Yedikule Bahçe’de Hasat Zamanı

Yedikule Bahçe’de Hasat Zamanı

 

Yaz hasadın da mevsimidir. Özellikle ağustos gelip çattığında bağ, bahçe, bostan bereketini gözler önüne sermeye hazırdır. Toprak bize emeğin ve üretmenin zevkini, sabrın nimetlerini bu aylarda cömertçe tattırır. Yeter ki toprağa hürmetle eğilmeyi, onunla yakınlık kurmayı başarabilelim.

 

Hele büyük şehirlerde insan toprağın dostluğuna öyle çok ihtiyacı vardır ki. Onun sunduğu nimetler sadece bedenlerimize değil, ruhlarımıza da dokunur, bizi besler, iyileştirir. Dalları meyvelerle yüklü ağaçlar, olgunlaşmış sebzeler, dolgun başaklar, envaiçeşit renklerle bezenmiş çiçek tarhları derinliklerinde kaybolup gittiğimiz pastoral tablolardan farksızdır. Böyle bir manzaranın içinde bir anlık vakit geçirmek bile, ruhumuzu şehrin stresinden arındırabilir. Toprağa temas etmenin insana katacağı ne çok şey var. En önemlisi sakinlik… Meyveyi dalında sabırla büyüten toprağı kavrayan köklerin sakinliğidir. Sonra öze yönelmek… Tadını bulan meyvenin dalından koparak toprakla bütünleşmesi gibi. Yani insan topraktan almayı bildiği kadar toprağa vermesini de bilmeli. Toprağa ilgisini, sevgisini vermeli, ona gözü gibi bakmalı, korumalı, yeşertmeli, beslemeli. Eskiler “Bakarsan bağ olur” diye boşuna söylememiş. Gerçekten de toprağa ne ekersen, onu biçersin. Bir bahçeden öğreneceğimiz çok şey var.

Kuşkusuz kısa süreliğine de olsa toprakla, bağ bahçe işleriyle uğraşmak kent hayatına tamamen adapte yaşayan yetişkinler için büyük önem taşır. Ama çocukların özellikle, bu gibi etkinliklere dâhil edilmesi çok daha önemlidir. Bazı yetişkinler için toprakla ilgilenmek hobi düzeyinde kalabilir, ama bütün çocuklar için toprak, bağ bahçe bir okuldur. Bu düşüncelerle Fatih’te yaklaşık bir yıl önce kurulan Yedikule Bahçe, toprakla şehrin ve şehir insanının münasebetini yeniden ele alma ve boyutlandırma iddiasında.

 

Burada düzenlenen zirai atölyeler, hasat şenlikleri çocuklarımızın bilinçlenmesinde ve doğayı tanıyarak çevreleriyle sağlıklı iletişim kurmalarında önemli bir rol üstleniyor. İnsan neden üretmeli, üretmek nasıl sonuçlar getirir, yaşam insanlar için olduğu kadar doğanın diğer parçaları için de neden önemlidir? Minik kalpler gerek katıldıkları atölye esnasında gerekse bahçenin mahsullerini toplarken bu gibi sorulara zihinlerini de çalıştırarak daha ikna edici cevaplar bulabilirler.

 

Elbette evlerinde, bilgisayarları başında büyüyen çocukları toprakla tanıştırmak öyle kolay değil. Her şeyden önce büyük bir şehirde bu tip alanlara rastlamanın zorlukları ortada. Fatih Belediyesi’nin attığı bu adımla şehirden uzaklaşmadan doğayla bütünleşmenin mümkün olduğu kanıtlandı. Yedikule Bahçe’deki etkinliklerin hepimizi şehrin içinde doğal yöntemlerle tarım yapmanın yöntemleri, teknikleri, avantajları, sürdürülebilirliği hususunda bilinçlendireceği çok açık. Tabii çocuklar söz konusu olunca bahçenin tabii cıvıltılarına şen kahkahalar ve ilginç sorular da eklenecek, bahçenin işlevselliği daha anlamlı bir hâle gelecek.

 

Sonbaharın ılık günlerinden birinde Yedikule Bahçe’ye uğramalı, mutlaka bir hasat şenliğine katılmalısınız. Surların yanı başında doğayla iç içe olmanın zevkini çıkarmanız dileğiyle

Start typing and press Enter to search