SANATLA YAŞA
İstanbul Film Festivali Çevrimiçi Gösterimleri
2020’de birçok yeniliğe ve başarıya imza atan İstanbul Film Festivali, yıl boyunca çevrimiçi ve fiziki olarak gerçekleştirdiği toplam 176 film gösterimiyle Türkiye’nin dört bir yanından 190 binin üzerinde izleyiciye ulaştı.
Festival, 2021’de de izleyicisinden uzak kalmamak için filmonline.iksv.org adresinde çevrimiçi gösterimlerine devam ediyor. İstanbul Film Festivali 2021 Çevrimiçi Gösterim Programı kapsamında nisan ayına kadar her hafta sonu üç farklı film gösterime girecek ve programlar yine saat 21.00’da başlayacak.
İstanbul Modern’de Selma Gürbüz Sergisi
Selma Gürbüz’ün İstanbul Modern’de gerçekleşen “Dünya Diye Bir Yer” adlı sergisi, sanatçının otuz beş yıldır devam eden sanatsal üretimine birtakım tematik duraklar çerçevesinde bakıyor.
Selma Gürbüz’ün içinde yaşadığımız dünyadan beslenen, kendine özgü imge dağarcığıyla yarattığı gizemli ve renkli dünyasında, insanlığa, doğaya, yaşama dair semboller ve hikâyeler hayat buluyor. Sanatçının daha önce sergilenmemiş yapıtlarını odağa yerleştirilen sergide, zaman ve mekandan bağımsız masallar, mitler, söylencelerle örülü, incelikle işlenmiş yapıtlar ziyaretçilerle paylaşılıyor. Sergide, sanatçının resim, yerleştirme, desen, video ve heykel gibi farklı ifade araçlarıyla ortaya koyduğu yüzden fazla yapıtı yer alıyor.
Pera Müzesi’nde Kristal Berraklığı
Neredeyse kusursuz saydamlıktan tam matlığa kadar farklı özellikler taşıyan kristaller, teknoloji, sanat, şifacılık ve diğer pek çok alanda kullanılıyor. Bilim insanları, canlı olmasalar da kristallerin genellikle “büyüdüklerini” belirtir. Yaşayan pek çok organizma kristal üretebilir. Eski kültürlerde kristaller ve mineraller, duyuları olan varlıklar gibi görülmüş, canlı ve cansız, organik ve inorganik madde arasındaki geçirgen sınırlar için mükemmel bir metafor olmuştur.
Kristalleri ve canlı maddelerini çıkış noktası olarak alan Kristal Berraklığı isimli sergi, sembolik kullanımların ötesine geçiyor. Sergi, sanatsal, küratöryel ve kurumsal çalışmaların üretim, sergileme ve geri dönüşüm süreçlerindeki çok çeşitli ilişkilerle sınırlı bir ekosistem yaratmayı hedefliyor.
Elena Sorokina küratörlüğünde düzenlenen sergi, Sammy Baloji, Minia Biabiany, Katinka Bock, Bianca Bondi, Gaelle Choisne, Kıymet Daştan, Elmas Deniz, Sinem Dişli, Gluklya (Natalia Pershina-Yakimanskaya), Deniz Gül, Ilana Halperin, Gülsün Karamustafa, Yazan Khalili, Paul Maheke, Şener Özmen, İz Öztat, Hale Tenger, Güneş Terkol, Berkay Tuncay ve Adrien Vescovi’nin eserlerine yer veriyor. Sergi 27 Mart 2021’e kadar görülebilir.
ÂSÂR
Abdurrahman Kılıç Koleksiyonu
Koleksiyoner Abdurrahman Kılıç´ın yirmi yıla yakın zamanda bir araya getirdiği birbirinden güzel eserlerden oluşan koleksiyon, hat sanatının birçok dönemine ışık tutan ve seçkin hattatların nâdide eserlerini barındıran bir derleme niteliği taşıyor. Sergi 11 Mart – 22 Nisan tarihlerinde Kadırga Sanat Galerisi´nde sanatseverlerle buluşuyor. Kadırga Sanat Galerisi’nde ziyarete açılan sergiler online olarak www.kadirgasanat.com adresinden de gezilebiliyor.
Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni
“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşmış, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini almış, oluşturduğu ritüellerle sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yapılan bu seçki, kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde inceliyor. Dijital ziyarete açık olan sergi https://artsandculture.google.com/exhibit/tAIS1edPh8jaJg?hl=tr adresinden gezilebilir.
Devlet Tiyatroları Evinize Misafir Oluyor
T.C. Kütür ve Turizm Bakanlığı, YouTube kanalında Opera ve Bale arşivinin yanı sıra Devlet Tiyatroları arşivini de izleyicilerin ilgisine sunuyor. Kanaldaki video playlistleri üzerinden Devlet Tiyatroları arşivine ulaşarak tiyatro oyunlarının video kayıtlarını izleyebilir.
Fatih Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri Çevrimiçi
Fatih Belediyesi kültür etkinlikleri pandemi nedeniyle çevrimiçi platformlarda devam ediyor. Akademisyenlerden yazarlara, şairlerden müzisyenlere uzanan geniş bir konuk ağının yanı sıra, çeşitli söyleşiler ve anma programları Fatih Belediyesi’nin etkinlik takviminde yer alıyor. Detaylı program www.fatih.bel.tr/kultursanat adresinden, etkinlikler Fatih Belediyesi’ne ait Youtube ve Facebook adreslerinden takip edilebilir.
Güldiyar Tanrıdağlı’nın Yeni Albümü “Mülhem” Dijital Platformlarda
İlk albümü Rachmaninov Anatolian Project’in ardından “Kapı, Ekşi Elmalar, Kurşun, Babam, Koca Koca Yalanlar” gibi birçok dizi ve film müziğiyle adından söz ettiren Piyanist ve Besteci Güldiyar Tanrıdağlı’nın yeni albümü “Mülhem” tüm dijital platformlarda yerini aldı.
Türkiye’nin kültürel zenginliklerinden ilham alarak halk müziğimizin dünyada yaygınlaşması ve evrenselleşmesine dikkat çekmek amacıyla projelendirilen Mülhem’de, çeşitli enstrümanların düzenlemelerinden oluşan üçü solo piyano için olmak üzere yedi türkü yer alıyor.
Music of Yeprem Vol.1
Gitar sanatçısı Behzat Cem Günenç’in yeni albümü “Music of Yeprem Vol.1” dijital platformlarda yerini aldı. Prof. Safa Yeprem’e bir saygı niteliğinde hazırlanan albüm, Yeprem ‘e ait tüm müzikal çalışmaları kayıt altına almayı hedefleyen projenin ilk serisi. Albümde Yeprem’in çeşitli oda müziği düzenlemelerinin yanı sıra klasik, latin, caz, funk, flamenko stillerinin birleşimi olan orijinal kompozisyonlar yer alıyor. Kusursuz bir müzik ziyafeti sunan albümde kendine has yorumuyla dikkat çeken Behzat Cem Günenç’e bazı eserlerde gitarist Onur Yılmaz eşlik ediyor.