FİT FATİH – BALIĞIN SAĞLIĞIMIZA FAYDALARI

 

Uzm. Dyt. Merve Bulut

“Denizden babam çıksın yerim” diyenler veya “balık tüketmeyi hiç sevmem” diyenler bu yazımız sizlere! Balığı daha da sevdirecek, sevmeyenlerinde balık tüketiminin neden önemli olduğunu gelin birlikte konuşalım.

Sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasını balık tüketimi oluşturmaktadır. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen balık tüketimi sağlık için önerilen miktarlara ulaşmamaktadır. Son yıllarda kişi başı balık tüketimi giderek artmakta ancak ülkemizde maalesef hâlâ yeterli düzeyde değildir.

Balık yüksek kaliteli protein, omega-3, iyot ve D vitamini yönünden zengindir. Balık proteini kırmızı ete göre daha kolay sindirilebilir, elzem aminoasitlerden zengindir ve tokluk hissi sağlar. Balıklar ayrıca A vitamini ve B grubu vitaminler, selenyum ve çinko gibi mineralleri de içerir. Balıklar arasında yağlı balıkların vitamin değerleri ise daha yüksektir. Yağlı balıklar, vücut ve beyin fonksiyonu için çok önemli olan ve birçok hastalık riskinin azalmasıyla güçlü bir ilişkisi olan omega-3 yağ asitlerinden en zengin besinler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Omega-3 gereksinimlerini karşılamak için haftada en az iki kez balık tüketilmelidir.
Balıkta bulunan bu temel besinler kalbi ve beyni sağlıklı tutmaya yardımcı olur. EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) balıklarda bulunan iki Omega-3 yağ asididir. Vücut tarafından omega-3 yağ asitleri üretmez, bu nedenle de besinlerden alınmaları gerekir. Omega-3 yağ asitleri her çeşit balıkta bulunur, ancak özellikle yağlı balıklarda yüksek miktarda bulunur. Somon, alabalık, sardalye, ringa balığı, uskumru ve ton balığı yağlı balıklar arasında yer alır. Her yaş için oldukça kıymetli bir besin olan balığı mutlaka haftada 2-3 kez tüketmeye çalışmalısınız.

Balığın sağlığımıza faydaları nelerdir?
Kalp sağlığını korur
Hücreleri onarır
Bağışıklık sistemini destekler
Zekayı geliştirir
Kronik hastalık riskini azaltır
Çocukların dikkat ve algılama yetisini geliştirir
Kemikleri güçlendirir
Eklem ağrılarına iyi gelir
Alzheimera, depresyona yakalanma riskini düşürür

Balığı Nasıl Tükettiğimiz de Önemli
Balığın faydalarından maksimum yarar sağlayabilmek için uyguladığınız pişirme yöntemi de önemlidir. En sağlıklı balık pişirme yöntemi balığında kendi yağında pişirilmesidir. Buharda pişirme, buğulama, fırında pişirme balığın besin değerini muhafaza eden en iyi pişirme yöntemleridir. Balıkları ızgara yapmak ve kavurmak bazı zararlı bileşikler üretebilir. Bunları en aza indirmek için, balıkları mümkün olan en kısa sürede pişirin, eti yakmaktan kaçının. Aynı şekilde balığın derin yağda kızartılarak tüketilmesi besin ögelerinin kaybına sebep olur.

Start typing and press Enter to search