Balat Lezzet Durakları
S.Merve Öztürk
Balat Lezzet Durakları
Rengârenk yokuşlu dar sokakları, kiliseleri, tarihî evleri, antikacıları dolaştıktan sonra uğrayabileceğiniz, Balat’ın çok sevilen, nostaljik yeme – içme mekânları.
Forno
Vodina Caddesi, Fener Kireçhane Sokak, No:13/A, 34087 Fatih/İstanbul
Fener Kireçhane Sokak üzerine beyaz çerçeveli büyük camları ve kırmızı tentesiyle sıcak, sade bir merhaba diyor Forno. Görece yeni bir mekân olmasına rağmen müdavimi bol.
En beğenilen lezzetleri sabah kahvaltısından itibaren hazır olan kruvasan, kavurmalı pide, bol malzemeli lahmacun ve organik günkurusuyla yaptıkları Forno’nun Organik Kayısılı Özel Suflesi.
Organik ürünlerin tercih edildiği zengin bir kahvaltı menüsü var. Tulum peyniri Erzincan’dan, fındık ezmesi Giresun’dan geliyor. Acı biber reçeli, süt reçeli gibi reçeller özel siparişle yalnızca Forno için yapılıyor. Açık büfe kahvaltı hafta sonlarına özel. Kahvaltılık çeşitlerini ayrıca kavanozla satın alabilirsiniz.
Şebnem Hanım temizliğe çok önem verdiklerinin altını çiziyor. Işıl ışıl tezgâhları ve fırını oturduğunuz yerden kolayca görebilirsiniz.
Yanındaki küçük salonuyla beraber 35 kişiyi misafir edebiliyor. Hafta sonları bahçe açık. Sıcacık ortamı ve eşsiz lezzetleriyle Balat’ın sevilen mekânı Forno’yu 9:00 – 22:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Tarihi Taş Fırın – Evin Unlu Mamülleri
Vodina Caddesi, 82/A, 34087 Fatih/İstanbul
Balat’ın tarihine 1923’ten beri tanıklık eden Tarihi Taş Fırın Türkiye Cumhuriyeti’yle aynı yaşta.
Fırın sabah 06:30’da açılıyor. Caddenin bir yanında taş fırın, diğer yanında pastane bölümü var. Yaklaşık 40 kişilik oturma yeri olan pastanede yaş ve kuru pasta, kurabiye, poğaça, börek ve sütlü tatlılar bulunuyor. Fırında peksimet, kandil simidi, paskalya çöreği, tahinli çörek ve çatal var. En sevilen ürünü ise anasonlu galeta. Pek çok müşteri galeta çeşitleri için uğruyor.
Vodina Caddesi’nden geçerseniz Tarihi Taş Fırın’dan anasonlu galetanızı almayı unutmayın.
Köfteci Arnavut
Mürselpaşa Caddesi, No:139, 34087 Fatih/İstanbul
1937’den beri Mavi Köşe ismiyle hizmet veren restoran, müşterilerin verdiği isimle artık Köfteci Arnavut olmuş. Mekânı şu an ailenin üçüncü kuşak torunu Mine Öztel işletiyor.
Köşe başında bir esnaf lokantası gibi görünen bu mekân küçük ve gösterişsiz olmasına rağmen kalabalık. Birçok ünlü iş insanı, politikacı ve sanatçı buranın müdavimi. Ancak Köfteci Arnavut, herkese kendini evinde hissettirmeyi önemsediğinden duvarlarında ünlü fotoğrafları göstermeyi tercih etmiyor.
Sabah 6:30 itibarıyla açılan mekânda başlangıç işkembeyle yapılıyor, 11:00’de ızgara başlıyor. Köfte ve piyaz en sevilen ikili. Pandemiden dolayı sulu yemeklere ve zeytinyağlılara ara verilmiş. Salı ve cuma günleri Arnavut ciğeri ve trileçe çıkıyor. Fırın sütlaç ve Hayrabolu tatlısı da var. Her şey günlük olarak hazırlanıp pişiriliyor. Köfteci Arnavut’a gidecekseniz öğle saati kalabalığından hemen sonra ama mutlaka 16:00’dan önce gitmenizi öneririz, çünkü bu saate pek bir şey kalmamış oluyor.
Köfteci Namlı Usta
Vodina Caddesi, No:192, Fatih/İstanbul
10 yıldır Balat’ı lezzetle buluşturan bir aile işletmesi Köfteci Namlı Usta. Mekânın önüne yerleştirilmiş şirin sarı tabureler hemen dikkat çekiyor. Sabah 11:00’de açılan mekânda ızgara 12:00’de hazır oluyor. Akşam 21:00 sularında kapanıyor.
Menüde piyaz ve köfte başta olmak üzere mercimek çorbası, kuru fasulye, pilav ve tatlı bulunuyor. Pastırmalı kuru fasulyesi meşhur, manda yoğurdu ve irmik helvası çok beğeniliyor. Arnavut ciğeri ve zeytinyağlılara pandemi sebebiyle ara verilmiş. Kaliteli malzeme kullanmaya gayret ettiklerini belirten Güler Hanım, dermason fasulyesini Erzincan’dan, Kemalpaşa tatlısını Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinden aldıklarını belirtiyor. Diğer tüm ihtiyaçlar için Balat esnafından alışveriş yapmaya özen gösteriyorlar.
Şu an kullanıma açık olmayan küçük bir bahçesi var. Yolu buradan geçen ünlülerin fotoğrafları Köfteci Namlı Usta’nın duvarlarını süslüyor.
Meşhur Fetih İşkembe
Leblebiciler Sokak, No:6, Fatih/İstanbul
1973 yılından beri değişmeyen menüsüyle Meşhur Fetih İşkembe sakatat sevenlerin uğrak yerlerinden biri. İstanbul’un en iyisi olduğunu söyleyen müdavimleri var. Kurucusu Hacı Ahmet Bey’in oğulları, misafirlerini ilk günkü heyecanla ağırlamayı sürdürüyor.
İşkembe ve sakatatlar titizlikle seçiliyor. Tüm hazırlıklar mekânın ustaları tarafından yapılıyor. Kokoreç de kelle gibi fırınlanıyor. İşkembenin temizlenmesinde kimyasal kullanılmıyor, yüksek ısıda saatler süren işlemlerle pişiriliyor.
İşkembe çeşitlerinden biriyle başlangıç yapıp yağsız tandır kokoreç, ciğer ya da kelle söğüşle devam edebilir, sütlaç ya da zerdeyle tatlı bir kapanış yapabilirsiniz.
Üst katıyla beraber yaklaşık 60 kişiyi ağırlayabilen Meşhur Fetih İşkembe’ye sabah 7:30 – 21:30 saatleri arasında gidebilirsiniz.
Balat Turşucusu
Ayan Caddesi, No:86, Fatih/İstanbul
Geleneksel turşu kültürünü canlı tutmaya çaba gösteren Balat Turşucusu 70 yılı aşkın süredir bölgenin sevilen esnaflarından. “İstanbul’un önce gelen turşucuları” listelerinde bölgenin nostaljik mekânlarından biri olan Balat Turşucusu’nun ismini mutlaka görürsünüz.
Mustafa Bey dükkânı yalnız başına idare ettiğinden hâliyle açılış – kapanış saatleri de esnek.
Yolunuz Balat Turşucu’sundan geçerse bardakta turşu sipariş edebilir ya da ayaküstü bir bardak acılı turşu suyu içebilirsiniz.
Balat Merkez Şekercisi
Leblebiciler Sokak. No:33, 34087 Fatih/İstanbul
Eskiden misafirliklerde en çok ikram edilen şekerleme akide şekeriydi. Bayramlarda mendile sarılıp çocuklara verilen akide şekerlerinin yerini büyük ölçüde ambalajlı çikolatalar ve bonbon şekerleri aldı.
Osmanlı ve Türk mutfağının en eski şekerleme türlerinden biri olan akide şekeri geleneği 1879 yılından beri Balat Merkez Şekercisi’nde yaşıyor. Bursalı bir kadın girişimcinin kurduğu işletme tam 143 yıldır aynı yerde üretime devam ediyor.
Şeker 180 derecede bakır kazanlarda kaynatılıyor, aromalarla karıştırdıktan sonra mermere dökülerek soğutuluyor. Sonra da makasla kesilerek son şekli veriliyor. Balat Merkez Şekerci’sinde klasik tarçınlı, susamlı ve fındıklı çeşitleriyle birlikte toplam 28 çeşit akide şekeri bulunuyor. Naneli, portakallı, limonlu, damla sakızlı, sütlü-karamelli, top meyveli, şeftalili, kivili, muzlu, güllü, zencefilli, çikolatalı, hindistan cevizli akide çeşitlerinin yanında lokum, helva, mevsiminde sahlep, boza, Türk kahvesi ve bitki çayları da mevcut.