HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN UYGULAMALAR

HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN UYGULAMALAR

Sosyal medya ve akıllı telefonlar hayatımızın büyük bir kısmını işgal ediyor. Özellikle gençlerin çok kullandığı sosyal ağların ve mobil uygulamaların denetimsiz oluşu onları; siber zorbalık, tehdit, cinsel ve psikolojik istismar, kültürel dezenformasyon gibi birçok olumsuzluğa açık hâle getiriyor. Burada ebeveynlere çok iş düşüyor. Anne babaların artık telefon ve tabletleri eleştirip bir kenara ötelemek yerine onları bilinçli kullanması, çocuklarının nelere ilgi duyduğunu bilmesi, hatta onlarla aynı sosyal medya ortamlarında bulunması gerekiyor.

İyi bir çocuk gelişimi ve sağlıklı sosyal medya kullanımı için faydalı uygulamaları kullanma eğiliminde de olmak gerekli… Bu yazımızda sizlere faydalı olabilecek 25 mobil uygulamayı ele alacağız.

Kendi Tasarımınızı Yapabileceğiniz Uygulamalar

CANVA

Canva, kullanıcıların sosyal medya grafikleri ve video animasyonlar oluşturmasını, afişler hazırlamasını sağlayan bir görsel tasarım platformudur. Hem web hem de mobil uyumlu alt yapıya sahiptir ve ücretsiz sürümü belli bir sayı sınırını barındırır. Ücretsiz versiyonunun sunduğu içeriklerle bile çok güzel grafikler tasarlamak mümkündür.

Uygulamanın şüphesiz en güzel tarafı eğitim amaçlı veya kâr amacı gütmeyen kuruluş tarafından kullanılacaksa profesyonel paketini ücretsiz sunuyor olmasıdır. Bunun için üniversite veya sivil toplum kuruluşu e-posta adresi ile üye olmak gerekiyor.

OVER

Tıpkı Canva ve Snapseed gibi görsel oluşturma, düzenleme yapabilen Over aynı zamanda bir logo tasarlama yazılımıdır. Başarılı bir sosyal medya yöneticisi olmak isteyenlerin tercih edebileceği güzel uygulamalardan biridir.

Fotoğraf ve Video Düzenlemeleri 

SNAPSEED

Google’ın bir yan kuruluşu olan Nik Software tarafından geliştirilmiş, profesyonel düzeyde fotoğraf düzenleme yazılımıdır. Kullanıcılar fotoğraflarını dijital filtreler ile renklendirebilir, yıpratma ve perspektif düzenlemesi yapabilirler.

PIXLR

En güzel ve kaliteli görsel düzenleme, kolaj yapma uygulamalarından biridir. Görsel üzerine filtre yerleştirme, çerçeve ekleme, blurlama, renk ayarlarını değiştirme, kırmızı göz kaldırma gibi birçok özelliği bulunur. En güzel özelliği ise tamamen ücretsiz olmasıdır.

VIVAVIDEO

Video kurgu yapmak isteyen kullanıcılar için en ideal uygulamalardan biri de VivaVideo’dur. Videoyu döndürme, yaklaştırma, ağır ve hızlı çekimde oynatma, videonun renk ve sesini değiştirerek oynatma gibi birçok özelliği bulunur. Uygulamanın büyük kısmı ücretsiz kullanılabilir, fakat tüm filigran özelliklerinden yararlanabilmek hem de filigran olmadan videoyu dışa aktarmak için premium versiyon kullanmak faydalı olacaktır.

Google’un Sunduğu İmkânlar

GOOGLE AUTHENTICATOR

Son zamanlarda İnstagram’da hack olaylarıyla çok fazla karşılaşır olduk. Bunun başlıca nedenleri güvenli olmayan bağlantılara tıklamak, kaynağı bilinmeyen mobil uygulamalar yüklemek ve daha önemlisi sadece şifre ile giriş yapmaktır. Muhakkak ki sosyal ağlarda iki faktörlü doğrulamayı açmak ve bunu da SMS ya da Google Authenticator ile yapmak gerekir. Google Authenticator, Google tarafından geliştirilmiş bir şifrematik uygulamasıdır. Zaman tabanlı, belli bir süre zarfında değişen şifreler üretir ve kullanıcı girişi yapılırken o anki şifreyi sorar. Bu uygulamayla ekranınızda görünen 6 haneli şifreyi zamanında ve doğru girerek sosyal ağınıza bağlanabilirsiniz.

GOOGLE BENİM İŞLETMEM

Her zaman bireysel kullanıcılar için tavsiyelerde bulunuyoruz ancak kurumsal kullanıcılar veya işletmeler de mevcut. İş yerinin Google aramalarında üst sıralarda görünmesi kurumsal kimlik ve kurum başarısı için çok önemlidir. Bunu sağlamanın en doğal ve verimli yolu ise işletmeyi Google’a kaydetmektir. Bunun için Google Benim İşletmem uygulamasını kullanmak önemlidir. İşletmenizi Google Benim İşletmem’e kaydettikten sonra müşteri yorumlarını görüp cevaplamak, puanları takip etmek, işletmenin ürünleri hakkında açıklama paylaşmak, anlık mesajlaşma almak ve hatta eğer yoksa işletme için bir web sitesi bile oluşturmak mümkün ve tüm bunlar tamamen ücretsiz.

GOOGLE ALERTS

Google tarafından sunulan bu hizmete internet zili demek de mümkündür. Google Alerts’de belirlediğiniz kelime veya kelime grupları ile ilgili bir haber veya yazı paylaşımı yapıldığında e-posta alırsınız. Özellikle itibar yönetimi konusunda sosyal medyada yayılan içerikten hızlı haberdar olmak gerekir. Bu tarz itibar yönetimi ve sosyal medya takibi büyük ajanslar tarafından fahiş fiyatlara yapılırken Google Alerts sayesinde haberleri ücretsiz olarak takip edebilirsiniz.

GOOGLE ARTS & CULTURE

Google tarafından geliştirilmiş bir çevrimiçi sanat ve müze uygulamasıdır. Google Arts & Culture, 80 ülkeden 2000’den fazla müze ve sanat galerisini çevrimiçi ortamda ücretsiz olarak gezdiriyor. Uygulamada, yüksek çözünürlüklü sanat kamerası, 360 derece gezinti, 3D görüntüleme gibi birçok özellik bulunuyor.

GOOGLE LENS

Sosyal medya kullanıcılarının işine en çok yarayan uygulamalardan biri de Google Lens’tir. Google Lens ile bir görselin daha önce kimler tarafından paylaşıldığını, görselde neler yazdığını, bir kâğıt veya yüzeyde yazan yazının tercümesini görmek, seslendirilmesine ulaşmak mümkündür. Google Lens ile bilmediğiniz herhangi bir nesnenin fotoğrafını çekip aratarak ne olduğunu saniyeler içerisinde öğrenebilirsiniz

GOOGLE DİJİTAL DENGE

Google tarafından geliştirilen Dijital Denge uygulaması ile günlük telefon ve internet kullanım istatistiklerinizi alarak daha kontrollü kullanmaya başlayabilir F.O.M.O (fear of missing out- fırsatı kaçırma korkusu) olmaktan korunabilirsiniz. Uygulama gün içerisinde kaç defa ekrana baktığınızı hangi uygulamaları toplam kaç dakika kullandığınızı gösterir.

Kültür Sanat alanında uygulamalar

SANAL MÜZE

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulan Sanal Müze’ye https://sanalmuze.gov.tr/ adresinden ulaşabilir ve sistemde kayıtlı olan onlarca müzeyi çevrimiçi olarak ziyaret edebilirsiniz.

SANAT CEPTE 

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı sanat birimleri resmî mobil uygulamasıdır.

Bu uygulamayla ilgili sanat birimleri tarafından gerçekleştirilecek sanat etkinliklerinin duyurulması ve etkinlik biletlerinin temin edilmesi amaçlanıyor. Uygulama sanat etkinliklerine en hızlı şekilde ulaşmanızı, takviminizde işaretlemenizi, duyuruları çevrimiçi almanızı ve etkinlik bilgilerini detaylı bir şekilde görmenizi sağlıyor.

MİLLET KÜTÜPHANESİ

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinin çevrimiçi veritabanı servisine https://mk.gov.tr/veritabanlari/Veritabanlar%C4%B1%20Listesi/liste adresinden ulaşarak her dilden ve kültürden kitaba çevrimiçi ulaşmak mümkün.

MÜZEASİST

Türkiye’nin yeni müze rehberi olarak adlandırılan bu sistem, konumunuza en yakın olan müzeyi göstermekte ve MüzeAsist sistemin kurulu olduğu müzelerde benzersiz bir sanal rehber deneyimi sunmakta. Türkiye’deki tüm müzelere bulunduğunuz konumdan yol tarifi alabilir, müzeyi sosyal medya platformlarından paylaşabilir ve favorilerinize ekleyebilirsiniz. Ayrıca MüzeAsist, tüm müzelere ücretsiz üyelik sunarak müzelerin ziyaretçilerine uygulama üzerinden etkinlik ya da tanıtım yapma imkânı sağlıyor. Müzelerin sisteme girmiş oldukları dil seçeneklerine göre uygulamayı farklı dillerde kullanmanız da mümkün.

HISTORY OF ART

Tarih öncesi dönemlerden günümüze resimden mimariye, İslam sanatından Rönesans’a kadar sanat eksenli pek çok bilgiyi bu uygulama sayesinde öğrenebilirsiniz. Uygulamada 200’den fazla sanat akımı, 300’den fazla kültürel-tarihsel dönem, 350’den fazla mimari stil ve bölge, 180’den fazla sanat okulu, 40 binden fazla sanatçı ve 120 binden fazla sanat eseri bulunuyor.

NATURAL HISTORY MUSEUM

Çevrimiçi doğa ve tarih müzesidir. Çocuklar için de uygun olan bu uygulamada tarih öncesi çağlarda yaşamış hayvan fosillerini, dinozorları, kaya ve mağara figürlerini görmek mümkün. Bunlar dışında vahşi hayvanlar ve doğal yaşam hakkında da ilginç bilgilere ulaşabilirsiniz.

SMARTIFY 

Sanat ve kültürü keşfetmek isteyenlere hitap eden küresel bir platform Smartify. Yenilikçi teknolojisi ve cazip anlatımı sayesinde müzeleri küresel bir izleyici kitlesinin ilgisine sunuyor. Müzelerde, galerilerde, tarihî evlerde, heykel parklarında, sokak sanatlarında ve hatta otellerde çalışan Smartify, bu mekânların değerli sanat koleksiyonlarını ücretsiz olarak dünyayla paylaşmalarını sağlıyor.

Farklı Alanlarda Kolaylıklar

FIREFOX MONITOR

Firefox Monitor, Mozilla tarafından geliştirilen, kullanıcılarına e-posta adreslerinin ve şifrelerinin veri ihlallerinde sızdırılıp sızdırılmadığı konusunda bilgilendirme yapan bir yazılımdır. https://monitor.firefox.com/ adresi üzerinden sıkça kullandığınız e-posta adresinizle sorgulama yaparak e-posta adresinizle üye olduğunuz hangi sitelerde veri ihlalleri olduğunu görebilirsiniz. Sonuç çıkan sitelerde hak ve veri kaybına maruz kalmamak için şifrelerinizi yenilemekte fayda var.

BEELINGUAPP

Yabancı dil öğrenme mobil uygulamasıdır. Kullanıcıya aynı anda iki dilde bir metin göstererek çalışır ve kullanıcıların kendi dillerini referans olarak kullanmalarına izin verir. Sistem sesli kitap mantığında işler. Aynı ekranda aynı metnin iki ayrı dilde yazımı görünmektedir. Bu sayede gramer kalıplarını görmek de mümkündür.

PHOTOMATH

Matematik konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değilseniz size yardımcı olacak en güzel uygulama Photomath’tır. Uygulama matematik sorusunun nasıl çözülmesi gerektiğini formüller eşliğinde anlatıyor.

TRT BİL BAKALIM

TRT tarafından geliştirilen Bil Bakalım uygulaması tek başınıza veya arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz güzel bir bilgi yarışmasıdır. Uygulamada birçok kategoride sorular bulunur ve belli bir süre içerisinde bu sorulara doğru cevap vermeniz beklenir.

Start typing and press Enter to search