Bakımı Kolay Bitkilerle Daha Yeşil Mekanlar
Bakımı Kolay Bitkilerle
DAHA YEŞİL MEKÂNLAR
Pandemiyle birlikte evde daha çok zaman geçirdiğimiz bu dönemde ev dekorasyonuna olan ilgi de arttı. Daha canlı, daha yeşil mekânlarda yaşamak için evde kolaylıkla yetiştirilebilen bitkiler, odaların başköşelerinde yer almaya başladı.
Koronavirüs salgınıyla birlikte evlerimizde daha çok zaman zaman geçirmeye başladık. Hayatı eve sığdırma arayışla yaşam alanlarımızı güzelleştirmek için, bazen dekorasyonda büyük değişikliklerle, bazen de küçük dokunuşlarla, ufak aksesuarlarla hayatı renklendirmeye koyulduk. Bu dokunuşlardan biri de evlerimizi canlandıran, doğayı içeri taşıyan salon bitkileri.
Mekâna daha estetik, sıcak ve samimi bir görünüm kazandıran iç mekân bitkileri içinde bakımı kolay olanlar daha çok tercih ediliyor. Mekân düzenlemelerinde istenmeyen alan ve objelerin gizlenmesi, keskin hatların yumuşatılması gibi farklı amaçlara da hizmet eden bitkiler, her koşulda evlerin daha canlı ve ferah görünmesini sağlıyor. Evde yetiştirilebilen ve bakımı kolay olan beş bitkiye birlikte göz atalım…
YUKKA ( YUCA )
Yuka çiçeği bol ışık almayı sever, dayanıklıdır ve bu özellikleriyle harika bir salon bitkisidir. Güneşi seven ama aynı zamanda güneşe karşı çok hassas olan Yuka, gün içerisinde yapraklarını güneşe döner. En çok tercih edilme nedenlerinden biri de az sulanması ve bakımı kolay bitki türlerinden biri olmasıdır. Ne çok aydınlık ne de fazla karanlık bir ortam ister. Bulundukları yerlerde 1-2 saat olsa da ışık alması yeterli olur. Gün ışığı almayan yerleri belli aralıklarla güneşe doğru çevrilmelidir. Kış aylarında haftada 1, yaz aylarında haftada 2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Aynı zamanda balkon, teras, klima vb. alanlarda hava akımına maruz kalmaması gerekir. Yılda bir kez toprağı değiştirilmeli ve arada havalandırılmalıdır. Toprak değişiminin yapıldığı en uygun dönem bahar aylarıdır. Görünüşündeki estetik ile ahşaba hayat veren bitkilerin başında gelen Yuka, yaşam alanlarınıza hoş bir dokunuş yapmanızı sağlar.
ANNELERİN GÖZ BEBEĞİ: ALOE VERA
Güzel görüntüsünün yanında cilde de çok iyi gelen Aloe Vera ülkemizde de, özellikle kozmetikte çok tercih edilen bir bitkidir. Koparıldıktan sonra bir hafta saklanabilen bitkinin yapraklarındaki jel, nemlendirici olarak kullanılabilir. Aloe Vera jeli ayrıca, yara, kesik ve yanıklarda da etkilidir. Durum böyle olunca da özellikle annelerimizin en sevdiği bitki olması kaçınılmaz…
Aloe Vera bitkisini pencere kenarlarında, masa üstünde kolayca konumlandırabilirsiniz ve güneş ışığını çok sevdiği için saksısını arada bir döndürerek yapraklarının eşit uzamasını sağlayabilirsiniz.
Aloe Vera güneşi çok sevse de soğuk havaya da -7 dereceye kadar dayanabilir. Yine de ideal sıcaklıkta olması için minimum 8-10 derecede durması gereklidir. Çok su verildiğinde kökleri hızla çürüyebildiği için toprağını kontrol edip eğer kuruduysa sulanmalıdır. Genellikle kışın haftada 1, yazın haftada en az 2 kez sulamak yeterlidir. Aloe Veranızın çürümesini istemiyorsanız sulama yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, suyun asla yapraklara temas etmemesidir.
KILIÇ ÇİÇEĞİ ( SANSEVİERİA )
Ülkemizde Peygamber Kılıcı, Paşa Kılıcı olarak da bilinen bu çiçek, dekoratif görüntüsüyle ev ve ofislerde en çok tercih edilen bitkilerin başında gelir. Suyla arası iyi olmayan Kılıç Çiçeği kaktüsten sonra susuzluğa en çok dayanan bitkidir. Her gün sulamayı unuturum, diyorsanız, tam size göre… Karbondioksidi depolayan ve gece boyunca oksijen salgılayarak ortamın havasını temizleyen Kılıç Çiçeği, yatak odalarında ya da fazla havalandırılamayan iş yerlerinde gönül rahatlığıyla yetiştirebilir. Sert yapraklara sahip çiçek, kötü şartlara dayanabilir ve en az sulamaya en iyi yanıtı verir. Cam kenarı aramayan bitkilerden olduğu için salon içlerinde, antrelere yerleştirilebilen çiçeğin yaz aylarında haftada 2-3 kez, kış aylarında ise 15 günde 1 sulanması önerilmektedir. Çiçeğin daha sağlıklı büyümesi için lekelenen ve çürüyen yapraklar kesilip uzaklaştırılmalıdır.
Evleri daha ferah ve sıcak gösteren Kılıç Çiçeği’ni, bitki dekorasyonunda çokça kullanılan hasır sepetlerle de sergileyebilirsiniz.
BENJAMİN
Çiçek meraklılarının kısaca Benjamin diye andıklarıFicus Benjamin, sarkık dalları olan ve boyu 2 metreye ulaşabilen bir saksı bitkisidir. Parlak, küçük ve sivri uçlu 5-10 santimetre uzunluğunda, her mevsim yeşil kalan yaprakları bulunmaktadır. Hemen her eve uyum sağlayan Benjamin’in seveceği ideal ortamı bulabilmek için 3-4 gün aralıkla yerini değiştirmek gerekebilir. Yerini sevmediğini yapraklarını dökerek gösteren bitki, uygun yerini bulunca hızlıca yapraklarını yeşertir.
Toprağındaki mineralleri hızlı tüketen bir bitki olan Benjamin’in her yıl toprağı düzenli olarak değiştirilmelidir. Hava akımına maruz kalmayı sevmeyen bitki, kış aylarında haftada bir oda sıcaklığındaki su ile sulanmalıdır, yaz aylarında ise haftada 2-3 kez sulanabilir. Bitki, doğrudan güneş ışığına maruz kalmadan, aydınlık ve nemli ortamlarda daha sağlıklı gelişir.
DEVETABANI (MONSTERA )
Devetabanı, uzun saplı, derimsi dokulu, derinlemesine parçalı ve ayası oval delikli, 60 santimetreye kadar uzayabilen, gösterişli ve parlak yaprakları olan dekoratif bir bitkidir. Kalp formundaki yapraklarıyla estetik bir görünüme sahip olan devetabanı, son yıllarda çokça tercih edilen bakımı zahmetsiz ve kolay iç mekân bitkilerinden biridir. Geniş salonlarda oldukça gösterişli duran bitki, adeta yağmur ormanları havasını iç mekânlara taşır. Devetabanı, doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık veya yarı gölgeli alanları sever; doğrudan güneş ışığı alması halinde yaprakları kuruyabilir ve yanabilir. Aradığı ideal sıcaklık 15-21 derece aralığındadır. Genel olarak kuraklığa dayanıklı olduğu için sürekli sulamaya gerek bırakmayan bitkilerdendir.