Kanatsız Melek Engelsiz Şampiyon Sevilay Öztürk
KANATSIZ MELEK ENGELSİZ ŞAMPİYON
SEVİLAY ÖZTÜRK
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda yüzmede 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde bronz madalya alarak bu branşta Türkiye’ye tarihinin ilk madalyasını kazandıran 18 yaşındaki Sevilay Öztürk, gösterdiği azim ve kararlılıkla ayakta alkışlanacak bir başarıya imza attı. Madalyalarına yenilerini eklemek isteyen millî sporcumuzun sıradaki hedefi dünya şampiyonasında altına ulaşmak.
- Emrah Altunkaya
Sizi biraz tanıyalım. Yüzmeye nasıl başladınız?
2003 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya geldim. 2 kardeşiz. Henüz 6 yaşında iken annemi epilepsi hastalığından ötürü hastaneye götürmüştük. O esnada tamamen tesadüf olarak millî sporcu Beytullah Eroğlu ve babası Mustafa Eroğlu ile karşılaştık. İki kolumun olmadığını gören Eroğlu ailesi yüzme ile ilgilenmem konusunda beni ve ailemi teşvik ettiler. Güzel bir karşılaşma ve güzel bir başlangıç oldu benim adıma. Ailem çok destek oldu. Özellikle babam yanımdan hiç ayrılmaz ve bana hep “kanatsız meleğim” derdi. Dolayısıyla iyi ki yüzmeye başlamışım diyorum.
Spor hayatınızda neleri değiştirdi?
Birçok şeyi değiştirdiğini söyleyebilirim. Hayata ve insanlara bakış açımı değiştirdi en başta. O dönem maddi imkânsızlıklardan dolayı özel eğitim veren okullara gidememiştim. Maalesef ülkemizde o dönemde özel insanlara, engeli bulunanlara karşı bakış günümüzdeki gibi değildi. İnsanlar size eksik gözüyle bakarlardı. Arkadaşlarımın arasında alay konusu olduğum bir anı hiç unutamam. Bu nedenle dışarı çıkmaya çekinir, kendimi yalnız hissederdim. Ancak yüzme sporuyla ilgilenmeye başladığımda ciddi manada birçok şeyin değiştiğini gördüm. Ciddi manada bana moral oldu. Azmim arttı. Şu an mesela elde ettiğim derecelerden dolayı insanlar bir yerde karşılaştıklarında şaşırıyorlar, “bizim kızımız”, “gururumuz” diyorlar.
Başardıklarınızı gördükçe “zor” kelimesinin sınırlarını aştığınızı hissediyoruz. Zorluklara karşı mücadele gücünüzü neye borçlusunuz?
Evet, bir engelli olarak yaşamak zor. Ayaklarımı kullanarak bir iki istisna dışında tüm işlerimi halledebiliyorum, ancak engele rağmen bir sporla ilgileniyorsanız, işiniz daha da zorlaşıyor. Sabır, metanet gerektiriyor. Elbette hayatın her alanı zor. Engeli olmayan insanlar da birçok zorlukla mücadele ediyor. Mücadeleyi bırakmadan yaşama sevincinizi, moralinizi yüksek tutmayı becerebiliyorsanız zorlukların üstesinden geliyorsunuz.
Bırakmayı hiç düşündünüz mü?
Bırakmayı kesinlikle düşünmedim. Çok zorlandığım dönemler oldu. Ancak azim ve kararlılığım hep devam etti. Ailem ciddi manada destekçim oldu, hocalarım da öyle. Sporun hayatıma olumlu etkilerini gördükten sonra bırakmayı asla düşünemezdim.
Alleben Yüzme Havuzu’nda haftada 15 saat Bedensel Engelliler Yüzme Federasyon Teknik Kurul Başkanı Mehmet Ali Albas ve Teknik Kurul Üyesi antrenör Elnaz Khalil Pour Maleki nezaretinde 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları hazırlıklarını gerçekleştiren Sevilay Öztürk’ün lakabı “Balık Kız”.
Daha önce “Güzel bir derece alacak ve bayrağımızı dalgalandıracağız.” dediniz ve sözünüzü tuttunuz. Türkiye’ye paralimpik yüzmede tarihinin ilk madalyasını kazandırdınız. Bunun konuda ne söylemek istersiniz?
İyi bir derece elde ettim. 30 Ağustos’un yıldönümünde Tokyo’da bayrağımızı göndere çektirmek harika bir duygu. Ülkeme döndüğümde başta ailem olmak üzere herkes beni sevgiyle, coşkuyla karşıladı. Benimle gurur duyduklarını ifade ettiler. Memleketim Kahramanmaraş’a geçtiğimde davul zurnalarla karşılandım. Hatta resmimim olduğu kocaman bir afiş üzerine “Gururumuzsun” yazmışlardı. Gerçekten hissettiklerimi tarif etmem imkânsız. Bu gururu Türkiye’ye yaşattığım için çok mutluyum.
Bu güne kadar elde ettiğiniz derecelerden bahsedelim biraz da.
2014-2015 yıllarında yapılan Bedensel Engelliler Türkiye Yüzme Şampiyonaları’nda S6 kategorisinde Türkiye Şampiyonu oldum. 12 yaşında iken Rio 2016 Yaz Paralimpik Oyunları‘nda yer alarak paralimpik olimpiyatlarda yarışan en genç oyuncu unvanını elde ettim. Finallere kadar ilerledim. 8. oldum ve bu bana gelecek turnuvalar adına umut verdi. 2017 Avrupa Paralimpik Gençlik Oyunları‘nda 50 m sırtüstü S1-5 kategorisinde altın madalya kazandım.
Bu sene İtalya 2021 Paralimpik Yüzme Dünya Serisi’nde bir üçüncülük, üç ikincilik ve bir birincilik olmak üzere toplamda 5 madalya kazandım. Yine bu sene geçtiğimiz mayıs ayında Maderia adasında düzenlenen Paralimpik Yüzme Avrupa Şampiyonası’nda, 50 m serbest stil yüzmede ikinci oldum. Ve tabi son olarak geçtiğimiz Ağustos ayından düzenlenen Tokyo Paralimpik Oyunları’nda yüzmede 50 m sırtüstü S5 kategorisinde bronz madalya kazandım.
Engelli olup spora başlamak isteyenlere neler söylemek istersiniz?
Hiçbir engel, insana engel olamaz. İnsan kendini asla kısıtlamamalı. Ben yapamam, ben edemem cümlelerini asla kurmamalı. Çünkü hayat herkese zor, hepimiz kendi hayatımızda sorunlarla mücadele etmek durumundayız. Spor, benim gibi kimselerin hayatlarına kesinlikle anlam katacaktır. Spora başlamalarını şiddetle öneririm. Engeli bulunan profesyonel sporculara ise çok çalışmalarını ve sabretmelerini önerebilirim. Başarıya ulaşmanın yolu bu ikisinden geçiyor.
Gelecek hedeflerinizden bahseder misiniz?
Önümüzde Dünya Şampiyonası var. Sıkı bir şekilde hazırlanıyorum. Sporda başarı sarhoşluğu yoktur. Profesyonel olarak sporla ilgilenenler ne demek isteğimi anlayacaklardır. Bir başarının ardından başka bir zafer için hemen hazırlanmanız gerekir. Dolayısıyla ben de her geçen gün daha iyisi olmak için uğraşıyorum. İnşallah önümüzdeki dünya şampiyonasında birincilik madalyasıyla döneceğim, ailemi ve milletimi yine gururlandıracağım.
Bu hayatta seni en çok motive eden cümle nedir?
İnsan isterse her şeyi başarır. Engel yoktur, insanın kendine ördüğü duvarlar vardır. Asıl başarı o duvarı yıkmaktır. Sonrası çok çalışmak ve sabır işidir.