Sanatla Yaşa

İMKÂNSIZ EVE DÖNÜŞ

Pera Müzesi ünlü sanatçı Etel Adnan’ın İmkânsız Eve Dönüş sergisine ev sahipliği yapıyor. Adnan’ın yaklaşık bir asra ulaşan yaşamının farklı dönemlerinde oluşturduğu eserleri içeren retrospektif niteliğindeki sergide, kullandığı renkler aracılığıyla sanatçının dış dünyayla kurmuş olduğu hem dinamik hem de hassas ilişkiye tanıklık ediyoruz. Sanatçı, hafıza ve zaman kavramlarını da işlediği eserleriyle, izleyenlere derin ve soluksuz bir keşif ve yorumlama alanı açıyor.

Çok yönlü bir sanatçı olan Etel Adnan’ın resimlerinin yanı sıra seramik, halı, leporello (akordeon defter) ve baskı çalışmalarının da yer aldığı sergide, kendisiyle çeşitli dönemlerde yapılmış söyleşi kayıtları da paylaşılıyor. Tasvirlerinin ve sanatsal ifadesinin sadeliği ile dikkat çeken sanatçının sergisi, tüm kültürel ve coğrafi sınırları aşarak izleyicinin düşsel ve zihinsel dünyasıyla doğrudan iletişime geçmeyi başarıyor. İmkânsız Eve Dönüş Sergisi 8 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

DİSTOPYAYA DÖNÜŞEN GÜNÜMÜZ

Akbank Sanat’ın bu sene en çok dikkat çeken sergilerinden biri Distopya Ses Sanatı. Pandemi nedeniyle bir seneyi aşkın süredir adeta gerçek bir distopyaya dönüşen yaşantımızda, alıştığımız yeni normallerle fiziksel dünyanın soluk alış verişine şahitlik edemez olduk. Evlerimizdeyken bir ormanın, kuşların, rüzgârla birlikte oluşan yaprak hışırtılarının seslerine hasret kaldık. Bir nevi derin bir sessizliğe gömüldü dünyamız. Sosyal hayatın keyifli, zaman zaman da kirli seslerine mesafe almak durumunda kalmamızla birlikte distopyanın neye benzediğini tecrübe ettik. Distopya Ses Sanatı sergisi de yeni distopyamızla eğlenme cesaretini gösteren izleyicileri davet ediyor. Sergi, 15 Haziran’a kadar Akbank Sanat’ta ziyaret edilebilecek.

İSTANBUL ULUSLARARASI OPUS AMADEUS ODA MÜZİĞİ FESTİVALİ

İstanbul Uluslararası Opus Amadeus Oda Müziği Festivali 10. yaşını “Türkiye’nin Dört Köşesi Oda Müziği Neşesi” sloganıyla kutluyor. Tarihi mekânlarda gerçekleşen ve dünya müzik tarihinin önemli isimlerinin bestelerinin yeniden yorumlandığı arşiv konser serisinde Brahms’ın, Schumann’ın ilahi seslerinden Rönesans’ın sıcak ve şefkat dolu ezgilerine; Felix Mendelssohn’un nefes kesici müziğinden Ibert’in zarif ve uçuşkan melodilerine, O’Connor’un coşku dolu Amerikan rüyalarına yolculuk yapıyoruz. Festival, Artisan Organizasyon öncülüğünde online gerçekleştiriliyor.

“HEPİMİZ YILDIZ TOZUYUZ”

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Gökcisimleri Üzerine sergisi, yaşamsal bir arada oluş düzleminin bugün yeniden düşünülebilir ve inşa edilebilir olmasına dair sorularla ilgileniyor. 28 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergide, maddesel bir ortaklık kavrayışının imkânlarına ve olası kısıtlarına dikkat çekmek amaçlanıyor. Gökbilimci ve astrobiyolog Carl Sagan’ın 1980’lerin başında ifade ettiği “Hepimiz yıldız tozuyuz” sözünde vurgulanan bu ortaklık düşüncesi serginin temel sorularından birini oluşturuyor.

DEVLET TİYATROLARI’NIN KLASİKLEŞEN OYUNLARI YOUTUBE’DA

Pandemi nedeniyle arşivlerini dijital platformdan izleyicilerin ilgisine sunan Devlet Tiyatroları, yıllar yılı beğeniyle izlenen ve hemen her kuşağın heyecanla sahnelenmesini beklediği efsaneleşmiş oyunlarını tiyatroseverlerle online buluşturuyor. Bu zorlu günlerde adeta evlerimizde perde açan Devlet Tiyatroları’nın “Yüzyılın Aşkı”, “Yedi Kocalı Hürmüz”, “Lüküs Hayat” gibi birer klasik haline gelen oyunlarının yer aldığı arşive, tiyatronun YouTube kanalı üzerinden ulaşılabiliyor.

AŞK OLSUN

Ressam ve Kaligraf Etem Çalışkan’ın bir asra yakın hayatında kaleminden çıkan, fırçasından damlayan eserlerinden oluşan ‘Aşk Olsun’ Etem Çalışkan Sergisi sanatseverlerle buluşuyor. Fatih Belediyesi’nin mevcut logosunu yapan ve Atatürk’ün imzası olarak bilinen “K. Atatürk” kaligrafik düzenlemesini gerçekleştiren duayen sanatçının bir ömür verdiği değerli yapıtları Kadırga Sanat Galerileri’nde ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Galeri

Start typing and press Enter to search