Kendi İşini Kurmak İsteyen Gençlerin Yeni Adresi

BİLGİYİ TİCARİLEŞTİRME MERKEZİ

Esra Gençay
“Bir şeyin mümkün olduğuna inandığınız zaman, ihtimaller belirmeye başlar…” Bu söz, inanmakla başlayan hayallerin ulaşabileceği boyutların en açık örneklerinden biri olan, dünyanın en zengin insanı Elon Musk’a ait. Bu sayımızda sizlere bahsedeceğimiz Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ise hayallerini gerçekleştirmek isteyen genç girişimcileri bekleyen en iyi seçeneklerden biri.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından 2017 yılında kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) yeni nesil bir startup merkezi. Burası, bilginin ticarileşme aşamaları olan; araştırma, fikir, icat, buluş ve yeni ürün geliştirme, patent başvurusu yapma, tescilleme, gelir modeli tasarlama, ticarileşme, pazarlama ve yaygınlaştırma adımlarında yenilikçi fikir sahiplerine projelerini gerçekleştirmelerinde gerekli olan tüm bileşenleri sunan bir merkez. Çalışmalarını gönüllülük esasına dayalı olarak yürüten BTM, girişimcilerinden herhangi bir hisse veya ortaklık talep etmeden eğitim ve seminerler, mentor desteği, yatırımcı eşleştirmeleri, girişimcilerin yatırımcı karşısında sunum yaptığı demo günü etkinlikleri, 7/24 ofis imkânı, birebir danışmanlık gibi hizmetleri tamamen ücretsiz sunuyor. Girişim düzeylerine göre BTM Kamp, Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka olmak üzere 4 farklı programla girişimcilere hizmet veriliyor. Girişimci olmak ve ekosistem içerisinde bulunmak isteyen girişimci adayları BTM Kamp; yenilikçi bir iş fikri olup, bununla ilgili ürün veya ürün çıktılarına (yazılım, web sitesi vb.) sahip olan girişimciler Ön Kuluçka; şirket sahibi ve satış yapmış girişimciler Kuluçka; yatırım almış, ikinci veya üçüncü tur yatırım arayışında olan girişimciler ise Post-Kuluçka programında yer alıyor.

Temel programlarının yanı sıra tematik programları da bünyesinde barındıran BTM, İstanbul Kalkınma Ajansı desteği, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Valiliği, Teknopark İstanbul ve İstanbul Ticaret Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen, küresel doğan startup’lara yönelik programı “Winglobal” ile girişimcilerin globalleşme süreçlerini kolaylaştırmanın yanı sıra hem yurt içi hem de yurt dışı melek yatırım ağlarına erişmelerinin sağlanması amaçlanıyor. Eğitim, mentorluk, yatırımcı eşleştirmeleri gibi faaliyetlerden oluşan 16 haftalık yoğun bir program sonunda başarılı bulunan girişimciler, önce “Winglobal Sahne” etkinliğinde yatırımcıların karşısında proje sunumlarını gerçekleştiriyor. Ardından Amerika’da Silikon Vadisi’ne götürülen girişimciler, orada çeşitli melek yatırım ağları ile bir araya gelerek, kendileri için özel olarak düzenlenen “Demo Günü” etkinliğinde yabancı yatırımcılara projelerini anlatarak ve yatırım alma ve satış yapma fırsatı elde ediyorlar.
Her seviyeden girişime ihtiyaçlarına yönelik mekanizmalar geliştirmeye devam eden BTM, icadı olan ve icadının Patent veya Faydalı Model başvurusunu yapmış girişimcilerin ürünlerini ticarileştirmeleri ve yatırımcıyla buluşturmaları için ihtiyaçları olan desteği sağlamak amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) da destekleriyle Mucit Girişimci Programı’nı yürütüyor. Aynı zamanda icat niteliğinde proje sahibi akademisyenlere de yönelik olan program kapsamında mucit girişimciler için özel eğitimler, sanal prototipleme ve test eğitimleri ile patent/faydalı model danışmanlığı, eşleştirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Girişimcilik kültürünü öğrenmek isteyen kişilere yönelik sertifikalı ve herkesin katılımına açık online eğitimler de sunan BTM, hem Türkçe hem de İngilizce eğitimleriyle hizmet veriyor. Yalın Kanvas ve İş Planı Oluşturma, Küresel İş ve Teknoloji Trendleri, Pazar Analizi Yöntemleri, İş Geliştirme ve Stratejik Planlama, Patent ve Marka, İş ve Ürün Geliştirme, Startup’lar İçin Dijital Okuryazarlık gibi konuların da yer aldığı online eğitim sistemi toplamda 10 modülden oluşuyor.
Başarısını Ulusal ve Uluslararası pek çok ödülle taçlandıran Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, son olarak Doha’da düzenlenen World Incubation Summit’te, 70’i aşkın ülkede 700’den fazla kuluçka ve hızlandırma merkezinin verileriyle bir endeks oluşturan UBI Global tarafından “Dünyanın En Gelecek Vaad Eden Merkezi” ödülüne layık görüldü.

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi programlarında aldıkları çeşitli destekler ile projelerini geliştiren girişimciler, dünyada ilk defa bir ticaret odası tarafından kurulan ve ölçek olarak emsalsiz bir girişimcilik merkezinin ayrıcalıklarından yararlanıyorlar. BTM’nin üç girişimcisiyle bir araya gelerek girişimlerini ve BTM’yi konuştuk.

“BTM’DE ÇOK FAZLA ŞEY ÖĞRENDİK”

“Çizgi Studio” uygulamasının yaratıcısı Yağmur Aydemir projelerinin çıkış noktasını şu şekilde anlatıyor: “Çizgi Stüdyo kullanıcıların çizgi roman ve hikâyeler yayımlamalarına ve yayımladıkları eserler okundukça gelir kazanmalarına olanak sağlayan Web’de ve mobil platformlarda faaliyet gösteren bir uygulama. Eserler okurlara ücretsiz olarak sunuluyor ve bu şekilde çift taraflı bir fayda sağlamış oluyoruz. Temelde fikrimizin çıkış noktası Güney Kore’nin kültür faaliyetlerinin hızlandırmasıyla birlikte oldu. Güney Kore çok güzel bir şekilde kültür ihraç etmeye başladı ve biz de toplum yapısı olarak benzer olduğumuz bu ülkenin bizden neyi farklı yaptığını anlamaya çalıştık. Sonuçta kültürel miras bakımından zengin bir ülkeyiz. ‘Türkiye’nin hikâyelerini dünyaya duyurmak için biz ne yapabiliriz?’ noktasından çıkış yaptık. Güney Kore’nin çeşitli uygulamalarla kültürlerini ihraç ettiklerini fark ettikten sonra biz de benzerini yapmak istedik. Şu an için platform 6 aydır yayında ve 70 binden fazla eser yüklendi. 70 binden fazla roman ve hikâye demek bu. Bunların da yakın zamanda Global arenada açılışını yapacağız. En çok okunanların İngilizce çevirileriyle Amerika’da ve diğer ülkelerde tanıtımını yapmaya başlayacağız. Böylelikle birazcık daha kurgu ihraç etmek konusunda, kültür ihraç etmek konusunda ülkemize de fayda sağlayabiliriz diye umuyoruz. Hatta bu anlamda BTM tarafından da araç olunan bir ödül programında Kültür Bakanlığı’ndan ödül de aldık.”

Hayal ettikleri bir fikri sıfırdan başlayarak 1 yıl gibi kısa bir sürede hayata geçirdiklerini ifade ederken Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin kendilerine olan desteğini şu sözlerle ifade ediyor:“Girişimcilik serüvenimize tamamen bilgisiz olarak girmiştik ve bu nedenle öncelikli olarak eğitim süreciyle başladık. BTM’de hem toplu eğitimlerden hem de birebir mentorluklardan çok fazla şey öğrendik. Mentorlarımıza gidip ‘Biz de kendimizi kurumsal olarak ifade etmek istiyoruz, bir şirket olmak istiyoruz, biz ne yapmalıyız?’ diye sorduğumuz da oldu, şirketimizin finansal konuları ve kendi muhasebemiz hakkında sorduklarımız da oldu. Sürekli olarak bir öğrenme süreci içerisindeyiz ve en temelde en büyük katkıları verdikleri eğitimler oldu. Eğitimlerin yanı yatırımcılarla girişimcileri buluşturan Sahne XL etkinliğine katılma şansını yakaladık. Çok fazla sayıda yatırımcının katıldığı ve sunumunuzu gerçekleştirdiğiniz bir etkinlik bu. 3 dakikada sunumunuzu yapıyorsunuz ve yatırımcılar sizin projenizi beğenirlerse sizinle iletişime geçiyorlar. Bu etkinlik bünyesinde yer alarak yatırımcılarla tanıştık ve bu sayede ilk yatırım görüşmelerimizi sağladık. Devam eden süreçte birebir kurumsal iş birlikleri kısmı var şu an mesela belli başlı markalara gitmek istiyoruz ve bunu BTM aracılığıyla yapıyoruz. Bir markaya giderken bilinmeyen bir firma olarak gitmek yerine BTM aracılığıyla giderek İTO’nun desteklediği bir girişim olarak gidebiliyoruz. Bunların dışında bir de basında tanıtım destekleri var. Örneğin TRT’de bir belgesel serisi çekildi Benim Yolum isminde ve buradaki çoğu genç girişimci arkadaş orada kendi hikâyelerini anlatma fırsatı buldular. TRT’de bizim de belgeselimiz çıktı. Gazetelerde haber olabilme şansı yakalıyoruz. Bu şekilde basın temelli destekleri de mevcut. Ayrıca burada Ön Kuluçka yani Kamp dışındaki her programda bilgisayar destekleri de var. Oldukça ileri teknolojili bilgisayarlar mevcut. Alt tarafta da çok güzel teknik destekler var. Normalde elinize alamayacağınız gelişmişlikteki bilgisayarlara erişim şansımız oluyor. Network açısından da çok iyi çünkü örneğin ayda bir ‘Find Your Co-Founder’ isimli bir etkinlik gerçekleşiyor. Burada fikrinizi anlatıp fikrinize sizin gibi inanan uğraşacak ekip arkadaşı bulabiliyorsunuz. Buradaki herkes kendi fikrini geliştirmeye çalışıyor ve bir şirket kurmaya çalışıyor o yüzden sizin gibi olan insanlarla bir arada olma özgürlüğü de bence sağladığı katkılardan bir tanesi.”

İNTERAKTİF BİR EGZERSİZ SİSTEMİ: CATCHPAD

BTM’nin bir diğer başarılı girişimcisi Ahmet Sancaktutan, interaktif bir egzersiz sistemi olarak tanımladığı “CatchPad” isimli ürünlerinin hikayesini şöyle anlatıyor:”Modern dünyanın bize sunduğu hayat hepimizi hareketsizliğe itiyor. Özellikle dijitalleşme ve pandemiyle beraber hareketsiz yaşam ayyuka çıktı. Bu yüzden fiziksel ve zihinsel efor gerektiren görece zor işlere başlamak veya devamını getirmekte zorlanıyoruz. Bizim interaktif egzersiz sistemimizde insanları eğlence ve interaktiviteyle harekete geçirmeyi amaçlıyor. CatchPad’le herkesin kendi gelişimini takip edebilecekleri bir sistem geliştirdik. Bu bir cihaz aslında bir donanım. Mevcut geleneksel antrenman yöntemleri ve ekipmanların aksine kullanmış olduğu interaktif yapısıyla ve teknolojisiyle hem onları harekete geçirmeye motive ediyor hem de yapmış oldukları egzersizleri dijitalleştirerek yapmış oldukları egzersizlerden onlara geri bildirimler sunabiliyor. Catchpad spor, eğitim, eğlence hatta sağlıkta fizik tedavide birçok alanda kullanılabiliyor ve 7’den 70’e hitap ediyor. Biz insanları daha çok eğlenceyle harekete geçirmeyi amaçlıyoruz bu nedenle sistem oyunlaştırma esasına dayanıyor. Tabii ki zorluk seviyesine ve yaşa göre içerisinde farklı oyunlar var. Ben bunu bir nevi dijital oyun hamuru olarak tanımlıyorum. Böyle tanımlamamın sebebi ise aslında biz ortaya koymuş olduğumuz teknoloji ve yazılım sayesinde istediğimiz şekli verebiliyor olmamız. Bu sayede yüzlerce oyun tasarlayabildiğimiz gibi spordan eğitime kadar pek çok alana uyarlayabiliyoruz.
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin biz girişimcilere sağladığı en kritik faydalardan biri tecrübe aktarımı. Ben şöyle düşünüyorum; benim her insandan öğrenebileceğim bir şey var çünkü her insan benim bilmediğim bir şey biliyor dolayısıyla ben ondan bir şey öğrenebilirim, ona da bir şeyler katabilirim. Ben mesela bugün buradayken bile aşağıda yeni bir arkadaşla paylaştım, ondan bir şey öğrendim. İkincisi burada sağlanan çalışma ortamı, çay, kahve, internet, bilgisayar, teknik destek, oyun odası, dinlenme odası gibi birçok hizmetin ücretsiz olması çok büyük bir avantaj. Üçüncüsü burada çok ciddi tecrübesi olan mentorlar var ve BTM bizim bu mentorlerle iletişime, etkileşime geçmemizi sağlıyor. Bize kendimizi geliştirebileceğimiz eğitim serileri sağlıyorlar. Ayrıca hem melek yatırımcılarla hem de kurumsal firma yani girişim sermayesi fonu dediğimiz yerlerle bizi bir araya getiriyor eşleştirme yapıyorlar ki bu da bize ciddi anlamda fayda sağlayan bir durum. Bunların dışında BTM’nin ‘Mucit Girişimci’ programı kapsamında İstanbul Ticaret Odası sponsorluğunda Las Vegas’ta düzenlenen MWC fuarına giderek burada ürünümüzü tanıtma şansını elde ettik ve çok güzel bir ilgiyle karşılaştık. Ciddi bir maliyet gerektirdiğinden birçok girişimci için kısıtlı kaynaklarla çok zor olabilecekken böylesi kıymetli bir imkâna BTM sayesinde erişebildik.”

DÜNYACA ÜNLÜ LİDERLER İLE AYNI FUARDA OLMA İMKANI

Las Vegas’ta düzenlenen “Mobile Wold Congress” fuarına BTM’den katılım sağlayan bir başka girişim olan “Yuppy Games”i Mustafa Serdar Hakkomaz’la konuştuk. İlk oyununu yakın bir zamanda yayınlayacak olan Yuppy Games mobil oyun odaklı bir şirket. Yıl sonunda Yuppy Games’in akademisini kurmayı hedeflediklerini belirten Mustafa Serdar Hakkomaz, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bizim oyunlarımızda teknolojik olarak blockchain teknolojisi var, yani içerisinde NFT barındırıyor. Kısa bir süre önce TUBİTAK’a seçilmiş bir projeyiz. Çok ciddi bir ekip var burada. Birisi blockchain alanında diğeri oyun sektöründen olmak üzere çok önemli iki hocamız danışmanlarımız arasında. Ayrıca yurt dışında da oldukça deneyimli kişiler var ekibimizde. Yakın bir zamanda BTM’den bazı start-uplarla Las Vegas’da MWC fuarındaydık. Orası da çok yoğun geçti. Oyun sektöründen ve mobil alanda dünya çapında önemli şirketlerle görüştük. Hem yatırım açısından hem de Silikon Vadisi’ndeki üst düzey yöneticilerle gerçekleştirdiğimiz toplantılar bakımından oldukça verimli geçti. Bize işimizi daha hızlı büyütme açısından olumlu bir katkı sağladı. Kısa bir fuar ama etkisi çok büyük. BTM’nin bize böyle bir olanak sunması çok güzel bir destek.”

Rakamlarla BTM
5 yılda…
127 mentor
120 eğitim
15.000 girişimci başvurusu
6000 girişim, 3000 girişimci desteği
Girişimlerin toplam değerlemesi 1 milyar 663 milyon 274 bin 950 TL
Girişimcilerin toplam satış miktarı 93 milyon 500 bin TL

Start typing and press Enter to search