Keyifli Okumalar | Gençler İçin Dergiler

GENÇLERİN “TAKİP ETMESİ” GEREKEN DERGİLER

S. Burak Manav

Akıllı telefonların ve tabletlerin giderek yaygınlaşmasıyla başlayan bir tartışma konusu var: “Basılı medya bitiyor mu?” Esasında kitaplar, gazeteler ve dergiler “bitmeyeceklerini” yıllar içinde kanıtlamış durumda. Bu önermenin en güçlü yanı gibi duran “Sosyal medya hesabı olan gençler dergiyi ne yapsın?” cümlesinin de çok geçerli olmadığını anlaşıldı. Gençler dergi okumayı hiçbir zaman bırakmadı. Raflarda yeni isimleri de görmeye devam ediyoruz. Peki neden? Çünkü yayın dünyasının, entelektüel uğraşının en “diri” cephesi dergiler. Aktüel gelişmelere en canlı tepkiler hep dergilerden geliyor. Yeni yazarlar dergilerin “okullarından” çıkarak kendi okurunu buluyor. Ayrıca dergiler, okurlar için bir topluluğa ait olma hissini en iyi besleyen mecra. O yüzden dergiler ve gençler hep iyi arkadaş oluyorlar. Öyleyse gelin gençlerin takip etmesi gerektiğini düşündüğümüz dergilere şöyle bir bakalım:

Cins
Cins mevcut kültür dünyasında alternatif bir ses olmayı amaçlıyor. “Cins Kafa”, “Bir Taş At”, “Nasılsın?” gibi sürekli köşelerin yanında yeni başlıklara da yer veriyor. Şair ve yazarla yapılan etraflı söyleşiler de farklı isimleri tanımak için bir yol olabilir.

Genç Öncüler
2003 yılında kurulan Genç Öncüler Gençlik, Spor ve Eğitim Derneği aynı anda Genç Öncüler Dergisi ile yayın hayatına başlamıştır. Genç Öncüler gençlik hareketi kendi değerler sistemini iyi bilen, bulunduğu coğrafyayı ve dünyayı iyi tanıyan, olayları ve gelişmeleri derinlemesine tahlil edebilen, tarihinin ve misyonunun farkında, kalbinde merhamet ve saygı eksik olmayan bir nesil inşa etme amacıyla kurulmuştur.

Türk Edebiyatı Genç Sanat Dergisi
Her ay elektronik olarak yayımlanan ve web sitesinden okunabilen Türk Edebiyatı Genç Sanat dergisi, genç isimlere ait şiir, hikâye, deneme, eleştirileri metinlerine yer veriyor. Özellikle son sayılarındaki fantastik ve korku edebiyatı üzerine yapılan dosyalara göz atmak gerek.

Genç Dergi
Ekim 2022 sayısıyla doğum günün kutlayan dergi, 17 yıldır yayın hayatına devam ediyor. Genç Dergi, gençlerin gündemde olan ve gündemden hiç düşmeyen sorunlarını incelemeyi hedefliyor. Uluslararası Genç Derneği doğrultusunda yayın faaliyetleri dışında pek çok etkinlik de düzenliyor. Dergi okuma halkaları, yazı ve fotoğraf atölyeleri yoluyla okurlarıyla sürekli iletişimde olan bir dergi.

Nihayet
Nihayet, şair Ahmet Murat’ın genel yayın yönetmenliğinde yayımlanıyor. Ama edebiyat dergisi değil, gündelik hayata dair farklı meselelerin konu edildiği bir dosya dergisi. Kimi zaman kedi oluyor kimi zamansa erkeklik veya kiracılık. Yani oldukça geniş bir yelpazede gözden kaçanları anlamaya çalışan bir dergi. Ele aldığı başlıkları uzman akademisyen ve yazarla inceliyor. Farklı bakış açılarını kapsamayı hedefleyen dergi, bir kanaate varmadan çeşitli sorular soruyor. Ayrıca dosya dışında da kültür-sanatın aktüeline dair yazılar da yer alıyor.

Bilim ve Teknik
TÜBİTAK bünyesinde uzun yıllardır yayımlanan dergi, bilim dünyasının güncel gelişmelerini okurla buluşturuyor. Teknolojiden sağlığa, sosyal bilimlerden uzaya kadar çeşitlenen başlıkları kapsıyor. Dergi görece karmaşık olan akademik çalışmaları genel okur kitlesinin gündemine getiriyor.

Hece Dergisi
Merhum Rasim Özdenören tarafından 1997 yılında Ankara’da yayın hayatına başladı. Özdenören dergiye Hece ismini Yunus Emre’nin “Başları ucunda hece taşları/Ne söylerler ne bir haber verirler” dizelerindeki “hece” sözcüğünün kullanımıyla hecenin birliktelik ve işlevsellik boyutu taşımasından dolayı vermiş. Uzun yıllar boyunca Türk edebiyatının önemli isimlerine sayfalarında yer veren dergi, günümüzde de ilgi çeken dosya konularıyla çıkıyor. Ayrıca çıkan özel dosyalarının konu edindiği isimler ve konuları tüm yönleriyle inceleyen arşivlik yayınlar olduğunu vurgulamak gerekir.

Sabit Fikir
2009 yılında internet yayını olarak başladıktan sonra 2011’den bu yana basılı olarak okurun karşısına çıkıyor. “Güncel Edebiyat” alt başlığı taşıyan Sabit Fikir, kitap dünyasını, yeni çıkanları, çok satanları, klasikleri kapsayan bütünlüklü bir dergi… Yine editörün seçtikleri, kitap listeleri, eleştiri yazılarıyla okuma listenizi genişleten ve yeni kitaplar keşfetmenizi sağlıyor.
Karabatak
İki aylık edebiyat ve sanat dergisi olan Karabatak, A. Ali Ural’ın yazı işleri müdürlüğüyle yayın hayatına 2012’de başladı. Poetika ve deneme yazıları dışında şiir ve illüstrasyonlara da yer veriyor. Edebiyatın hayata ve topluma nasıl baktığını gösteren dosya konuları da ayrıca ilgi çekici.

Start typing and press Enter to search