Pertevniyal

Osman Altunterim

Fatih’in köklü spor kulüpleri arasında yer alan Pertevyinal Spor Kulübü, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Pertevniyal Lisesi’nin eğitimde üstlendiği öncü rolü, spor alanında aynı sorumlulukla sürdürüyor. Basketboldan hentbola, voleyboldan okçuluğa spor tarihinde iz bırakan sporcu ve antrenörler yetiştiren kulüp, kaybetmediği mücadele ruhuyla Türk sporuna hizmet ediyor.

Osmanlı’nın cihan imparatorluğu olduğu dönemde her padişah imaretler, külliyeler, camiler yaptırırken; padişah eşleri ve kızları da hayır işleri için vakıflar kurarak çeşmeler, hamamlar, aşevleri, şifahaneler imar ettirir ve tüm masraflarını kendi varlıklarından karşılarlardı.

İmparatorluğun kalbinin attığı Fatih, inşa edilen pek çok esere ev sahipliği yapan yerleşimlerin şüphesiz başında gelir. Eserlerin en bilinenlerinden biri Aksaray’ın orta yerinde tüm görkemiyle varlığını koruyan (Pertevniyal) Valide Sultan Camii ve Külliyesidir.

Sultan II. Mahmut’un eşi olan ve Sultan’ın kendisine koyduğu isimle anılan Pertevniyal (ışığı güzel, iyiliğe nail olan) Valide Sultan, hayır işleriyle tarihe iz bırakmış bir hayırseverdir. Aksaray’da görkemli bir cami, sebil, muvakkithane, mektep ve türbe yaptıran Pertevniyal Valide Sultan, Mahmudiye Rüştiyesi ve bugün Pertevniyal Lisesi adıyla eğitim hizmetini sürdüren okulun kurucusudur.

İLK BASKETBOLCULAR

Pertevniyal Lisesi, eğitime başlandığı günden itibaren Türkiye’nin siyasal, ekonomik ve sosyal hayatında iz bırakan pek çok isim yetiştirmiştir. Lise, spor dünyasında özellikle basketbol alanında ülkenin köklü spor kulüpleriyle iş birliği yaparak adından söz ettirmeyi başarmıştır.

17 Kasım 1960’da dönemin Okul Müdürü Ahmet Dinç tarafından kurulan Pertevniyal Spor Kulübü, önce amatör olarak sadece okul öğrencilerinin sportif faaliyetlerini düzenlerken, 1965’te Beden Terbiyesi Umum Müdürlüğü tarafından federe olarak kabul edilerek profesyonel faaliyetlerine başlar. Kulüp ilk etapta ağırlıklı olarak okçuluk, halter, güreş gibi spor dallarında sporcu yetiştirir. Bu dönemde başarılı sporcularıyla dikkat çeken Pertevniyal Spor Kulübü, 1968’de tamamlanan spor salonu ile voleybol, hentbol ve basketbol branşlarında da sporcu yetiştirmeye başlar.

Basketbol ve voleybol branşlarında okulun değerli isimleri Feridun Çenber, Rıdvan Eriş, İlhan Gencer, Mehmet Zıllıoğlu, Sinan Yüksel, Aydın Günertengil, Orhan Sezer, Kamil Balcıoğlu, Reşit Humaçoğlu, Metin Egeli, Tuncay Başoğlu ve Haluk Şavlı’nın katkılarıyla spor dünyasında adını duyuran kulüp,  okulun beden eğitimi öğretmeni Kemal Tümer tarafından seçilip yetiştirilen gençlerle, basketbol dünyasında adını daha yukarı taşımaya başlar.

Kurulan ilk basketbol takımı katıldığı 4. Küme maçlarında, o günün takımları olan Eminönü, Esnafspor, Levent ve Şafakspor’la mücadele ederek rakiplerini geçer ve küme atlamayı başarır. İstanbul’da derece elde eden gençler, Gaziantep’te düzenlenen Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nda yarı finale kalarak ilk önemli başarılarına imza atarlar. Aynı dönemde yine Basketbol A Takımı Almanya’ya giderek turnuvalarda başarı kazanır.

SPOR OKULLARINDAN AKADEMİYE
Fatih’in spor hayatında önemli yeri olan Pertevniyal Lisesi, 1979’dan sonra yürüttüğü faaliyetlerle ilçenin sporcu eğitim yükünü omuzlayan kurumlardan biri olur. O dönemde bir ilk olarak Yaz Spor Okulları’nı kuran Pertevniyal Spor Kulübü, spor akademilerinin kurulmaya başladığı yıllara denk gelen yaz spor okulu programlarında atletizm, hentbol, voleybol ve basketbol eğitimlerini Fatihli gençlere ücretsiz olarak sunar.

Pertevniyal Spor Kulübü’nün açtığı spor okullarında yetişen gençlerin büyük bölümü, o dönemde yeni açılan spor akademilerine kayıt yaptırıp Türkiye’nin ilk akademi mezunu Beden Eğitimi öğretmenleri olur ve nice sporcular yetiştirir.

GELECEK VİZYONU

Büyük kulüplerin yıllar sonra açtığı spor okullarını, 1970’lerde ortaya koyduğu gelecek vizyonuyla hayata geçiren Pertevniyal Spor Kulübü, sadece Fatihli gençleri sporla buluşturmakla kalmayıp ülke sporuna da büyük bir değer katar. Kulübün attığı bu önemli adım,  bazı büyük kulüplerin dikkatini çekmekte gecikmez.

80’li yılların sonuna dek basketbolda çeşitli kademelerde başarılar gösteren Pertevniyal Spor Kulübü, bugün Avrupa’nın en önemli kulüplerinden biri olan ve ülkemizi EuroLeague gibi dev bir organizasyonda başarıyla temsil eden Anadolu Efes kulübünün Pilot Takımı olur ve hem Anadolu Efes’e hem de ülke basketboluna önemli katkılar sağlar.

Pertevniyal Spor Kulübü, Anadolu Efes ile yapılan iş birliğinin ardından alt yaş gruplarında gençler kategorisinde 7 kez Türkiye Şampiyonluğu kazanır. Bu bağlamda onlarca milli basketbolcu da yetiştirmiş olan Pertevniyal, yeni basketbolcular kazandırmaya devam ediyor.

TÜRKİYE ŞAMPİYONLUKLARI

Pertevniyal Spor Kulübü’nde basketbol branşı lokomotif rol üstlenmiş olsa da, kulüp diğer branşlarda da önemli başarılara imza atar. Kız ve erkek atletizm takımları çok sayıda kupa ve madalyalar kazanan kulüp, yıllarca “Pertevniyal Koşusu” adıyla düzenlediği maratonla Türk sporuna katkı sunuyor.

Kulübün en önemli branşlarından biri de Pertevniyal Spor Kulübü’nü üst seviyede temsil eden hentbol branşıdır. Pertevniyal Lisesi Beden Eğitimi öğretmenlerinden Osman Şengül tarafından kurulan hentbol takımı İstanbul şampiyonluklarının yanı sıra yedi kez Türkiye Şampiyonluğu’nu kazanır. Hentbol Milli Takımı’na sporcu veren aynı zamanda antrenör yetiştirerek Türk hentbol camiasına ağırlığını koyan kadın ve erken hentbol takımları, uzun yıllar üst liglerde mücadele eder.

Okçuluk alanında Türk Milli Takımı’nın gelmiş geçmiş en değerli sporcularından biri olarak kabul edilen Sadık Öğretir, Pertevniyal Spor Kulübü sporcusu olarak sayısız başarı kazanır. Okçuluk branşında başarılı sporcular yetiştiren kulüp, milli takımlara yine antrenör de yetiştirir.

Güreş ve masa tenisi branşlarında da faaliyet gösteren, en az basketbol ve hentbol kadar başarılarıyla voleybolda da hâkimiyet kuran kulüp, voleyboldaki başarılarının zirvesine, 1988 yılında Genç Takım’ın çok güçlü rakiplerini yenerek kazandığı Türkiye Şampiyonluğu ile ulaşır.

Pertevniyal Lisesi’nin spora katkılarından söz ederken, çoğu kulübün faaliyet göstermediği bir alan olan halterden de bahsetmek gerekir. İlk kurulan branşlardan olan halterde 1965’te 17 yaş ortalaması ile katıldığı şampiyonalarda dikkatleri çeken kulüp, takımın hocalığını yapan eski rekortmen halterci Sedat Mislet’in önderliğinde 1966’da şampiyonluğa ulaşarak tarihe geçer.

Fatih’in değer üreten kurumlarından biri olan ve eğitimde olduğu kadar sporda da önemli başarılar kazanan Pertevniyal Lisesi ve Spor Kulübü, yeni gençler yetiştirmek için ilk günkü amatör ruhla çalışmalarına devam ediyor.

Galeri

Start typing and press Enter to search