Ideathon Fikir Maratonu

IDEATHON FİKİR MARATONU 

IDEATON’DA GENÇLER DE FİKİRLERİ DE ÇOK DEĞERLİ

Vildan Şahin

Fatih Belediyesi olarak yönetişim kavramı üzerinde kafa yoran, mesai harcayan bir ekibiz. Dolayısıyla u kavrama hizmet eden tüm modelleri araştırmakla başladık. Yönetişim nedir, sorusunun en basit cevabı; “Yönetim + İletişim” olarak verilebilir. Yani yönetime, iletişim katabilmek, ikisini meczedip projelere yansıtabilmek.Ardından aklımızda bir soru belirdi: “Fatih’in ortak aklına; başta Fatihli gençler olmak üzere; sorunlara çözüm arayan tüm gençlerin fikirleri neden dahil edilmesin?” Bu soruya verdiğimiz cevap ile başlayan hikâye; eğlenceli, başarılı ve her şeyden önemlisi üretken bir şekilde devam ediyor. Tabii Ideathon gibi projelerin de ortaya çıkmasını sağladı.Ideathon projesine bizi götüren asıl unsur; yaptığımız bir araştırmada; gençlerin en çok “fikirlerine değer verilmesi” ni istediklerini beyan etmesi oldu. Bu cevap bize “Fikir Maratonları Projesi” düşüncemizi kalibre eden bir mesaj gibi geldi ve kısa sürede Fatih Belediyesi Ideathon maratonları başladı…

Bu proje, belirli bir konuda yenilikçi fikri olan takımların; iş geliştirme, tasarım ve proje yönetim yeteneklerini kullanarak fikirlerini yarıştırdıkları bir fikir maratonudur.Ülkesinin sorunları için düşünen; dertlenen, kafa yoran ve çözüm üreten tüm gençlerin katıldığı ve projelerini yarıştırdığı bir etkinliktir. Somut ve soyut çıktılarının her biri birbirinden değerlidir. Her şeyden önemlisi; Yönetişim kavramının iletişim ayağına verilen değerin yansımasını içermesidir.Ideathon’un en temel amaçları; Fatih Belediyesi’nin on üç aktif kütüphanesini kullanan 116 bin Suriçi Kart sahibi genç ile güçlü bir iletişim kurabilmek; gençlerde; hayata geçirilen proje ve faaliyetler ile ilgili farkındalık oluşturabilmek ve en önemlisi çözüm aranan sorunlar üzerine istişare edebilmek.

Tabii ki gençlik trendlerini tespit etme ve inovatif yaklaşımları görme fırsatı, Fatihli gençlerin fikirlerini ve becerilerini Fatih Belediyesi’nin platformunda geliştirme imkânı ve Fatih Belediyesi ve gençler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi, projenin en önemli soyut amaçları arasında.

Genelde 48 veya 36 saat süren ve en az 2, en fazla 5 kişilik proje takımlarının yarıştığı Ideathon Fikir Maratonları; Z kuşağı olarak tanımlanan kitlenin, değer ve fırsat verildiğinde neler ortaya çıkarabileceğinin en güzel örneği oldu. Fatih Belediyesi olarak 4 farklı fikir maratonunda; toplam 710 genç; farklı tarihlerde farklı temalarda projeler üretti.

Çevre ve iklimden  sosyal inovasyona,  kültürel mirastan bilişime,  istihdam ve girişimcilikten turizme yüzlerce proje fikri ortaya çıktı. Bu fikir maratonları sayesinde odak gruplar kendi problem tespitleri üzerinden, yönetim ve planlamaya eğlenceli bir şekilde katılım sağladı. Fikir yarışmalarının aynı zamanda birer kültürel ve entelektüel etkinlik gibi gerçekleştirilmesi; özellikle gençlerin ilgisini çekti ve sorunlara çözüm üreten denklemin içine dahil olmalarına imkân oluşturdu. Aslında sorunlara karşı duyarlılık sahibi her genci şehrin gelişimi için birer özne olarak yönetime dâhil etmek ve projeyi sahiplenen paydaşların enerjisinin; şehri sahiplenmeleri ve aidiyetleri açısından ciddi bir sinerji oluşturması amaçlanmıştı; öyle de oldu.

Şehir ve toplum için daha iyisi nasıl yapılabilir cevabında uzlaşı gerçekleştirilmesi ve paylaşma duygusunun yaşanması; projenin şehir gelişimine önemli bir diğer katkısı olarak yorumlanabilir. Düzenlenen bu fikir maratonlarının çoğulculuk ilkesini yaşatması, herkes için fikir beyanını erişilebilir kılması gibi sebeplerle demokrasi kültürünü beslemesini kıymetli buluyoruz. Yerel demokrasinin güçlenmesi ve sürdürülebilirliği için Ideathon Fikir Maratonu formatındaki katılımcı süreçler; yerel halkın, çözümün bir parçası haline gelmesini mümkün kılmakta. İnsanları; sorunun değil; çözümün parçası haline getirecek felsefeye sahip fikir maratonları bize şunu gösterdi; “bazı projeler; istikamet üzere olma sorumluluğunuzu gerçekleştirmenize yardımcıdır.”

IDEATHON’DA KAZANAN FİKİRLER

Pandantif (Birinci)

Ekip Üyeleri: Ayşe Betül Simsar, Sümeyye Düzen, Senanur Üstün

Bu proje göç alan bölgedeki entegrasyon problemine yemek kültürüyle bir çözüm üretmeyi amaçlıyor. Projede entegrasyon problemi kapsamında kültürlerin aidiyet duygusunu arttıran kesişim alanlarının azlığı, toplumların sosyal etkileşime geçtiği ortak eylemde eksiklik ve göç eden nüfustaki çalışan kadın oranının %26 gibi yetersiz bir sayıda kalması ele alınmıştır. Farklı uyrukların ortak eylemi olan yemeğin, paydaş alanda gerçekleşecek kültürler arası entegrasyonun sağlanması amaçlanıyor. Süreç, çalışmayan göçmen ve yerli kadınların aldığı ortak gastronomi eğitimleri ile başlıyor., Kültürel tariflerin bağlama göre harmonik birleşimi ile oluşan sonuçların kullanıcılara sunulmasıyla devam ediyor.. 

IstCOIN (İkinci)

Ekip Üyeleri: Dilek Gökcan, Fatma Zehra Dinç, Tuğba Sert, Furkan Ateş, Furkan Eren Can

İstCoin, Fatih’te yoğunlaşmış zanaatların çıkarılacak haritayla birlikte “Kayıp Parça’yı Bul” ipucu avı şeklinde oyunlaştırılmasını amaçlayan bir proje.  Temel amacı da somut kültürel mirasları dijital alanda görünür kılan bir uygulamayla içerik arşivlerini festival alanlarında insanlarla buluşturmak. Kar amaçlayan sosyal bir girişim olan İstCoin ile kullanıcıların ipucu avı sonucunda ürettikleri içerikler puanlama sistemiyle derecelendirilecek ve hediye çekine dönüştürülecek. Bu çeklerin Fatih Belediyesi sosyal tesisleri ve yayınlarında kullanılacağını da ekleyelim.

Nature Foretold (Üçünçü)

Ekip Üyeleri: Gökhan Ceylan, Elis Sena Vatansever

Bu proejde ise kullanıcıların kendi dijital çizimlerini, nesli tükenmekte olan türler için bağış kampanyası oluşturarak paylaşabilecekleri bir NFT platformu tasarlanıyor. Dünyada nesli tükenmekte olan 41.000 tür bulunmakta ve bütün türleri 1 sene boyunca korumak için yıllık 50 milyar dolar bağış gerekmekiyor. Dünyanın her yerinden bu türler için çeşitli yollarla bağışlar toplanıyor. Fakat istatistikler bu bağışların yeterli olmadığını gösteriyor. Bunun sonucunda da maalesef bazı türler yok oluyor.

 

Ideathon size neler kattı?

Ideathon’a katılan gençlere bu süreç hakkındaki fikirlerini ve kendilerine neler kattığını sorduk.

Nahide Arıkan – Withme

Farklı bölümden arkadaşlarımızla bir araya geldik. Ideathon projesi çok heyecan verici. Düşündüklerini gerçekten uygulayabilme fikri insanı çok heyecanlandırıyor. 

Fatih Üstün

Kardeşimle beraber katıldık. O daha önceki Ideathon’da ikinci olmuştu. Bu sefer birinci olmaya geldik. Bu tarz etkinlikleri yakından takip ediyoruz. Fikirlerimize değer verilmesi çok güzel.

Salih Durmuş – ISTravel

Daha öncede bu tarz projelere katıldık. Koç Üniversitesi’nin düzenlediği etkinlikte 3. olmuştuk. Fatih Belediyesi’nin bu etkinliği de fazlasıyla keyifli ve kalabalık. Bu kadarını şahsen beklemiyordum. Her şey çok güzel düşünülmüş. 

Furkan Aktay – Sprinter

Bazı sorunlara çözüm üretebileceğini düşündüğümüz bir projeyle geldik. 8 yıldır hayalini kurduğum bir şeydi. Böyle bir fırsat olunca da toplaştık ve kaçırmayalım dedik. Biz Küçükçekmece’de oturuyoruz ama Fatih Belediyesi’nin kütüphanelerine gidiyorduk. O yüzden Fatih kütüphaneleri Instagram hesabını takip ediyorduk. Ideathon yapılacağından öyle haberimiz oldu. 

İrem Dönmez- Terapi Şehri

Ideathon’u görünce hemen katılmak istedik. Bence gençleri böyle teşvik edici ve yenilikçi projeler olması çok güzel. Organizasyon gayet güzel. Burada aşırı fazla yazılımcı, bilgisayarcı insan var vekendi yaş grubumuzdaki arkadaşlara seslenebilme imkânımız oluşuyor. Daha çok sağlıkçıları ve farklı alanlardaki insanları da görmek istiyoruz açıkçası. Çeşitliliğin artmasını istiyoruz. 

Enise Aytekin – Işık Huzmesi

Ben Ankara’dan kuzenimin yanına Üsküdar’a gelmiştim. Sonra Ideathon’u duyduk ve katılmak istedik. Biz projemizin bir ışık huzmesi gibi gelip ortalığı aydınlatacağına inanıyoruz.

Muhammed Ali Sarışen- Kart Dersaadet

Ideathon’un bana kattığı en büyük şey belediyelere karşı olan önyargımın kırılmış olması. Belediyedeki memurların da sürdürülebilirlik üzerine çalıştığını gördüm. Beni çok umutlandırdı ve heyecanlandırdı.

Taha Kaynak- Minecraft 

Fatih Belediyesi’nin yaptığı bu proje çok güzel. Belediyelerde bu tarz projelerin olması bizi sevindiriyor. Heyecanlıyız. Ortam da çok güzel, çok da eğlenceli duruyor.

 Mehmet Emin Kaya

Ben tek başıma katıldım. Burada Fatih Belediyesi’nden destek alacağım bazı noktalar var. Ideathon etkinliğini çok beğendim. Umarım daha fazla bu tarz etkinlikler yapılır.  

Emre Hasırım- Anka

Yedikule Hisarı’nda gerçekleşen bu etkinliğin ortamı çok güzel. Burada bizim gibi çalışan gençlerle aynı ortamda bulunmak ve onların fikirlerini dinlemek büyük şans. Bir sürü kişiyle tanıştık ve bence bu çok güzeldi. Böylesine bir alanda 200 kişiyiz ve herkes sadece Fatih’i daha iyi bir hale getirmeye çalışıyor. Böyle bir atmosferin içinde olmak çok güzel. 

 

Start typing and press Enter to search