“İyi ki Öğrenciyim”

Fatma Karaca Meşe

Gelecek kaygısı, sınav stresi, stajlar, ödevler derken içinde bulunulan anlarda çok kıymeti bilinmeyen bir şeydir öğrencilik yılları. Profesyonel hayata atıldığımızda da o dönemleri hep özleriz. Oysa öğrenci olmanın keyfini doyasıya çıkarmak ve yararlanmak için pek çok neden var! Üstelik bazı fırsatlar her yaş grubundan öğrenciyi kapsadığı için velilere de kolaylık sağlıyor. İşte “İyi ki öğrenciyim” dedirten fırsatlar…

ULAŞIM & SEYAHAT
Şehir içinde indirimli ulaşım kartıyla istediğiniz kadar gezebilirsiniz. Ama “bu bana yetmez” diyorsanız pek çok otobüs ve uçak firmasının öğrenci indirimi olduğunu söyleyebiliriz! Türk Hava Yolları 12-24 yaş arası Miles&Smiles üyesi olan öğrencilere; iç hatlarda yüzde 20, dış hatlarda yüzde 10’a varan indirim avantajı sağlıyor. Ayrıca bilet karşılaştırma ve satın alma sitesi olan enuygun.com, mobil uygulamasını indirip edu.tr uzantılı e-mail adresi ile üye olan öğrencilereotobüs biletlerinde 30 TL indirim yaparken, ucuzabilet.com ise okulların açıldığı eylül ayı içerisinde 50 TL indirim fırsatı sunuyor.

Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Ekim tarihinde yaptığı kabine toplantısında da şehir dışında okuyacak üniversite öğrencilerini sevindiren bir haber geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehir dışında okuyan gençlere yılda iki defa olmak üzere gidiş-dönüş ulaşım biletleri için destek verileceğini açıkladı. Bu desteğe göre 25 yaşın altındaki lisans öğrencileri e-devletten başvuru yaparak 2022 yılı için bilet başına 500 TL, 2023 yılı içinse 750 TL olarak belirlenen destekten faydalanabilecek.

Yurtdışına çıkmak isteyen öğrenciler için de pasaport ücretleri konusunda şahane bir avantaj var! Milli eğitim kurumlarına bağlı kreşe giden çocuklar, ilkokul, lise öğrencileri ve 25 yaşını aşmamış tüm öğrenciler harçsız bir şekilde öğrenci pasaportu alabiliyor. Buna göre öğrenciler en uzun süreli olan 10 yıllık pasaportlara yalnızca 225 TL defter bedeli ödeyerek sahip olabiliyor. Eğer henüz 25 yaşınız aşmadıysanız öğrenci pasaportunuzu ve Interrail biletinizi alarak hem Avrupa’yı hem de kuzey ülkelerini gezebilirsiniz. Bu macerayı hiç unutmayacağınıza eminiz!

EĞLENCE
Pandemiyi arkamızda bırakıp, eski günlerimize geri döndüğümüzde şüphesiz ki en çok özlediklerimiz hep bir ağızdan eşlik ettiğimiz konserler, keyifle izlediğimiz tiyatrolar ve zamanın nasıl geçtiğini anlamadığımız etkinliklerdi. Eğer öğrenciyseniz, kültür sanat etkinliklerine ulaşmak artık çok daha kolay. İKSV, gençlerin, sanata daha kolay erişebilmelerine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği Eczacıbaşı Genç Bilet projesiyle 2022 yılı boyunca tüm etkinlik biletlerini gençlere 10 TL’den satışa sunuyor. Yaş sınırının bulunmadığı yalnızca öğrenci olmanın yeterli olduğu proje kapsamında İstanbul Film Festivali, Müzik Festivali, Caz Festivali, Tiyatro Festivali, Filmekimi, Gezgin Salon ve Salon İKSV’deki onlarca etkinliğe katılarak farklı deneyimler yaşayabilirsiniz.

Öğrencilerin kültür sanat etkinliklerine erişimine destek olmak için bir başka uygulama ise Zorlu PSM’nin hayata geçirdiği Son Dakika Koltuğum projesi! Proje ile Zorlu PSM’de gerçekleşecek etkinliklere katılmak isteyen öğrenciler Tosla uygulamasını indirerek, belirlenen sivil toplum kuruluşlarına 1 TL bağış yaparak son dakikada katılım sağlanmayan ve kullanılmayan koltukları satın alabiliyor. Böylece hem bir STK’ya bağış yaparak destek olma hem de avantajlı bilet fiyatına sahip olma fırsatı yakalanıyor. Daha ne olsun! Ayrıca Biletix ve Mobilet gibi pek çok bilet satış sitesinde de öğrencilere indirim imkânı sağlıyor.

TEKNOLOJİ & EĞİTİM
Öğrenci ve genç dostu bir belediye desek aklınıza ilk neresi gelir? Eğitime ve gençlere olan inancı, öğrencilere sunduğu imkânlarla ilk akla gelen her zaman Fatih Belediyesi oluyor. Pek çok yerde imkânlar lisans öğrencilerini kapsarken, Fatih Belediyesi bünyesinde bulunan Zeyrek Akademi ve Davutpaşa Medresesi’nde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine de ayrıcalık tanınıyor. Zeyrek Akademi’de hem lisans hem de yüksek lisans öğrencilerine yönelik Osmanlı Türkçesi, fotoğrafçılık, tarih, sanat tarihi, mimarlık ve felsefe alanında uzman kişiler tarafından seminerler ve eğitimler veriliyor. Böylece gençlere farklı disiplinlerde kendilerini geliştirme fırsatı sunuluyor. Öğrencileri odağına alarak onların ihtiyaçları gözetilerek hayata geçirilen Davutpaşa Medresesi’nde ise yine alanında uzman kişilerin öğrencilerle buluştuğu eğitimler, söyleşiler ve atölyeler gerçekleştiriliyor. Ayrıca akademisyen olmak isteyenlerin işini kolaylaştırarak onların gelecek hayallerine bir adım daha yaklaşabilmeleri için akademik yayın ve tez basım desteği de sağlanıyor.

Peki, öğrenci mail adresinizle ve belgenizle size açılan kapıların farkında mısınız? Word, Excel, PowerPoint, Teams ve OneNote gibi pek çok uygulamayı barından Office 365 öğrenci ve eğitmenlere ücretsiz! Office 365 kapsamında OneDrive ile 1 TB boyutunda depolama alanı da sizin oluyor.

Özellikle mimarlık gibi çizim yapmayı gerektiren bölümlerde okuyan öğrencilerin sıkça kullandığı AutoCad, animasyon, efekt ve simülasyon oluşturmak için kullanılan 3B yazılım uygulaması Maya gibi daha pek Autodesk hizmeti de öğrenci ve eğitmenlere ücretsiz erişim hakkı tanıyor. Ayrıca tasarıma ilgi duyan öğrenciler Adobe’un tüm hizmetlerini içeren Creative Cloud uygulamasına yüzde 33 indirimle yalnızca 125 TL ödeyerek kullanma hakkına sahip olabiliyor. Genellikle prodüktörlerin ve ses mühendislerinin tercih ettiği Pro Tools Studio aboneliği de ayda 32 dolar yerine öğrencilere 9 dolar olarak göze çarpıyor. İletişim bölümlerinde okuyan ve bu alana ilgi duyan öğrenciler buna çok sevinecek.

Eğer depolama ve ortak çalışma alanı arıyorsanız sizi buraya alalım! Okulunuzun Google Suite anlaşması bulunuyorsa, mailinizi okul hesabıyla ilişkilendirerek sınırsız Google Drive depolama alanı alabilirsiniz.

Bilgisayar ve tablet ihtiyacınız varsa, alışverişinizi okulların açıldığı dönemde yapmanız en doğrusu olacaktır. Pek çok teknoloji firmasının bu dönemde indirimleri oluyor. Ayrıca Apple, her yıl yönelik okula dönüş kapsamında temmuz-ekim aylarında bilgisayar ve tablet alan üniversite öğrencilerine, velilere ve eğitmenlere indirimler ve promosyonlar sunuyor.

“Müzik benim her şeyim” diyenler playlistlerini hazırlasın, indirimler geliyor! Apple Müzik öğrencilere ayda 9,99 TL’den , Fizy ilk 3 ay ücretsiz sonrasında ise 8,99 TL’den, Spotify ise ilk ay ücretsiz sonrasında 10,49 TL’den kullanım fırsatı sağlıyor. Size de sadece okul yolunda veya ders çalışırken dinleyecek şarkılara ve podcastlere karar vermek kalıyor.

Start typing and press Enter to search