiyor. Kütüphane düzenlerken gözünüze hoş gelmesini mi, aradığınız kitabı hızlı bir şekilde bulmayı mı yoksa hangi kitabın nerede olduğunu bilmeyi mi tercih edersiniz? Vereceğiniz cevap, kütüphanenizde olması gereken düzeni belirliyor.

BOY SIRASINA GÖRE SIRALAMA

Kütüphanenizin göze hoş görünmesini istiyorsanız, sizin tercihiniz kesinlikle tüm kitapların boy sırasına göre dizilmesinden yana olacaktır. Kitaplarınızı en uzun olandan en kısaya doğru sıralamaya başlayabilirsiniz. Genelde simetri konusunda hassas kişilerin tercih ettiği bu dizilimi yaparken, en uzun boydaki kitapları üst rafa yerleştirerek işe başlayabilirsiniz. Böylece kitaplığınızda görsel uyumu yakalamış olursunuz.

ESER TÜRÜNE GÖRE SIRALAMA

Akademik araştırmalar ve sık okumalar yapan, okuyacağı kitabı seçerken türüne göre karar veren biriyseniz, kütüphanenizdeki kitapların dizilimini eser türüne göre yapabilirsiniz. Kitapçılarda alışık olduğumuz bu sistemi evinizdeki kütüphanede de uygulamak işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun için her rafı bir türe ayırabilirsiniz. Örneğin; akademik çalışmalar, dünya klasikleri, Türk klasikleri, kişisel gelişim, yemek, hobi, macera, mizah gibi türleri raflara ayırabilirsiniz. Böylece elinizi attığınızda hangi kitabın nerede olduğunu rahatlıkla bulabilir, ne tarz bir kitap okumak istediğinizi ilgili raftan seçebilirsiniz. 

YAZARINA GÖRE SIRALAMA

Kitap kurdu olmanın yanı sıra koleksiyoner bir tarafınız da varsa beğendiğiniz yazarların birden fazla kitabına sahipsiniz demektir. Elbette bu özelliğiniz, kütüphanenize de yansıyacaktır. Kitaplığınızdaki rafların her birini yazarlarına göre ayırıp kendi içerisinde de boy sıralaması yaparak hem kullanışlı hem de görsel bir bütünlük yakalayabilirsiniz. Eğer kitapların sayısı tek bir rafı doldurmak için yeterli gelmezse, araya seperatörler koyarak birden fazla yazarı aynı rafta buluşturabilirsiniz. Seperatör olarak her bütçeye göre bulabileceğiniz kitap tutuculardan yararlanabilirsiniz.

KUTU OLABİLİR TASARIMA GÖRE

ÇOCUK ODALARINA MİNİ KİTAPLIKLAR

Kitap okuma sevgisinin en kolay çocuklukta hatta bebeklikte oluştuğunu uzmanlar özellikle vurguluyor. Çocuğun çok küçükken kitapla tanışması, evde ve odasında kitaplara yer ayrılması ve ebeveynlerini kitap okurken görerek rol model alması çok önemli. 31 ülkede 160 bin yetişkinle yapılan bir ankete göre, minimum 80 kitaplık kütüphaneye sahip evlerde büyüyen çocukların eğitim alma oranı çok daha yüksek oluyor. Bu nedenle çocuklarımız için oyun alanının yanı sıra mini bir kitaplık oluşturmak, onların zihinsel gelişimleri açısından kritik rol oynuyor.

Çocuğunuzun odasında oluşturabileceğiniz birkaç raflık bir kütüphanenin, çocuğun ilgisini doğru yere çekecek boy ve göz hizasında konumlandırılması da son derece önemli. Çocuğun yaşına ve gelişimine uygun kitap seçimi, kitapların ön yüzlerini görebileceği bir dizilim ve elini uzattığında kitapların ulaşılabilir olması, kitap sevgisinin kazandırılmasında oldukça etkili olacaktır.

Galeri

Start typing and press Enter to search