DONDURMANIN FAYDALARI

 

Kübra Işıktaş

 

Dondurmanın yapım aşamasında; süt, sütün yağsız kuru maddesi, şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, stabilizatör, emülgatör, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, doğal ve doğala özdeş aromalar kullanılmaktadır.

Dondurma süt ürünleri içerisinde oldukça fazla tercih edilen, zengin bir besin içeriğine sahip bulunan, sindirimi kolay, kendine özgü tat, aroma ve tekstürü olan yıl boyunca tüketim alışkanlığı devam eden bir gıda maddesi olan dondurma karbonhidrat, yağ, protein gibi makro- bileşenler; A, D, E, K, B2, B6, B12 vitaminleri ile yeterli sayılabilecek düzeyde bazı mineral (Ca, P, Mg, Na, K, I, Mn ve Zn) mikro-bileşenler bakımından zengin fonksiyonel bir süt ürünüdür.

Dondurma, değişik tüketici gruplarının ihtiyacına cevap verebilecek şekilde bileşimi değiştirilebilen ve çeşitlendirilebilen ürünlerden birisidir. İçerisine meyveler eklenerek diyet lifi, fenolik ve antioksidan bakımından zengin hale getirilebilir.

Dondurmada süte göre daha fazla yağ ve protein bulunmaktadır. Kalori bakımından önemli.

Biyolojik olarak aktif bileşenleri içeren bitkisel ekstraktların en iyi kullanım alanlarından biri de dondurmadır. polifenol içeriğine sahip olan koyu renkli kakao tozu, fındık ve yeşil çay ekstraktı karışımını dondurma bileşiminde kullanmışlardır.

 

SORBE

Sorbe; meyve püresi, su, şeker ve meyve suyuyla hazırlanan soğuk bir tatlıdır. Dondurmadan farklı olarak süt ve süt ürünleri, yağ, yumurta, kıvamlaştırıcı, koruyucu içermez. Dondurmayla ayrılan asıl kısmı süt ve süt ürünleri içermemesidir. Yağ oranı sıfırdır. Veganlar, vejetaryenler, çölyak hastaları ve laktoz intoleransı olanlar için uygundur.

 

DİYETTE DONDURMA TÜKETİLİR Mİ?

Sağlıklı beslenen kişiler haftada 2-3 gün tüketebilir. Kilo vermeye çalışanlar için sorbe daha iyi bir seçenek olacaktır. Dondurma tüketilmek istenirse de evde ilave şekersiz olacak şekilde süt ve meyveler kullanılarak hazırlanabilir.

 

EVDE DONDURMA TARİFİ

MUZLU KAKAOLU DONDURMA:

Malzemeler

1 su bardağı süzme yoğurt

2 adet muz

1 yemek kaşığı bal

1 çay kaşığı vanilin, 1 yemek kaşığı kakao

Hazırlanışı

Muzları dilimleyin ve buzlukta dondurun.

Yoğurdu, kakao, balı ve vanilyayı bir kapta çırpın. Dondurulmuş muzla beraber blenderda karıştırın.

1 gece dondurucuda bekletin.

 

 

 

 

ÇİLEKLİ SORBE:

Malzemeler

500 gram çilek

1 adet taze sıkılmış limon suyu

2 yemek kaşığı bal

1 su bardağı su

Hazırlanışı

Suyu ve balı bir kapta karıştırın

Çilekleri güzelce yıkayıp blenderize edin.

Blenderize ettiğimiz çileğe limon suyu ve ballı suyumuzu ilave edelim.

Hazırladığınız çilek püresini taze sıkılmış limon suyu ve soğuyan şerbet karışımıyla karıştırın. Bu karışımımızı 1 gün boyunca dondurucuda bekletin.

 

Diyabetliler için sorbe şekersiz olarak hazırlanabilir. Hurma veya tatlandırıcı da kullanılabilir.

Start typing and press Enter to search