Balat’ta Sanat Hayatı

SANATIN SEMTİ: BALAT

Fatma Karaca Meşe

SPOT: Asırlardır farklı inançlara ev sahipliği yapan, tarihî evleri, renkli sokakları ve birbirinden farklı kültürlerin bıraktığı tarihi eserlerle kendine hayran bırakan Balat’ın farklı bir yüzüyle tanışmaya ne dersiniz? 

Giriş yazısı: Fotoğrafçıların uğrak yeri, antikacıların gözdesi, turistlerin vazgeçilmezi olan Balat; son zamanlarda sanat etkinlikleri, galerileri ve birbirinden farklı atölyeleriyle adından söz ettiriyor. Sadece bununla da kalmıyor çocuklara ve yetişkinlere hitap eden müzeleriyle de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Siz de yolunuz Balat’a düştüğünde keyifli vakit geçirmek istiyorsanız veya hafta sonu planlarınızı yaparken alternatif arayışındaysanız haydi gelin Balat’ın sanat hayatına yakından bakalım!

Balat Oyuncak Müzesi 

Adı “Oyuncak Müzesi” olsa da burada yetişkinlerin de keyifle vakit geçireceğine eminiz! Nadir bulunan oyuncaklar, tarihî döküm arabalar, ince ince işlenen bebek evleri ve herkesin çocukluğundan bir şeyler bulabileceği hem klasik hem de popüler çizgi filmlerin sahneleriyle zenginleşen bu müze; 50 yıllık bir koleksiyondan oluşuyor. Ayrıca Türkiye’nin en büyük kurşun asker koleksiyonu da burada yer alıyor. Meraklıları için; 80’li yılların unutulmaz filmlerine ait sahnelerin diorama tekniğiyle canlandırıldığını da söylemeliyiz. Müze haftanın her günü 10:00-20:00 saatleri arasında açık. 3 yaşın altındaki çocuklar için giriş ücretsiz. Öğretmenler, 25 yaşın altındaki öğrenciler ve 4-18 yaş arasındaki çocuklar indirimli bilet hakkından yararlanabiliyor. Yetişkinler içinse bilet fiyatı 40 TL. 

Adres: Yavuz Sultan Selim Mahallesi, Abdülezelpaşa Caddesi, No:65, 34087 Fatih

Balat Monologlar Müzesi

Aklınızdaki klasik “müze”  kavramını silecek bir mekânla tanıştıralım sizi. Burası; oyun yazarı Ahmet Sami Özbudak’ın Balat için yazılmış oyunlardan oluşturduğu ve yolculuğuna Fener Yuvakimyon Kız Rum Lisesi’nin sınıflarında başlayıp şimdi yeni yerinde izleyicilerini ağırlayan bir tiyatro aslında. Müzede aynı anda 7 farklı kısa oyun sergileniyor. Biletinizle istediğiniz bir oyunu izleyebiliyor veya seçtiğiniz 4 tanesini baştan sona izleyebiliyorsunuz. Deneyimli oyuncuların canlandırdığı oyunlarıyla keyif veren müze,  kendi kurallarıyla da ziyaretçilerine farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Eğer tiyatro seviyor ve benzersiz bir deneyim yaşamak istiyorsanız, Galata Perform’un sunduğu müzenin seans bilgilerine tiyatrolar.com.tr ve biletix üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Adres: Balat Mahallesi, Mürselpaşa Caddesi, No:163 Ayvansaray Fatih

The Pill Galeri

Eski bir fabrikadan sanat galerisi olur mu? The Pill Galeri bunun en güzel kanıtı. Haliç kıyısında bulunan The Pill yerli ve yabancı sanatçıların eserlerine yer veren bir çağdaş sanat galerisi. Bir dönem Paris ve Brüksel’de Daniel Templon Galeri’nin direktörlüğünü üstlenmiş olan Suela J. Cennet tarafından kurulan galeri, müze alımlarını çoğaltarak sanatçılarının bienallere katılmasını sağlıyor ve özel koleksiyonlar ile farklı ülkelerden sanatçıları birbirleriyle buluşturmayı hedefliyor. Türkiye’de çağdaş sanat için verimli bir ortam yaratmayı amaçlayan galeri, bu doğrultuda ülkemizde çalışıp üretmek isteyen sanatçıları da ağırlıyor. Siz de “çağdaş sanat benim ilgi alanım” diyorsanız sergileri takip etmek ve detaylı bilgi almak için thepill.co adresine tıklayabilirsiniz. Galeri, salı-cumartesi günleri 10:00-18:00 saatleri arasında açık, pazartesi günleri ise randevu ile gezilebiliyor. 

Adres: Ayvansaray, Mürselpaşa Caddesi, No:181, 34087 Fatih

1200 Derece Cam Atölyesi 

Yetişkinler ve çocuklar için günübirlik atölyeler düzenleyen 1200 Derece Cam Atölyesi; adını camın çalışma sıcaklığından alıyor ve masaüstü alevle şekillendirme ve boru cam üfleme alanında üretim yapıyor. Vitraylar, objeler ve biblo cam ürünleri yapmak isterseniz, siz de 1200 Derece Cam Atölyesi’nin düzenlediği, tecrübe gerektirmeyen workshoplara ve kurslara katılabilirsiniz. Dilerseniz, kafesinde sıcak bir şeyler içerken hazır cam ürünlerden satın alabilirsiniz. Atölye salı günleri hariç diğer günler 10:30-20:00 saatleri arasında açık. Daha detaylı bilgi almak ve online kayıt için; 1200derece.com adresine göz atabilirsiniz.

Adres: Balat Mahallesi, Vodina Caddesi, No:60, 34087 Fatih

Atölye Kafası 

“Burasını öyle bir planladık ki; siz deyin Coffee Shop, biz diyelim Ahşap Tasarım Atölyesi, bir başkası desin ki Etkinlik Mekânı. Herkesin haklı, hepsinin gerçek olduğu bir atölye” diyor Atölye Kafası’nın kurucuları! Haksız da sayılmazlar. Bu mekânda her şeyi bir arada bulmak mümkün. Workshopların, sinema gösterimlerinin ve akustik konserlerin yapıldığı Atölye Kafası’nda etkinliklere katılmanın yanı sıra kafe bölümünde oturup keyifli vakit geçirebilirsiniz. Üstelik atölyede yapılan ahşap tasarım ürünleri de satın alabilirsiniz. Yaklaşan etkinlikler hakkında bilgi almak içinse atolyekafasi.com adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Adres: Atölye Kafası Hangar/Cafe

Yavuz Sultan Selim Mahallesi, Kadir Has Kavşağı, No:75/D, Fatih

Camhane Sanat Merkezi

İşte Türkiye’nin ilk cam sanat merkezi karşınızda! Balat’ın merkezinde 2005 yılında temeli atılan, Uluslararası cam sanatçısı Yasemin Aslan Bakiri’nin kurduğu Camhane Sanat Merkezi, 2008’den bu yana ev sahipliği yaptığı dünya çapındaki cam sergileriyle konuşuluyor. Osmanlı ve öncesinde Haliç’in kilini kullanan cam ustalarının Balat ve civarına yerleştiklerini biliyoruz. Camhane, bu mirası devam ettirmek, sanatsal camı geliştirmek ve cam geleneğini sürdürebilmek için özellikle Balat’ta kurulmuş. Bugünlerde ise Birleşmiş Milletler’in 2022  “Uluslararası Cam Yılı”  ilan etmesiyle Venedik ve İstanbul Camhane’ de sanat etkinlikleri için hazırlık çalışmalarına devam ediyor.  Cam sanatının nasıl icra edildiğini anlatmayı ve bu sanatı tanıtmayı hedefleyen merkezde farklı yaş gruplarına yönelik workshoplar gerçekleştiriliyor. Yetişkinler, gençler ve çocuklar workshoplarda önce öğreniyor sonra yaptıkları ürünleri sergileyebiliyor. Siz de bu etkinliklere katılmak ve cam sanatına dair daha fazla bilgi edinmek isterseniz camhane.com adresini inceleyebilirsiniz.

Adres: Balat Mah. Mürselpaşa Cad. Fener-Fatih / İstanbul

Balat Çini Atölyesi 

Çini sanatçısı Seyyide Yılmaz tarafından kurulan atölyenin fırınından birbirinden kıymetli ürünler çıkıyor. Atölyede çini tasarım ve uygulama dersleri, sanat kursları ve workshoplar düzenleniyor. Ayrıca özel sipariş çini ürünler de yapılabiliyor. Siz de klasik sanatın en gözdelerinden biri olan çini yapımına karşı ilgiliyseniz bu atölyeye mutlaka katılmalısınız! Atölyeler hakkında detaylı bilgi almak ve kaydolmak için Instagram’dan @balatcini hesabını takip edebilirsiniz. 

Adres: Balat Mahallesi, Çorbacı Çeşmesi Sokak, No:24, 34087 Fatih

Saliha Kartal Studio

Bu mağazadaki her şeyi çok seveceğinize eminiz!  Seramik ve Cam ana sanat dalı bölümü mezunu sanatçı Saliha Kartal’ın elinden çıkan dekoratif ürünlerin beğeniye çıktığı bu mağaza, semtin en çekici mekânlarından. Balat sokaklarında gezerken, Saliha Kartal Studio’ya uğrayarak kendinize ve sevdiklerinize özel tasarlanmış bir hediye alabilirsiniz.  

Adres: Balat Mah. Vodina Cad. 91B Fatih 

Klasik Tabela Atölyesi 

Filmlerde gördüğümüzde bizi eskilere götüren 80’lerin-90’ların gazozcu, bakkal, muhallebici tabelalarını hatırlar mısınız? İşte onların benzerleri günümüzde hâlen Klasik Tabela Atölyesi’nde Bürkan Özkan tarafından üretilmeye devam ediyor! 2013’den beri retro tabelalar tasarlayan Özkan ilk olarak Balat’ta komşu mekânların tabelalarını yapmakla işe başlamış. Şimdiyse İstanbul’un her yerinden, hatta Ayvalık ve Mersin’den de sipariş alıyor. Markanıza veya mekânınıza nostaljik bir hava katmak veya evinizde retro bir atmosfer yaratmak istiyorsanız, Balat’taki pek çok kafe ve antikacının yaptığı gibi tasarımcı Bürkan Özkan’ın kapısını çalabilirsiniz.  Sipariş üzerine yapılan ürünlerin yanı sıra Klasik Tabela’da dekoratif ürünler de bulunuyor. Dekorasyon konusunda sınır tanımayan, yaratıcı olmak isteyen ve farklı hediyeler arayan kişiler bu ilham verici dükkânı ziyaret edebilirler. Burası, haftanın her günü 10:00-19:00 saatleri arasında açık. 

Adres: Balat Mahallesi, Vodina Cd. No:96, 34087 Fatih 

ANTİKACILAR VE MEZATLAR

Antika severler iyi bilir ki İstanbul’un en rağbet gören antikacı ve mezat evlerinin adresi bir süredir Balat’tır. Asırlık objeler, üzerinden yıllar geçse de güzelliğini koruyan ikonik parçalar her gün Balat’tan  yeni evlerine gider. Açık arttırmalara katılarak yağlı boya bir tabloyu, vintage bir kutuyu, yıllar öncesine ait ithal bir parçayı veya eviniz için dekoratif bir objeyi oldukça makul bir fiyata satın alabilirsiniz. Hiç bir şey almasanız da mezatları izlemek ve antikacıları gezmek oldukça keyifli bir iş!  

Fener Antik Mezat 

İşte Balat’ın en eski antikacılarından biri! Celalettin Dursun’un kurucusu olduğu Fener Antik Balat’ın vazgeçilmezlerinden. Dükkânı açmadan önce amatörce antika topladıklarını söyleyen Dursun, “Antikaya hep ilgimiz vardı” diyor. Yaklaşık 10 yıldır ise; 1800’lerden günümüze kadar geniş bir tarih aralığında seçtiklerini mağazada sergiliyorlar. Fener Antik’de şömine saati, radyo, daktilo gibi mekanik ürünler ağırlıklı olmakla birlikte biblo, heykel ve oyuncak gibi dekoratif ürünler de bulunuyor. Balat’ta ilk salon mezadını başlatan dükkan şu anda Instagram sayfaları üzerinden her Cuma günü canlı yayında mezat yapıyor. Dükkân haftanın her günü 10:00-19:00 saatleri arasında açık. 

Balat’ı gezerken tarihe yolculuk yapmak için buraya mutlaka yolunuzu düşürmenizi öneririz. Ancak “Bana çok uzak” diyenlerdenseniz online mezatlara katılabilirsiniz. Instagram adresleri: @fenerantikmezat 

Adres: Yavuz Sultan Selim, Yıldırım Cd. no 13, 34087 Fatih

Mekan Antik 

Mobilya satışının ağırlıklı olarak yer aldığı Mekan Antik; haftanın her günü 10:00-20:00 saatleri arasında açık. Bazı günler mezat da yapılıyor.  Kayıt yaptırarak mezatlara online katılmak da mümkün. Salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri gerçekleşen müzayedelere online katılmak için Instagram’dan @mekanantikistanbul adresini takip edebilirsiniz. Adres: Balat, Çiçekli Bostan Sokak, No:6 D:B, 34087 Fatih 

Agora Antik 

Balat’ın antikacılarını sayarken Agora Antik’i anmamak olmaz. Dükkân Balat’ın yerlilerinden ve 7 yıldır her gün kapısını antikaseverler için açıyor.  Özellikle 1950 ve sonrası dönemine ait parçaları arıyorsanız doğru yerdesiniz. Burası tam da popüler vintage ürünlerin olduğu bir yer! Ürünlerin fiyat aralığı da oldukça geniş, 20 liraya da 15 bin dolara da ürün bulunabiliyor. İşletmecisi Serhat Ak; “Antika bir nevi tarihine sahip çıkmak gibi geliyor bana” diyor. Siz de onun gibi düşünüyorsanız, her bütçeye uygun seçeneklerin bulunduğu Agora’yı ziyaret edebilirsiniz. Agora Antik haftanın her günü saat 13:00-18:00 saatleri arasında açık. 

Adres: Balat, Yıldırım Caddesi, No:16 / 1, 34087 Fatih

Start typing and press Enter to search